sc
sc

Šta je SWIFT i šta to znači za Rusiju?

27.02.2022.

Ruske tvrtke bi ukidanjem SWIFT-a izgubile pristup uobičajenim i trenutnim transakcijama koje SWIFT-a omogućuje i teško bi naplaćivale svoje vrijedne energente i poljoprivredne proizvode

Piše: Interview.ba

Europska unija, SAD, Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo složili su se u subotu navečer da se ruske banke isključe iz Swifta i tako spriječe poslovanje Rusije širom svijeta i blokiraju uvoz i izvoz.

Uklanjanje Rusije iz SWIFT-a praktično znači onemogućavanje  finansijskim institucijama da šalju novac u zemlju ili iz nje, što bi moglo izazvalo iznenadni šok za ruske kompanije i njihove strane klijente – posebno za kupce izvoza nafte i gasa denominiranih u američkim dolarima.

–  Prekid bi značio stopiranje svih međunarodnih transakcija, pokrenuo volatilnost valute i izazvao ogroman odliv kapitala – objavila je Marija Šagina, gostujuća saradnica Finskog institutu za međunarodne poslove, u prošlogodišnjem radu za Carnegie Moskovski centar.

Vodovod za globalne finansije

Društvo za svjetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju osnovano je 1973. da zamijeni teleks i sada ga koristi preko 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih poruka i naloga za plaćanje. Bez globalno prihvaćene alternative, to je neophodan vodovod za globalne finansije.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) globalna je financijska žila kucavica koja omogućuje nesmetan i brz transfer novca preko granica.  Funkcionira kao sistem za brzu razmjenu poruka kojima se korisnika obavještava kada je novac poslan i kada je sjeo na račun.

Uspostavljen je 1973. u Belgiji i povezuje 11.000 banaka i institucija u više od 200 zemalja. Kroz njega dnevno prođe više od 40 miliona poruka o 1000 milijardi dolara transakcija kompanija i vlada.  Smatra se da ruska plaćanja čine više od jedan posto poruka.

SWIFT su zajedno uspostavile američke i europske banke kako nijedna od njih ne bi razvila vlastiti sistem i time stekla monopol na prekogranične novčane transfere. Mreža je danas u zajedničkom vlasništvu više od 2000 banaka i financijskih institucija. Nadzire je belgijska središnja banka u partnerstvu s vodećim središnjim bankama iz cijelog svijeta, uključujući američki Fed i britansku središnju banku.

Pojednostavljeno, radi se o sistemu komunikacije među financijskim institucijama te sistemu slanja i primanja poruka, tj. informacija među financijskim institucijama. Njime se tačno, sigurno i brzo šalju i primaju informacije među bankama, primjerice o novčanim transferima.

To znači da SWIFT ne prenosi novac, on samo prenosi informacije o prijenosu novca. On ne drži novac i ne upravlja novcem. Svaka banka ima svoj SWIFT broj i gotovo sve financijske transakcije između banaka u svijetu se obavljaju preko njega.

SWIFT svojim članicama omogućuje sigurnu međunarodnu trgovinu i ne bi trebao zauzimati stranu u sukobima.

Međutim, Iranu je zabranjen pristup Swiftu 2012. godine u sklopu sankcija zbog nuklearnog programa. Izgubio je gotovo polovinu prihoda od izvoza nafte i 30 posto vanjske trgovine.

Ruske tvrtke bii ukidanjem SWIFT-a izgubile pristup uobičajenim i trenutnim transakcijama koje SWIFT-a omogućuje i teško bi naplaćivale svoje vrijedne energente i poljoprivredne proizvode.

Banke će, kako se procjenjuje, morati direktno poslovati jedna s drugom, što bi izazvalo kašnjenja transakcija i dodatne troškove i u konačnici bi ruskoj vladi uskratilo prihode.

Rusija je zamalo ostala bez pristupa SWIFT- u  nakon što je 2014. pripojila Krim. Moskva je tada bila poručila da bi taj potez bio jednak objavi rata.

Zapadni saveznici nisu proveli tu prijetnju u djelo, ali je Rusija nakon toga odlučila razviti vlastiti sustav prekograničnog transfera novca, koji je još u povojima.

Moćno oružje

Kako bi se pripremila za takvu sankciju, ruska vlada uspostavila je Mir, Nacionalni sustav za kartična plaćanja, ali trenutno ga koristi vrlo malo zemalja.

Isključenje Rusije iz SWIFT-a naštetilo bi i kompanijama koje izvoze robu u Rusiju i kupuju je od nje, posebice Njemačkoj.

Bivši ruski ministar financija Aleksej Kudrin procijenio je da bi isključenje Rusije iz SWIFT-a moglo smanjiti njezin BDP za pet posto.

Pitanje je i kako bi  blokada pristupa SWIFT-u na duži rok utjecala na rusku privredu.  Ruske banke mogle bi preusmjeriti plaćanja preko zemalja koje Moskvi nisu uvele sankcije, poput Kine, koja ima vlastiti sustav plaćanja.

SWIFT je neutralna globalna zadruga koja je osnovana i radi za zajedničku dobrobit svoje zajednice. Svaka odluka o uvođenju sankcija državama ili pojedinačnim entitetima je isključivo na nadležnim vladinim tijelima i važećim zakonodavcima – navedeno je u prošlomjesečnom saopćenju organizacije.

Članice EU izbjegavale su izbaciti Rusiju iz SWIFT-a jer bi to značilo i prekid svih plaćanja s kompanijama u Rusiji, ili bar znatno otežanje takvih plaćanja. Plaćanje uvoza nafte i plina bi bilo bitno otežano, a time bi prestale i isporuke.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zamolio je čelnike EU da isključe Rusiju iz SWIFT-a riječima da će oni koji sumnjaju da to treba učiniti imati “…krv nedužnih ukrajinskih muškaraca, žena i djece na svojim rukama”.

SWIFT je moćno oružje, jer za njega nema adekvatne zamjene, ali je istodobno oružje koje će zaboljeti i EU, a ne samo Rusiju. Dosadašnje sankcije nisu naučile Rusiju lekciju, ali SWIFT bi mogao.

 

Idi naVrh

Don't Miss