EKSKLUZIVNO Ron Haviv: Kijev proživljava opsadu Sarajeva i Vukovara

Sve je isto, a opet nije kad se porede ratovi u BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Ukrajini. Ista je želja za odbranom, ali različita svjetska podrška, govori za Interview. ba jedan od najboljih fotografa svijeta

Razgovarala: Senka KURT

Ron Haviv je naš stari poznanik. Jedan od najznačajnijih fotografa danas. Strastveni bilježnik u preko 100 zemalja svijeta, pred njegovim očima prohujao je užas više od 25 ratova, konflikata, sukoba.

Na žalost i kod nas.

Njegove čuvene fotografije iz Bijeljine, Vukovara, logora koji su i nakon Drugog svjetskog rata nikli u BIH, ostale su trajno svjedočanstvo.

I gdje je ovih dana Ron Haviv? Pa u Kijevu.

Haviv: Fotografija iz Irpina, grada kijevske oblasti

Kratko smo razgovarali s njim. O ratu i miru. I lekcijama koje niko nije naučio.

Kijev i dalje čeka nove napade. Ja sam veći dio na frontu i predgrađima, fotografiram, dokumentiram etničko čišćenje koje se dešava dok ljudi bježe ili ih protjeruju ruske snage – kazao je za Interview.ba Haviv.

I ovo što se danas dešava sa Ukrajinom Haviva podsjeća, a opet je jako različito sa ratovima koji su ne tako davno prohujali našom regijom.

Svaki rat je svoj, ali sličnosti sa BiH, Hrvatskom i Kosovom su na neki način jake. A opet je sve tako različito. Slično je da preko noći postanete vojnik, slično je vjerovanje u ispravnost odbrane od „superiornijeg“ agresora. Različita je svjetska podrška danas – kaže Haviv.

Kaže kako mu se čini da će ovo biti dug rat i da smo tek na početku. Ukrajinci se ponašaju baš kao svi koji se bore za svoj grad, zemlju, opastanak.

Tanka je linija između onih koji se sklanjaju i onih koji se bore i daju podršku borbi. Za sada im dobro ide, ali zavisi gdje su, šta se dešava. Čini  mi se da se dešava opsada kakva je bila u Vukovaru ili Sarajevu – navodi Haviv.

I priznaje da mu je nevjerovatno, nevjerovatno da 30. godina od početka rata u BiH, odnosno na prostorima bivše Jugoslavije.

Umjesto „možemo li vjerovati da je u Europi u 20. stoljeću bio rat“, sad razgovaramo „možemo li vjerovati da je u Europi, u 21. stoljeću rat“?

Majka Anna i u skloništu rođeni dječak. Kijev, početak marta 2022. (Foto Ron Haviv)

Upravo zbog činjenice da je prošlo stoljeće obilježeno krvavim ratovima, da nam je rat pred vratima, Haviv smatra da su nam Europa i ostatak svijeta ipak kroz Ukrajinu uputili snažnu poruku.

Branite se, uvijek postoje granice onoga što može biti učinjeno. Samo odbrana ovisi od vas, sve drugo su riječi i obećanja – kaže Haviv.

U Kijevu je nešto više od mjesec. I vidio je kakve promjene zadese grad kojeg ubijaju.

I kako postaje grad u opsadi. Grad kojem oduzimaju sve. I prošlost i sadašnjost. Za sada i budućnost.

Prethodna vijest

Stambeni objekti u Istočnom Novom Sarajevu nemaju adekvatnu protivpožarnu zaštitu

Naredna vijest

Residential buildings in Istočno Novo Sarajevo do not have adequate fire protection