zelenski
zelenski

Zelenski: Bivši glumac u ulozi života

27.02.2022.

Zelenski je došao je na vlast prije tri godine, obećao završetak rata s ruskim separatistima. Sada je suočen s ruskom invazijom koja bi mogla svrgnuti njegovu vladu i uništiti ukrajinsku demokraciju. Pravnik, glumac, uspješan komičar

Priredila: S. KURT

Po struci je pravnik, ali je bio jedna od najvećih glumačkih zvijezda i uspješan komičar. No, u povijest polagano ulazi kao jedan od najznačajnijih predsjednika Ukrajine. Volodimir Zelenski (44), u ovom je momentu u većem dijelu Europe heroj.

Glumac, politički klaun, potcijenjen čak i od svojih pristalica, na najvišoj funkciji u državi? Zapravo nezamislivo, ali taj čovjek ima nešto što nedostaje mnogim političarima i što mu omogućava da nadmaši samog sebe i postigne vrhunsku formu, posebno u vremenima krize: on je izvanredan komunikator. Mnoge njegove rečenice se dugo pamte i naći će put u udžbenike povijesti – ocjenjuju analitičari.

“Sluga naroda”

Prije nego što je ušao u politiku, Zelenski je glumio u seriji “Sluga naroda”. Tumačio je lik nastavnika povijesti koji postaje slavan kada se videosnimak u kojoj vrijeđa državno vodstvo proširi internetom. On se potom odluči kandidirati za predsjednika i, iznenađujuće, pobijedi.

Tako je bilo u seriji, a kasnije i u stvarnosti. Zelenski je svoju kandidaturu objavio na ukrajinskoj televiziji 1+1 na samom kraju 2019., koji minut prije ponoći, baš kada su gledatelji očekivali tradicionalnu poruku tadašnjeg predsjednika.

Na kraju je i odnio pobjedu na predsjedničkim izborima te nadmoćno pobijedio tadašnjeg predsjednika Petra Porošenka. Osvojio je čak  73 posto glasova.

Kad je svijet počeo googlati ko je novi predsjednik na čelu Ukrajine, pojavili su se komični, ali i šokantni snimci. Poput onih na kojima s kolegom svira klavir vlastitim spolovilom. Na YouTubeu se još mogu naći pet godina stari snimci gdje se publika smije njegovim skečevima.

No, Zelenski je ovih dana dokazao da mu više nije do komedije. Nije se ustezao kritizirati svjetske moćnike.

– … Branimo našu državu sami. Baš kao i jučer, najmoćnije države svijeta gledaju izdaleka. Siguran sam da ovo vidite – svi vi, cijela Europa. Ali ne vidimo baš što mislite učiniti u vezi s tim, kako ćete se braniti kada tako sporo priskačete u pomoć Ukrajini? – kazao je.

Putinova meta broj 1

Ronald Reagan, koji je 1980. izabran za 40. predsjednika SAD-a, izgovorio je 12. jula 1987. kod Brandenburških vrata najčešće citiranu rečenicu razdoblja koje se pamti kao kraj Hladnog rata. „Gospodine Gorbačov, otvorite ova vrata. Srušite ovaj zid.”

45 godina kasnije, čovjek sa sličnom biografijom pozdravlja svoje sunarodnike u video-porukama sa „Slobodni ljudi! Slobodna zemlja!”.

Zelenski poručuje da su Ukrajinci smo miroljubiva nacija.

Ali ako danas šutimo, sutra nas neće biti!” I kritizira nedostatak podrške iz inozemstva: „Potrebna nam je antiratna koalicija. Sami branimo svoju državu. Najmoćnije sile svijeta samo promatraju – dodaje.

No, njegova je sudbina i dalje neizvjesna. Rusima je upravo on jedan od glavnih ciljeva, jer mnogi signali govore da ga žele ne samo maknuti s vlasti već najradije i smaknuti: Putin ga je proglasio svojom metom broj jedan.

Zelenski to dobro podnosi. Začuđujuće mirno. Prvog jutra nakon velikog bombardiranja Kijeva on je s ulica grada poslao selfie-video poruke  građanima grada i cijeloj Ukrajini:  – Ja sam tu. Ne napuštam Kijev – objavio je.

Selfie na ulicama Kijeva nakon prvog velikog bombardiranja grada

Agencije su objavile da je odbio ponudu Amerikanaca da ga evakuiraju iz Kijeva. Navodno im je kazao: – Hvala Vam lijepo, ali ja trebam oružje za Ukrajinu, a ne mogućnost prijevoza za odlazak iz nje.

Analitičari zato ističu kako se od zabavljača Zelenski pretvorio u ozbiljnog državnika, čiji apeli svijetu postaju sve snažniji.

Dodaju  da je njegov govor ubrzo nakon ruske invazije bio najbolji u životu. Emotivan, neustrašiv i istovremeno odlučan, on je ruskim trupama poručio: – Ako napadnete, vidjet ćete naša lica, a ne leđa!

Svijet je preko Twittera pozvao da zajedno napravi “natiputinovsku koaliciju”, a svome narodu nakon, sad već čuvenog, jednosatnog Putinovog govora o priznavanju istočnih ukrajinskih separatističkih oblasti, poručio:  – Ne paničite! Mi smo jaki i spremni na sve. Pobijedićemo, jer smo Ukrajina!

Putinove opaske o „genocidu” u istočnoj Ukrajini, prazne priče o „denacifikaciji” kao razlogu za rat, za Zelenskog su i zabrinjavajuće, ali i komične. Zelenski je odrastao u porodici u kojoj se govori ruski, a porijeklom je Jevrej. Djed mu je bio Crvenoarmejac, a djedov brat je stradao u Holokaustu.

Među nama ima raznih, ali ne trebamo biti neprijatelji – rekao je, naglašavajući da on ne može bombardirati Doneck u kojemu je bio toliko puta ili Luhansk u kojemu žive roditelji njegovih prijatelja.

Predizborna obećanja

Njegova popularnost danas je na vrhuncu, ne samo u Ukrajini, nego i širom svijeta. No, kad je došao na čelo države nije bilo baš tako. Prije svega jer nije mogao održati predizborno obećanje da će okončati sukob u istočnoj Ukrajini.

Zatim je došao i skandal oko “Pandorinih papira”, u koji je bio umiješan. Istraživanje međunarodne mreže novinara otkrilo je da Zelenski posjeduje off-shore kompanije koje je indirektno platio jedan oligarh. Ukrajinski predsjednik je dio prihoda uložio u londonske nekretnine, a priča se da njegova supruga Elena i dalje zarađuje na off-shore imovini.

No, danas i ovdje, to je polako stavljeno u kraj.

Ukrajinski predsjednik uporno je tražio od Zapada da Ukrajinu uključi u NATO i EU. Umjesto toga, dobio je rusku invaziju.

Idi naVrh

Don't Miss