ban
ban

Europska unija isključila ruske banke iz Swifta: ‘Putin je upravo uništio budućnost svoje zemlje‘

26.02.2022.

Jasni smo – Rusija treba biti diplomatski i financijski izolirana. Pozdravljam napore da je se isključi iz Swifta – poručio je Boris Johnson

Šefica Europske komisije Ursula Von der Leyen potvrdila je večeras da su se Europska unija, SAD, Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo složili da se ruske banke isključe iz Swifta!

Na taj način ćemo ih spriječiti da mogu poslovati diljem svijeta i blokirati ruski uvoz i izvoz – dodala je Von der Leyen.

No, to nije sve. Europska unija će zamznuti svu imovinu i transakcije Ruske centralne banke u EU, te zabraniti ruskim oligarsima korištenje financijske imovine na europskim tržištima.

Putin je krenuo putem koji ima za cilj uništenje Ukrajine. Ali on ne shvaća da uništava budućnost svoje zemlje – kazala je šefica EK.

Zabrane u zraku

Također, ranije su Estonija, Latvija i Litva odlučile da zatvore svoj zračni prostor za ruske avione u isto vrijeme, tačno u ponoć sa subote na nedjelju

Zabrana će biti na snazi neodređen vrijeme, objavilo je ministarstvo prometa u Vilniusu. Izuzeća će vrijediti samo za hitna slijetanja i humanitarne letove.

Baltičke zemlje takvom odlukom priružile su se inicijativi Poljske, a svoj zračni prostor za ruske avione već su zatvorile Poljska, Bugarska i Češka te Velika Britanija.

Večeras je i njemačka kompanija Lufthansa objavila da suspendira sve letove za Rusiju, te da ne misli koristiti ruski zračni prostor. Nekoliko minuta  ista vijest stigla je i iz Njemačke.

No, Putinu je najteži udarac stigao upravo iz Njemačke, nakon odluke kancelara Olafa Scholza koji je konačno odlučio Ukrajinu snabdijeti oružjem.

Antiratna koalicija na djelu

Scholz je bio pod pritiskom jakih kritika jer je odbijao slati oružje, nakon što su to učinili drugi zapadni saveznici, pa je večeras potvrdio da će Njemačka Ukrajini poslati 1.000 komada protutenkovskog oružja i 500 zemlja-zrak raketa Stinger iz zaliha njemačke vojske. Ova je odluka  naišla a jako odobravanje članica EU, koje su najavile nove pošiljke za napadnuti Kijev.

I britanski premijer Boris Johnson objavio je na Twitteru da je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim.

Herojstvo predsjednika i njegovih ljudi u obrani njihove zemlje inspirativno je. Jasni smo – Rusija treba biti diplomatski i financijski izolirana. Pozdravljam napore da ju se isključi iz Swifta – poručio je britanski premijer.

Sve te promjenu u europskom stavu prema ukrajinskoj krizi unijeli su tračak optimizma kod Volodimira Zelenskog koji je u proteklih nekoliko dana govorio da je Ukrajina ostala sasvim sama.

Njemačka je upravo objavila da će nam dostaviti protutenkovske raketne bacače i stingere. Samo tako, kancelaru Scholzu. Antiratna koallicija na djelu – napisao je Zelenskina Twitteru.

Idi naVrh

Don't Miss