meso
meso

Za Riplija: Cijena suhog mesa 51 KM!

10.04.2022.

Cijene u Bosni i Hercegovini u posljednjih mjesec dva izjednačene su ili su čak više od onih u Hratskoj.

Ovo se posebno ističe i zbog činjenice do su nedavno naši zapadni susjedi dolazili u BiH u šoping, jer je bilo puno jeftinije.

No, više se ne isplati, o čemu svjedoče i kupci iz Dalmacije koji su bili redovni u Hercegovini.

Ništa se više u Hercegovini ne isplati kupovati, cijene su iste kao kod nas… ma nitko odavde nema nikakvog razloga sjesti u auto i otići u Hercegovinu – izjavila je gđa iz Splita, a prenose lokalni mediji.

Ona kaže da su ljudi u BiH “umjetnici preživljavanja”. Cijena litre ulja prešla je 5 KM, što je i za Hrvate, koji imaju znatno viši standard, kako je rekla “brutalno skupo”.

Obaranje rekorda

Ne isplati se više dolaziti ni zbog goriva, mlijeko je u BiH skuplje nego u splitu, pelene također…

Bosanci i Hercegovci očajavaj zbog vrtoglavo visokih cijena osnovnih životnih namirnica, a  inspektori su otkrili brojna nezakonita poskupljenja.

Šta je rješenje? Hrvatima se preporučuje odlazak u Mađarsku, jer su ondje vlasti zamrznule cijene goriva i 6 osnovnih prehrambenih proizvoda, šećera, mesa, ulja, mlijeka i dr. Cijena “koja obara” je cijena piletine, 1 kg pilećeg bataka sa zabatkom u Mađarskoj je moguće kupiti za nevjerovatnih 3 KM, ili 11,38 kuna, a pileći bataci su oko 7 KM.

A kod nas? Kilogram junetine je već 13 KM, a kilogram teletine se za nekoliko sedmica s 18 popeo na čak 24 KM.

Rekordnu cijenu bilježi i piletina, čak i do 16 KM. Faširano meso prodaje se i po 16 KM. Kilogram suhog mesa prodaje se po nevjerovatnih 51 KM.

Visoke, rekordne cijene su i dosegle i paprike – 7 KM, paradajz 6 KM.

Cijene goriva su korigirane u proteklih nekoliko dana zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu. Također, u većini zemalja na snazi su mjere ograničenja cijena, uključujući njihovo zamrzavanje u određenom razdoblju.

Najskuplje gorivo je u Njemačkoj, u kojoj su izjednačene cijene eurosupera 95 i dizela na razini od 2,06 eura .
tportal
 

Uvjerljivo najpovoljnije cijene i dalje su u Mađarskoj zbog dugotrajno zamrznute cijene osnovnih goriva na 480 forinti (1,30 eura).

Nova sedmica, nova poskupljenja

Niže su cijene i u Srbiji i BiH.

Slovenska vlada zamrznula je cijene goriva na 30 dana, ali sad je ušteda prilikom tankanja u Deželi znatno manja nego prošle sedmice.

No, ova dobra vijest neće potrajati. Već u sedmici koja dolaze cijene bi opet mogle porasti ako se nastavi nepovoljan trend na tržištu sirove nafte.

Nakon što su prošle sedmice potonule 13 posto, cijene nafte u ponedjeljak i utorak opet su krenule uzlaznom putanjom, jer Zapad najavljuje nove sankcije Rusiji zbog optužbi za ratne zločine u Ukrajini. A to bi moglo poremetiti isporuke nafte iz Rusije.

 

Idi naVrh

Don't Miss