an
an

Hibridno ratovanje: Kibernetički napadi kao dio modernog ratovanja

Hakeri predvođeni grupom Anonymus objavili rat Rusiji, ruski kibernetički napad na Ukrajinu može se preliti i na druge zemlje

Neposredno uoči ruske vojne invazije, hakeri su izveli seriju napada kojima su cilj bile internetske stranice ukrajinske vlade i kritične infrastrukture, bankarski, obrambeni i zrakoplovni sektor, a kako javljaju strani mediji, pogođeni su bili i sistemi u Latviji i Litvi, koji su imali ugovore s ukrajinskom vladom.

Patriotske hakerske skupine

Ti se napadi uglavnom pripisuju hakerima koji rade za Rusiju, bilo da su dio državnih službi ili kriminalnih skupina koje je Moskva angažirala, odnosno patriotskih hakerskih skupina, a njihovo djelovanje samo pojačava haos i uništavanje koje ruska vojska nanosi Ukrajini.

Istovremeno, dužnosnici iz SAD upozoravaju da se kompanije, uključujući one energetske, proizvodne i financijske, trebaju pripremiti za moguće prelijevanje kibernetičkih napada iz Ukrajine, piše Wall Street Journal.

Dok traje sveopći ruski vojni napad na Ukrajinu, zapadne kompanije stoga ispituju veze s biznisima u Ukrajini, posebno dobavljače koji imaju dodirnih tačaka s tom zemljom, kako bi osigurale svoje računalne sisteme protiv mogućih digitalnih napada.

Prema izvorima Wireda, hakeri su posljednjih sedmica napali desetak web stranica ukrajinske vlade i onesposobili informatičke sistemeu najmanje dvije državne agencije, koristeći malware poznat kao WhisperGate. To je rekao izvor iz Microsofta koji je analizirao napade, a precizirao je da su utjecali na više vladinih, neprofitnih i informatičkih organizacija u Ukrajini. Bloomberg je također  objavio da su istraživači tvrtke za kibernetičku sigurnost ESET identificirali destruktivni malware HermeticWiper, koji je dizajniran da onesposobi računala, a prema izjavi stručnjaka iz te tvrtke, nije bio u pitanju široki napad, nego vrlo usmjeren na specifične ciljeve, a dogodio se nekoliko sati prije vojne invazije.

Istraživači Symanteca, pak, identificirali su HermeticWiper u srijedu, kada su njime napadnuti financijski, obrambeni, zrakoplovni i IT sistemi, a kažu da su ti napadi bili planirani mjesecima unaprijed. Stručnjaci napominju kako su kibernetički napadi centralni dio modernog ratovanja te se vrlo brzo šire u globalnoj ekonomiji kroz snažno povezane opskrbne lance.

Osvetnički napadi

Kako piše Wall Street Journal nakon najnovijeg pooštravanja sankcija Moskvi, a koji se tiče bankarskog sektora, u Americi se pripremaju i za moguće osvetničke hakerske napade. To je novinama potvrdilo nekoliko izvora povezanih s američkim bankarskim sektorom. Međunarodna hakerska grupacija Anonymous u četvrtak je, kako se čini, objavila rat Putinu i Rusiji. Preko Twitter računa “YourAnonNews”, koji ima 6,5 miliona pratitelja, objavili su da su “trenutačno uključeni u operacije protiv Ruske Federacije”.

RT.com, medij pod kontrolom Kremlja, za koji američki State Department navodi kako je “ključni element u ruskom ekosistemu propagande i dezinformacija”, objavio je kako je bio izložen takozvanom DDoS napadu.

Riječ je o koordiniranom kibernetičkom napadu kod kojeg se meta preplavi prometom te im se time onemogući normalan rad. Stranice Kremlja i donjeg doma ruskog parlamenta povremeno su bile nedostupne, što se također pripisuje DDoS napadima.

Prethodna vijest

Šta je SWIFT i šta to znači za Rusiju?

Naredna vijest

Opština Pale: Potrošeno skoro dva miliona maraka na izgradnju toplane koja nema idejno rješenje