obn
obn

Senka Kurt na OBN: Bakira je trač pred ženama skupo koštao

22.03.2022.

Žene su vjerno srce Stranke demokratske akcije.

Ove emotivne i velike poruke uputio je organizaciji žena SDA njihov predsjednik, Bakir Izetbegović na svečanoj akademiji, kojom se obilježavalo 29 godina aktivizma žena u stranci.

Čemu ovakvo, naprasno oduševljenje ženama? Pa Izetbegović junior lako je to objasnio – visokopozicionirani kadrovi SDA, koji su, veli, sve dobili od stranke, znali su napustiti SDA, što se i dalje rade. Ali, među onima koji su napuštali brod bilo je malo žena. Jer su, veli, Izetbegović, vjerne, one su srce stranke.

Zato im je brže bolje odlučio odati tajne, kojima se obično bave muškarci, kad pregovaraju o sudbini zemlje u kojoj su žene srce. Prije svega, treba popraviti odnos sa Hrvatima, odnosno Draganom Čovićem.

Jer Izetbegović kad mu kažeš Hrvat – odmah vidi Čovića, bez obzira što po potrebi, a naročito poslije izbora, pomisli da je i Željko Komšić Hrvat.

No, da se vratimo Draganu, koji je veli Bakir, naljutio Bošnjake jer nije potpisao ugovor s Islamskom zajednicom, jer koketira sa Beogradom i Banjalukom, silama koje ugrožavaju zemlju.

Čović je, dodaje Izetbegović, toliko razljutio Bošnjake da sad ne mogu napraviti ono što treba i što je normalno.
A šta treba napraviti i šta je normalno nisu saznale ni žene, srce SDA, a ni svekolika javnost.

Kako god bilo, poručio je Bakir, Bošnjaci moraju popraviti odnose. Jer, Bošnjaci i Hrvati, dodaje on, na kraju krajeva, jedan su narod.

Puno mi je ovo za analizirati. Na prvu mi dođe opet da Čović i nije toliko razljutio Bošnjake, kad ste jedan narod to vam je kao u obitelji. Svađa brzo dođe i još brže prođe. Mora se radi drugih praviti da je sve u redu. I miriti se, jer tako traže prijatelji iz međunarodne zajednice.

I hajde sad stisni, pa ne poslušaj prijatelje. Jer ko će ti znati bolje nego oni?!

Jer treba objasniti Čoviću da za sve nisu krivi ljevičari, koji su, eto tako nam pojašnjava Izetbegović Čovićeve riječi, krivi jer su izabrali Komšića za člana Predsjedništva BiH. Ko je birao Komšića, Bakir ne zna. Zna da SDA nije ni luk jela ni luk mirisala. Bez obzira okojoj je deliciji riječ.

Ovaj je povjerljivi govor Izetbegovića i žena SDA toliko nasekirao Čovića da je odlučio povući sve ustupke koje je eto kao namjeravao napraviti da se ide dalje u pregovore o izbornom zakonu.

Pa i u pravu je. Šta ga ima tračati pred ženama?! I još prijetiti da će Čović morati platiti ono što je naorao. Bez obzira što niko ne zna šta to znači.

Meni se čini, ako dozvoljavate slobodan prijevod, da Izetbegović misli da je Čović orao preduboke brazde na plodnim livadama bratske parcele Bošnjaka i Hrvata.

Možda ovo i nije tačno obzirom da je oranje jedan plemenit i vrlo koristan posao. Teško da mogu zamisliti da neko ore da bi posijao nešto što neće roditi. No, sad to sve spada u domen poljoprivrede, o kojoj baš nemam previše saznanja.

Očito je ni Izetbegović. No, stilska mu se figura učinila prikladnom. Pred ženama, misli on, ne treba previše intelektualno zboriti.

Osim pred jednom, pred kojom se uglavnom šuti.

Tako u sjenu padaju, a čini mi se da je to s namjerom i vrlo vješto, suštinski fakti o pokušaju dogovora o izbornom zakonu. Koji nije uspio. Ukratko, kao što su očekivali i najveći optimisti – propao je.

Time je, kazao je žalosnim glasom, Čović, najviše izgubila Bosna i Hercegovina. Zbog čega je, prema njegovim riječima, najviše kriva i SDA.

Okreni – obrni zaključak je samo jedan – nema nikakvih uvjeta da se izbori održe. Jer Čović se baš jučer sjetio da to i nije moguće, upravo zbog neprovođenja presude Suda u Strazburu, a i svih drugih pitanja.

Kako za Čovića vrijeme sporo teče! Presuda u Strazburu donesena je 2009., dakle prije 13 godina. Kako se baš ovih dana sjetio nje, ostat će vječita misterija.

Bakir Izetbegović je bio previše iscrpljen da se obrati novinarima nakon što su pregovori propali.

Da se poslužimo njegovim riječnikom – baš se naorao!

 

Idi naVrh

Don't Miss