Mirovno aktivistički marš: Feminizam nije vodio ratove, nacionalizam jeste

Feminizam nije vodio ratove – nacionalizam jeste – poruka je sa današnjeg Mirovno – aktivističkog marša, koji je povodom Međunarodnog dana žena održan u Sarajevu, u organizaciji Fondacije Cure.

Još jednom je ukazano na činjenicu da životi žena nisu sigurni, da se sa svakom društvenom ili prirodnom katastrofom, prava i sigurnost žena, djevojaka i djevojčica dodatno ugrožavaju.

Aktivistkinje za ženska prava su marširale od Spomen obilježja ubijenoj djeci Sarajeva do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i to je već tradicija – da maršem s partnerskim organizacijama ukažu na sve probleme, nedaće i poteškoće s kojima se i danas žene susreću.

Predstavnica Fondacije Cure Medina Mujić istakla je da oni tradicionalno obilježavaju 8. mart na način da organiziraju marš zajedno sa partnerskim organizacijama.

U Bosni i Hercegovini postoji patrijarhalno nasljeđe u kojem se u ime nacije poziva na netoleranciju, netrpeljivost, nasilje, promovišu se vrijednosti militarizma, razjedinjenosti, poziva se na sukobe, unosi se razdor među stanovništvom BiH, vrši se diskriminacija, segregacija i kreira političko okruženje u kojem građani žive u strahu od novih sukoba – istakla je Mujić.

Podsjetila je da je u BiH u posljednjih 30 godina građani žive u strahu od novih sukoba te da se konstatnto promoviraju nacionalističke, huškačke i militarističke retorike, a da su u toj cjelokupnoj situaciji, žene ugrožene.

Ako pogledamo pregovore koji se trenutno vode između Rusije i Ukrajine, vidimo da su učesnici isključivo muškarci, žene se ne pitaju da li će rat biti nastavljen – poručila je Mujić.

Naglasila je da danas izlaze na ulice, jer su uvijek davale otpor svim vidovima etničke homogenizacije i podjela.

Istaknula je da se njihov princip rada zasniva na antimilitarističkom imperativu feminizma da su posvećene smo pacifističkim vrijednostima u cilju prevencije sukoba, prije svega podsticanjem aktivnog učešća žena u izgradnji mira, ali i sudjelovanju žena u mirovnim dogovorima.

Međunarodni dan žena – 8. mart dan je posvećen ženama i njihovim ekonomskim, političkim i građanskim pravima i društvenim ostvarenjima. Fondacija CURE kreira prostor da obilježavanjem 8. marta održi historijsko dizanje glasa protiv svih onih koji stoje na putu ostvarenja ženskih prava i mira.

 

Prethodna vijest

Ismeta Dervoz: Žene se bore za veća prava, a ne za bukete cvijeća

Naredna vijest

Rat otvorio novi bazen radne snage Nijemcima