uk1
uk1

Poruka iz Sarajeva: Ukrajinci nisu sami

09.04.2022.

Sarajlije su danas na Trgu Suzan Sontag ispred Narodnog pozorišta poslale poruku da nisu zaboravile Ukrajinu.

Htjeli smo poslati poruku da Sarajevo nije zaboravilo Ukrajinu i da Sarajevo i BiH najbolje znaju šta znači agresija, rat i teror. Jučer smo svjedočili stravičnom zločinu nad civilima na željezničkoj stanici u Ukrajini i to nas podsjeća na Markale i ulicu Vase Miskina. Sarajevo jednostavno stoji uz demokratsku i evropsku perspektivu i odupire se agresiji – rekla je Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja , koji je i i organizator skupa “Stojimo uz Ukrajinu”.

Poruka generacijama

Dodala je kako vlasti u BiH trebaju promijeniti status ukrajinskih izbjeglica u BiH, jer prema važećem zakonu mogu boraviti 30 dana.

Ovo je poruka solidarnosti. Važno je prenositi generacijama da je važno čuvati mir inače će se ratne strahote ponavljati – naglasila je.

Sergi Miniailo, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH uz zahvalnost na solidarnosti građana Sarajeva, ali i drugih gradova u BiH kazao je:

Ljutnja, užas, bijes, žudnja za osvetom – čini mi se da su ove i bilo koje druge riječi koje opisuju emocije previše banalne i zastarjele, nakon onoga što vidim na fotografijama i snimcima iz ukrajinskih gradova.  Već milion Ukrajinaca su prestali da se čude akcijama moskovskih horda koji su nasrnuli na Ukrajinu s ciljem da ubijaju, pljačkaju, siluju i uništavaju za sva živa bića.  Međutim, uz duboku zahvalnost stranim liderima i državama koje nam pomažu da odbranimo pravo na život i nezavisnost države, zanima me kako je moguće biti gluh, slijep, neutralan, ravnodušan prema ljudskoj patnji i tuzi miliona ljudi.  Uvjeren sam da prema tuzi niko ne može neutralan i ravnodušan. Za sve dolazi vrijeme osvete i plaćanja računa. Nakon naše pobjede i sloma moskovske fašističke države, politolozi i filozofi će dugo vremena analizirati izvore ove apologije zla koja ima svoje pristalice ne samo u Moskvi već i negdje u Evropi.  Zahvaljujem se što niste ravnodušni, što pronalazite način da pokažete da vam nije svejedno. Ne sumnjam da ćemo pobijediti u borbi protiv ovog zla, jer je istina je na našoj strani. Zajedno do pobjede, živjela Bosna i Hercegovina, slava Ukrajini.

Važno je podsjećati da se strahote nikome ne ponove

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla je  da Sarajke i Sarajlije najbolje razumiju narod Ukrajine i stoje uz narod Ukrajine.

Osjećamo njihovu patnju i njihovu bol i danas šaljemo snažnu podršku iz glavnog grada BiH. Mene posebno boli i pogađa patnja ljudi. Svakodnevna patnja ukrajinskog čovjeka me podsjeća na patnju građana Sarajeva i Bosanca i Hercegovaca tokom agresije. To u nama budi teške emocije i izaziva potrebu da podržimo ukrajinski narod. Mi najbolje znamo kako je živjeti pod opsadom i trpiti agresiju – dodala je Karić

Kazala je i kako je Grad Sarajevo izdvojio 20.000 Crvenom križu Ukrajinee, da je svjesna da je riječ o simboličnoj poruci, ali i da je sigurna da bi narod u BiH otvoreno primio izbjeglice, baš kako su Europa i svijet dočekivale izbjeglice iz BiH.

Na strani istine i pravde

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić poručio je da Sarajlije, ali i svi Bosanci i Hercegovci znamo da niko nikada ne izvuče poruke iz prošlosti.

Milioni ljudi su ostali bez domova. Mi znamo da niko nikada na dugi rok ne izvuče poruke. Naš današnji skup je dokaz Ukrajincima da nisu sami. Svaka ratna slika iz Ukrajine doziva prizore iz 90-tih. Mi najbolje u Europi znamo šta se tamo dešava. Ovih dana smo se sjećali 30 godina opsade Sarajeva. Zato je važno da smo tu i jasno damo svoj stav – da uvijek budemo na strani istine i pravde – kazao je Mustafić.

Ovo je drugi skup podrške Ukrajini iz glavnog rada Bosne i Hercegovine. Prve poruke su poslane sa skupa održanog 25. februara, dan nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Tada su građani Sarajeva poručili da je potrebno zaustaviti rat u Ukrajini te da su uz građane ove zemlje.

Idi naVrh

Don't Miss