slika2
slika2

Zapad šalje jasnu poruku i mlaznjake iznad BiH

07.03.2022.

Pojačano prisustvo trupa EUFOR-a, te trenažni letovi iznad BiH su poruka da situacija mora ostati stabilna, poručuju analitičari

 

Iako za sada ne postoji nikakva sigurnosna opasnost na terenu kada je riječ o narušavanju mira u Bosni i Hercegovini, posljednjih dana pojačana je prisutnost snaga EUFOR-a, posebno ulaskom u zemlju preostalog dijela kontingenta od 500 vojnika.

Pored toga, iz komande Althea (vojne misije Europske unije u BiH) prihvaćena je ponuda Francuske da se iznad BiH danas počnu izvoditi trenažni letovi mlaznim avionima.

Kako navodi DW, letovi će se odvijati “preko zapadnog Balkana”, zrakoplovima tipa Rafale, s nosača aviona Charles de Gaulle, koji se trenutno nalazi u Sredozemlju.

U ovakvim vremenima, kada je sigurnosna ravnoteža u Europi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na Zapadnom Balkanu –  navode iz EUFOR Althea.

Sigurnosna situacija je stabilna na cijelom Zapadnom Balkanu, smatraju analitičari, ali ističu da se nijedna od ovih vježbi ili pomicanje kopnenih jedinica ne odigravaju slučajno. Zapad želi poslati jasnu poruku, ne samo BiH nego i prostoru cijele biše Jugoslavije, da se stvari neće mijenjati.

Situacija mora ostati stabilna

Pojačanja koja šalje EUFOR su poruka da se BiH vidi kao potencijalni izvor krize i želi se djelovati preventivno. Demonstracijom sile se želi pokazati da se iz Europske unije gleda ka BiH i prati sve što se dešava u političkom okruženju – kaže vojno-politički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić.

On dodaje da je bilo koja aktivnost, od pojačanja kopnenih snaga pa preko vježbi koje se održavaju, “demonstracija sile”.

To je poruka da situacija mora ostati stabilna – ističe Radić.

Krajem februara u BiH stigla prva postrojba u okviru raspoređivanja dodatnih 500 pripadnika EUFOR-a. To aktiviranje rezervi je “mjera kojom se daje podrška već raspoređenom ljudstvu EUFOR-a i partnerima u BiH”. Ovog vikenda počelo je raspoređivanje ostalih pripadnika vojne misije Europske unije pa će ih s ovih 500 ukupno u BiH biti 1100.

Oni također navaode da jedino medijska propaganda, koja je dostigla svoj povijesni maksimum u sukobu Rusije i Ukrajine, može izazvati daljnju destabilizaciju i na prostoru Zapadnog Balkana. Dobar primjer za to je nedavni poziv ministarstva obrane Srbije osobama iz rezervnog sastava za izvođenje vježbi u ovom mjesecu. Dio medija ovu je aktivnost okvalificirao kao demonstraciju sile, prvenstveno prema zemljama u okruženju.

S druge strane, iz Oružanih snaga BiH nema nikakvih informacija o stanju sigurnosti u zemlji niti njihovim eventualnim aktivnostima u tom pravcu. Međutim, analitičari upozoravaju da u ovakvim situacijama mogućeg narušavanja stabilnosti u zemlji Oružane snage BiH nemaju nikakav kapacitet za djelovanje, iz praktičnih razloga.

– Najbolje provedena reforma nakon Daytona ostavila je tri nacionalna puka unutar Oružanih snaga, što je u ovakvim situacijama čini više dijelom problema nego rješenja  – navode analitičari.

Obavijest o dolasku dodatnih snaga EUFOR je u petak, 4. marta objavio na Twitteru.

Novopristiglo osoblje EUFOR-a se trenutno priprema za pojačane operativne patrole za podršku našim partnerima u Bosni i Hercegovini – naveli su iz EUFOR-a.

Vojnici su iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke stižu u BiH i kako je ranije saopćeno bit će tu dok traje invazija Rusije na Ukrajinu.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johan Sattler, tokom razgovora sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem 28.februara najavio je dolazak dodatnih 500 vojnika EUFOR-a, koji će, kako je rekao, biti raspoređeni u dijelove BiH u kojima su u  proteklom periodu zabilježeni ekscesi, posebice u povratničkim naseljima.

Sattler je informirao Komšića da su vojnici EUFOR-a opremljeni i posjeduju tešku oklopnu mehanizaciju.

Najduža vojna operacija

Vijeće sigurnosti UN usvojilo je 3. novembra prošle godine Rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija (EU) i Sjevernoatlantski savez (NATO), prema sporazumu iz 2003. godine, mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u Bosni i Hercegovini u slučaju prijetnje sigurnosti zemlje.

Te vojne snage, prema rezolucijama Ujedinjenih nacija, imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se obranile od napada ili prijetnje napadom.

Misija EUFOR Althea se na terenu provodi korištenjem sredstava i sposobnosti NATO-a, na temelju dogovora s NATO-om poznatim kao “Berlin Plus”.

Prema ovom sporazumu, zemlje članice Evropske unije i NATO-a imaju i rezervne snage za Misiju EUFOR Althea i izvan granica Bosne i Hercegovine, a razmještene su širom Evrope (Over-the-Horizon Reserve Forces).

Te pričuvne snage “mogu se u bilo kom trenutku pozvati da se u kratkom roku rasporede kako bi povećale broj vojnika EUFOR-a u slučaju prijetnje sigurnom okruženju”. Time se osigurava da EUFOR ima kapacitet da brzo intervenira u potpori agencijama za provođenje zakona u BiH.

Sa početnog kapaciteta od 7.000 vojnika, a zbog pozitivnih promjena u sigurnosnoj situaciji, mandat je više puta smanjivan.

Ovo je ujedno i najduža vojna operacija pod okriljem zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU i jedina kopnena misija bloka koja ima izvršni mandat.

Idi naVrh

Don't Miss