naslovna
naslovna

FBiH: Kako deset političara podijele 700 hiljada KM?

02.02.2022.

Premijer i zamjenici, predsjednik FBiH i potpredsjednici, čelnici oba doma Zastupničkog doma FBiH godišnje raspolažu sa više od 700 hiljada KM novaca tekućih rezervi. Kako sada stvari stoje mogu novac dati susjedu ili rođaku, bez javnog poziva, jasnih kriterija

Piše: Senka KURT

Probranim političarima na visokim pozicijama dato je da raspolažu pozamašnim svotama novca. Stotine hiljada maraka našeg, javnog novca dijeli se bez jasnih kriterija i procedura.

Njihovo je diskreciono pravo, po svemu sudeći, da daju kad hoće, koliko hoće, kad hoće.

Premijeru Fadilu Novaliću i njegovim zamjenicima Jelki Milićević i Vesku Drljači tako je  iz budžeta za ovu godinu planirano čak 155.000 KM, od toga Novaliću 70 KM. Prošle godine ta cifra je bila dva puta manja, a 2020. po 20.000 svakome.

Novalić voli davati novac organizacijama iz Gradačca

Tekuće transfere drugim nivoima vlasti i fondovima koriste i čelnici Federacije – Marinko Čavara i potpredsjednici Meliha Mahmutbegović i Milan Dunović.

Cifre koje stižu njihovim kabinetima iz tekućih transfera i tekućih rezervi mjere se stotinama hiljada.

Iz Ureda predsjednika FBiH Marinka Čavare nismo dobili odgovor koliko su novaca dobili prošle godine, za šta su utrošena, te koliko je iz budžeta planirano ove godine.

Prema podacima, Interview.ba predsjednik i dvoje potpredsjednika dobit će čak 345 hiljada KM, za koje nikome ne trebaju polagati račune.

Na zvaničnoj stanici potpredsjednice FBiH Melihe Mahmutbegović istaknuto je da će na osnovu Odluke o kriterijima, načinu i postupku raspodjele sredstava „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima“ ove godine biti doznačeno 35.000.

Imamo informacije, ali…

Potpredsjednica, kako stoji u odluci, ima pravo dodijeliti sredstva kao materijalnu podršku projektima vezanim za oblast kulture, sporta, nauke, umjetnosti, obrazovanja… a koji će doprinijeti „daljnjem društveno – ekonomskom razvoju lokalne zajednice“.

Također, novac može ići i za izgradnju i sanaciju objekata koji imaju važnost za neku lokalnu zajednicu, te i za, kako je navedeno, sve ostale programe i projekte koji bi imali značajnu ulogu u ostvarivanju javnog interesa u određenoj oblasti.

Hladan i vješto napisan administrativni jezik ovdje dopušta različita čitanja, a za one koji bi od one koje su na čelu Federacije BiH zatražili nešto novca, važe opći i posebni kriteriji.

Ne znamo i ne piše šta su opći, ali posebni se dokazuju u samom zahtjevu tako što se obrazloži namjena, odnosno dostavi prijedlog.

Nakon toga ured potpredsjednice Mahmutović napravi Komisiju, koja onda razmatra zahtjeve.

Korisnici sredstava imaju obavezu da u roku od šest mjeseci po prijemu novca dostave izvještaj.

Dostavlja li se izvještaj u ured potpredsjednika FBiH Milana Dunovića, nismo ni pored upornog ispitivanja uspjeli doznati.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović

Naravno da imamo informacije – odgovaraju nam kad na šta je u Vašem Uredu potrošen novac, kojega ste u 2021. dobili iz budžeta pod nazivom “tekući transferi pojedincima i neprofitnim organizacima”.

Pa onda kao na mehaničkom pilotu stiže odgovor ko je odobrio sreddstva, da redovno primaju i inofrmacije o utrošku sredstava i ne znaju koliko će dobiti iz budžeta ove godine.

Na ponovni upit dobijamo sljedeće informacije:

Transferi pojedincima (fizička lica) – 15.000 KM (u skladu Odlukom maksimalni iznos koji se može dodjeliti pojedinačnom korisniku iznosi 500 KM), transferi neprofitnim organizacijama –  40.000 KM (u skladu Odlukom maksimalni iznos koji se može dodjeliti pojedinačnom korisniku iznosi 1.000 KM), transferi drugim nivoima vlasti i fondovima –  5.000 KM (u skladu Odlukom maksimalni iznos koji se može dodjeliti pojedinačnom korisniku iznosi 1.000 KM).

Kad telefonom pokušavamo dobiti konkreetno ko je dobio 500, ko 5.000 KM navodno ne možemo razgovarati sa Mirzom Memićem, savjetnikom za pitanja i razvoj NVO u Dunovićevom uredu.

Drski sugovornik s druge strane uvjerava nas da su nam dali podatke koje tražimo, a „detalje“ kome imenom i prezimenom, odnosno konkretnim nazivom nismo dobili.

Savjetnik Mirza, koji navodno nije bio u uredu, nekulturno je spustio slušalicu.

Novac za namjenu „uzmi ago koliko ti drago“ i predsjedavajući Zastupničkog doma Mirsad Zaimović, zamjenik Mladen Bošković, a namijenjen je i drugom zamjeniku koji nije još imenovan. Sve skupa negdje oko 140 KM.

Nešto manje  – 120 hiljada KM slije se u ured predsjedavajućeg Doma naroda FBiH Tomislava Martinovića, njegovog zamjenika Aljoše Čampare, a čeka i drugog zamjenika, ako se i kad izabere.

Sve u svemu, kad se uzmu transferi i rezerve na koje imaju pravo radi se o nešto više od 700 KM kojima raspolaže deset bh. političara.

Adis Arapović, neovisni zastupnik FBiH

Zašto ovih deset političara raspolaže ovolikim novcem ako postoje desetine institucija, zakona, budžeta koji su tu da se brinu o potrebama pojedinaca i neprofitnih organizacija? Prema izvještajima Ureda za reviziju institucija FBiH, utrošak navedenih tekućih transfera je netransparentan, nekonkurentan, bez propisanih i javno dostupnih procedura i kriterija, te nema kontrole i izvještavanja o utrošenom novcu – pitao je u Parlamentu neovisni zastupnik Adis Arapović.

On je u tokom rasprave o budžetu za 2022. kazao kako je javna tajna da se ovaj novac često usmjerava za finansiranje podobnih udruženja ili pojedinaca, a u ovoj izbornoj godini, to može biti i nelegalno finansiranje izborne kampanje i proizvodnja korupcije sa najvišeg nivoa.

Zato je predložio da se navedeni iznos preusmjeri na važnije prioritete, poput Fonda solidarnosti, kojem svake godine nedostaju značajna sredstva za liječenje teških oboljenja djece i odraslih, te zdravstvene zahvate naših sugrađana izvan BiH.

Njegova inicijativa trebala bi biti razmatrana kao amandman na sjednici krajem februara ili u martu.

Do tada se, smatra nekoliko naših sugovornika, mnogo toga mora uraditi na poboljšanju trošenja budžeta među nekolicinom političara.

Izborna je godina, najbolja i pogodna da trošenje tih, najflesibilnijih budžetskih stavki političar može diskrecionim pravom odokativno podijeliti 5,10 ili 15 hiljada, pojedincu ili organizaciji bez čvrstih ikakvih kriterija, kontrole i izvještaja o utrošku.

Federalni revizori u izvještaju za 2020. utvrdili su da su prije dvije godine planirana sredstva tekuće rezerve iznosila 5.155.000 – 5 miliona je tekuća rezerva Vlade FBiH, a premijeru je otišlo 75.000 i njegom zamjenicima po 40.000 KM.

I za troškove izborne kampanje

Zakonom o budžetu i izvršavanju budžeta (za 2020) definirano je da se sredstva tekuće rezerve koriste za nepredviđene namjene, za koje u budžetu nisu planirana sredstva ili za namjene koje se tijekom godine pokaže da za njih nisu utvrđena dovoljna sredstva jer ih pri planiranju budžeta nije bilo moguće predvidjeti – naveli su revizzori.

Naši izvori ističu da su revizori utvrdili da većina novaca iz tekućih transfera i tekućih rezevi ne rezultiraju adekvatnim izvještajima.

Daleko je to od odgovora na pitanje da li je to baš najbolji način utroška javnog novca. I zašto uopće premijer, zamjenici, predsjedavajući Parlamenta, i pored njihovih institucija, koje se recimo bave socijalnom politikom ili bilo kojim drugim resorom, gdje sjede obrazovani ljudi, gdje ima neka politika upravljanja javnim novcem, dijele toliki novac po svom ličnom nahođenju. Jedini odgovor je da je to novac odvojen upravo odvojen da bi se finansijski interveniralo tamo gdje strankama treba. Pa i za ciljane troškove izborne kampanje – navodi sugovornik Interview.ba.

No, prema njegovom mišljenju najvažnije je pitanje ovdje šta kvalificira i premijera i njegove zamjenike i predsjednika Federacije i njegove zamjenike, te čelnike parlamentarnih domova da procjene je li to ispravan utrošak javnoga novca.

Za taj se novac ne raspisuje javni poziv, a općine, recimo, raspisuju javni poziv za dodjelu mnogo manjih iznosa – navodi naš izvor.

Zato postoji mogućnost da neko od visokih funkcionera novac dodijeli svom susjedu ili prvom rođaku. Uz važnu napomenu da time ne krši bilo kakav zakon.

Uostalom, tu epizodu smo već gledali. Sjećate se čuvenog SMS-a kojega vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić šalje federalnom premijeru: –  Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi s respiratorima, pa kad budete imali minutu.

Ustanovit ćemo kasnije da nije bilo riječ o minutama nego o milionima za neispravne respiratore.

Idi naVrh

Don't Miss