AFERA URBICID IZRODILA PRVU ISTRAGU Pozdravljamo prvu, a nadamo se da nije zadnja

Građanska inicijativa STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu u utorak na Bijelom Brijegu organizira konferenciju za tisak povodom pokretanja istrage o ilegalnoj izgradnji u tom naselju.

Mostarski urbicid, potvrdili su nam iz spomenute inicijative, sada je postao i istraga, a čelni ljudi inicijative pozvani su u Tužiteljstvo HNŽ radi saslušanja. Kako saznajemo saslušan će biti i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji je ovaj predmet naslijedio od prethodnika, u čijem je mandatu cvjetala ilegalna gradnja.

Hercegovina.info prva je pisala o ovom slučaju, uporedo razotkrivajući da urbicid nije pojava samo na Brijegu, nego u cijelom gradu, a što smo objavljivali u sklopu “afere urbicid”, koja je najsnažnije obilježila naš rad u zadnje tri godine.
Radi se o serijalu tekstova o bespravnoj izgradnji i ilegalnim dozvolama koje su se godima izadavale u Mostaru. Tu smo objekat po objekat raskrinkavali protuzakonite radnje, pogodovanje investitorima. Sve je rezultiralo kaznenom prijavom stanara protiv bivšeg gradonačelnika, šefa službe za građevinske propise Zdravka Čuljka i urbanističko građevinskog inspektora Nebojše Šarića.

Tužiteljstvo HNŽ-a je formiralo predmet, naložilo istražne radnje FUP-u koji je izuzeo svu dokumentaciju iz Grada Mostara. Urbicid smo pozicionirali i u središte kampanje u Mostaru, te zaustavili izdavanje ilegalnih dozvola. Načelnica urbanizma je raspoređena na drugo radno mjesto, a nova vlast je zaustavila sve mutne procese oko izdavanja dozvola u Mostaru. U ovom procesu i kao portal smo podnijeli niz kaznenih prijava, zahtjeva za inspekcijski nadzor, te uz novinare bili i aktivisti.

Ovom prigodom podsjećamo na ključne trenutke u predmetu Bijeli Brijeg.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

ČLANAK PRVI – PROSINAC 2019.

Hercegovina.info piše svoj prvi članak. Na Brijegu se od početka 2019. gradi najviša zgrada u tom naselju. Ista ima 6 katova, a u neposrednoj blizini u planu je gradnja još jednog takvog objekta, koji čeka dozvolu za gradnju. Mještani pitaju kako je moguće da objekt na slici koju je istaknuo investitor ima 5 katova, dok onaj stvarni ima njih 6. Tvrde da stanovi preko puta nove zgrade nikada neće vidjeti sunce, da im je preblizu. Iz Gradske uprave Mostara tada tvrde da se novi objekt uklapa u okruženje, i da je sve zakonito. Zdravko Čuljak, donedavni šef službe za građevinske propise već se u prvom odgovoru našem portalu spotiče. Objašnjava nam neobjašnjivo, odnosno naziva izgradnju potpuno novog objekta, šestokatnice rekonstrukcijom, dogradnjom i nadziđivanjem.  „Kako je na prethodnoj parceli bio izgrađen stambeni objekt, prilikom utvrđivanja urbanističko tehničkih uvjeta primijenjen je član 6. stav 8. Odluke o donošenju i provođenju Izmjena i dopuna Regulacijskog plana “Bijeli Brijeg I faza III”, kojim je propisano “da se na postojećim individualnim stambenim i stambeno poslovnim objektima, a koji su u obuhvatu plana moguće je vršiti sljedeće intervencije, rekonstrukcije, dogradnje i nadziđivanje, vodeći računa da se ne ugroze uvjeti stanovanja u susjednim objektima“, navodi nam Čuljak, koji je vješto zaobilazio sve propise kada je u pitanju ovaj objekat.

SIJEČANJ 2020. 

Tadašnji voditelj Službe za inspekcijske poslove Hilmo Đidelija nakon našeg članka na teren šalje inspektore. Postupajući inspektor Nebojša Šarić u izjavi za hercegovina.info potvrdio je da investitor Joks nema dozvolu za šesti kat. Ne ustanovljava debeli izlazak iz gabarita, kao ni druge iregularnosti oko cijelog projekta, pa ga stanari naknadno kazneno prijavljuju zbog propusta.

OŽUJAK 2020. – Skrivanje dokumentacije

Gradska uprava Mostara odbila je stanarima Bijelog brijega pristup informacijama oko izgradnje nove zgrade u susjedstvu. U rješenju koje su dobili stanari navodi im se da isto ne mogu dobiti „zbog neposjedovanja traženih podataka u Gradskoj upravi Grada Mostara”.
Iz Tajništva gradonačelnika naveli su da Odjel za urbanizam i građenje nije dostavio tražene informacije u zakonskom roku, premda su im više puta upućivane požurnice. Na koncu je Služba za građevinske propise Tajništvu odgovorila da su dozvole za objekte na Bijelom brijegu poslali Ministarstvu prostornog uređenja, koje ih je također tražilo, pa Tajništvo šalje stanarima ovakvo rješenje. Stanari na takvo rješenje mogu prigovoriti gradonačelniku Ljubi Bešliću u roku od osam dana.
Pojednostavljeno rečeno, Gradska uprava Mostara stanarima na Bijelom brijegu dva mjeseca nije dostavila na uvid dozvole za zgradu u susjedstvu, opravdavši to nedostatkom kopir aparata, odnosno da su originale dozvola poslali u Županiji i nemaju druge, što je malo vjerojatno.

LIPANJ 2020. – Pravne greške – nezakonitosti

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a, nakon pet mjeseci, i posredovanja Upravne inspekcije HNŽ-a dobilo je dokumentaciju vezano za izgradnju na Bijelom brijegu. Potvrđeno je to za hercegovina.info iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. „Provodeći upravni postupak ovo Ministarstvo je utvrdilo ‘pravne greške-nezakonitosti’ u postupku donošenja osporavanih rješenja (rješenje o urbanističkoj i rješenje o odobrenju za gradnju), te je prvostupanjskom organu, Gradskoj upravi Mostara naložio ‘da u roku 30 dana, pokrene upravni postupak po službenoj dužnosti, ispita razloge ništavnosti donesenih rješenja o urbanističkoj suglasnosti i rješenja o odobrenju za gradnju broj te da u skladu sa Zakonom o upravnom postupku donese odgovarajući upravni akt“, kazali su u odgovoru za hercegovina.info iz tog ministarstva.

RUJAN 2020. – Kaznena prijava

Predstavnik stanara mostarskog naselja Bijeli Brijeg Mario Ćosić Tužiteljstvu HNŽ-a podnosi kaznenu prijavu protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića, zbog ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije zaustavljena. Isto su potvrdili i u priopćenju za javnost koje su poslali svim medijima.
Bešlića, kako navode, smatraju najodgovornijim budući da je potpisnik građevinske i urbanističke suglasnosti na mjestu gdje regulacijskim planom gradnja uopće nije dozvoljena, Čuljka jer je potpisnik urbanističko tehničkih uvjeta na mjestu gdje gradnja nije dozvoljena, a što obojica odlično znaju.
U prijavi navode da je razlog njezina podnošenja  kršenje pravila i propisa, izdavanje dozvola na mjestu nedozvoljenom za gradnju, te na koncu nepoduzimanja radnji da se ilegalno građeno spriječi (Nebojša Šarić).

STUDENI 2020. – Uključuje se FUP 

Obavještavamo vas da je Federalna uprava policije, Terenski ured Mostar zaprimio zahtjev Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije od 20.10.2020. godine u prilogu kojeg je dostavljena i kaznena prijava podnositelja Maria Ćosića, a na temelju kojeg policijski službenici FUP-a poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na prikupljanju dokaza koji će biti blagovremeno dostavljeni po realizaciji predmetnog zahtjeva postupajućem Tužiteljstvu,” potvrdili su za naš portal iz Federalne uprave policije.

TRAVANJ 2022. – Otvorena istraga

Građanska inicijativa zakazala konferenciju za tisak tim povodom.

Osim Bijelog Brijega portal Hercegovina.info je podnositelj još niza kaznenih prijava zbog bespravne gradnje u Mostaru, te jedne vezano za kupnju prostorija u Prozor Rami. Ponosni što smo dočekali prvu istragu, nadamo se da nije zadnja.

Prethodna vijest

Amna Popovac: U krdu smrdi, ali je toplo

Naredna vijest

Demantij Murisa Mujanovića