Senka Kurt na OBN: Apsudristan, kažem vam

Nekoliko je apsurda obilježilo sedmicu iza nas. Ali, ni vi se ne čudite. U Apsurdistanu u kojem živimo to je sasvim normalna, gotovo klimatska pojava.

Dan za danom svjedočimo takvim apsurdima da se na kraju zapitamo – da li bi uopće znali živjeti normalan, civiliziran, poredan život? Da li bi znali živjeti u zemlji i državi u kojoj se znaju pravila, ide u zatvor kad ukradete, ubijete, sakrijete, obmanete? Da li bi znali živjeti kao sav normalan svijet?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik opet je iznenadio javnost. Otprilike kao što snijeg u januaru iznenadi komunalce.

Dodik je dakle krenuo u Tužiteljstvo BiH da objasni kako je i uz pomoć kojeg čarobnog štapića, što je svojevremeno proizveden u Pavlović banci, sagradio milijadu i pol vrijednu vilu na Dedinju. Prvo je, da malo podsjetim, Dodik tvrdio kako je digao novac u ovoj banci, a kasnije se ispostavilo da je novac od kredita stigao na njegov račun godinu i pol kasnije.

Naravno da su ga na putu do Tužiteljstva, kojeg odavno želi ukinuti, ispratili i novinari. Koje je srdačno pozdravio dizanjem srednjeg prsta. Doduše, opravdao se, srednji prst nije bio namijenjen svim novinarima, nego samo onima koji ga nerviraju.

Pokazivanje srednjeg prsta poznato je još od antičke Grčke, a koristili su ga i Rimljani. Riječ je o simbolu muških genitalija, koji se od davnina koristi s ciljem da nekoga ponizi ili uplaši.

U slučaju Dodik riječ je o poniženju. I to ne samo novinara. Već i većine onih s kojim Dodik htio ne htio dolazi u kontakt. Od njegovih političkih suboraca, partnera, naroda koji ga bira. Srednji prst je Miloradov adut.

Dedinjska vila laktaškog vođe i srednji prst – dobitna su kombinacija.

To je još jedan pokazatelj kakvim arsenalom primitivnih gesti raspolaže član Predsjedništva BiH. I zato nema iznenađenja. Psovao je novinare, ponižavao novinarke, gledateljima kojii su se javljali u otvorene programe govorio gnusne uvrede, nije mu strano ni mrsko uvrijediti čitave narode, ambasadore, strane zvaničnike. Apsurd bi u ovom Apsurdistanu bio da se Dodik ponaša civilizirano i pristojno.

No, u očaju neki od nas gube živce. Nervoza uzima svoj danak.

A kad popušta obruč vlasti oko vas najlakše se obračunavati pokazivanjem muškosti. Dok pokunjeno idete pred državne tužitelje. Kojima već dugo prijetite da ćete ih ukinuti. Ili makar sami sebi napraviti tužiteljstvo.

A kad smo kod tužiteljstva staklena mi kugla kaže da će se tamo uskoro morati odazvati i nekadašnji Dodikov intimus, savjetnik za medije, bivši sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata, osrednji novinarčić, aktivni bot i branitelj tekovina Republike Srpske sa Twittera Rajko Vasić.

U želji da ispadne duhovit i glup Vasić je našao rješenje za finansijske i sve druge probleme državne TV. U dilemi da li BHRT treba u opstanak ili propast, Vasić je rekao: “Ako vam je neprijatno, doći ću ja da je miniram”.

Koliko će ga stajati ova kratka rečenica, tek ćemo vidjeti, no, Vasiću ovo nije prvi put da izaziva đavola. Bošnjacima je prijetio ponavljanjem genocida, vrlo nevješto se igra s prijetnjama, skreće pažnju na sebe propalog i potpuno zaboravljenog, jednog iz plejade koje je Dodik iskoristio, pa bacio kao odbačenu krpu.

Svakodnevnim jadikovkama i provokacijama tako Vasić sebe želi ponovo vratiti među Dodikove prvake. No, kako je učenik Dodik nadmašio učitelja Rajka Vasića teško da će mu se ova želja i ostvariti.

Uostalom, ako pratite angažman Gorice Dodik, koja se od kćerke premetnula u najgorljivijeg glasnogovornika svoga oca, shvatit ćete da nema potreba vraćati bivše među sadašnje.

I eto još jednog apsurda u ovome što živimo. Nema to gotovo više nigdje da se članovi porodica kako tako demokratski izabranih čelnika s neistomišljenicima obračunavaju prijetnjama, uvredama, poniženjima. No, ovdje je to sve moguće i svetinja nediranja u obitelj političara potpuno poprima novi smisao. Jer nepisano je pravilo da ne treba dirati one koji su ni krivi ni dužni nečija djeca, roditelji, supružnici.

Ali ovdje je to drugi slučaj. Gorica Dodik sama se nameće, nudi javnosti. I s namjerom provocira. Vrlo pažljivo – opoziciju u Republici Srpskoj i nešto manje pažljivo političare iz Federacije.

To je taj novi način ponašanja. Do sada ovdje neviđen. Bahati otac i kćerka bez političke funkcije potpuno upetljana u politiku.

Apsurdistan, kažem vam.

 

Prethodna vijest

CORRUPTION AT THE UNIVERSITY OF TUZLA: Indictment against Rector for Abuse of Office Confirmed

Naredna vijest

BUDŽET FBiH: Potemkinova sela na papiru