hpv2
hpv2

Vakcine protiv HPV-a vlastima vrijednije od 150 života žena godišnje

Samo u Kantonu Sarajevo zdravstveni radnici imaju pripremljen plan za besplatnu vakcinaciju protiv HPV, za početak 1000 djevojčica i dječaka. U FBiH i RS tek se razmišlja o uvođenju vakcine  i preveniranja raka grlića materice, region već uložio velike novce i napore, u EU ova vakcina je u redovnom programu

Piše: Senka KURT

Svake sedmice u Bosni i Hercegovine tri žene umru od raka grlića materice, a godišnje oboli oko 550 žena.

Stravična je ovo, crna statistika, koja nas prati, a činjenica da je po učestalosti obolijevanja od ove vrste karcinoma naša zemlja na europskom nivou nije nikakva utjeha.

No, kako je riječ o karcinomu koji se može prevenirati, redovnim pregledom i skriningom grlića maternice otkriti u ranoj fazi, kada se može liječiti i da još na raspolaganju imamo vakicinu protiv HPV, onda moramo posegnuti i za vlastitom odgovornosti.

Ovih dana Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva i Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) KS, Kantonalno ministarstvo zdravstva, uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), prezentirali su prijedlog programa HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

 Direktorica ZJZ dr. Aida Pilav pojasnila je da se radi o vakcini protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji može uzrokovati  rak grlića maternice. U državama Europe ta vakcina je uvedena u redovne programe vakcinacije. Vakcinišu se i dječaci i djevojčice uzrasta osnovne škole i to daje dobre rezultate.

Dvije doze za hiljadu djece u KS

Konkretno, u Kantonu Sarajevo ideja je začeta 2019., no onda je stigla pandemija.

– No, nismo udustajali. Našli smo i prostora i vremena da razvijamo ovu ideju. Napravili smo plan, prije svega finansijskipregled iskustava zemalja regiona… Evropska medicinska asocijacija je ovu vakcinu predložila još 2006. i od tada program napreduje, razvija se. Tako smo i mi planirali – kaže dr. Pilav za Interview.ba.

U praksi to znači da će se u Kantonu Sarajevu najprije krenuti fakultativno, prema određenoj grupi, kako je to bilo u Srbiji i Hrvatskoj. HPV vakcina najprije će biti osigurana za djecu od 11 ili 12 godina. Riječ je o učenicima šestih razreda osnovnih škola.

Dr. Pilav: Važno je da počnemo

Ne znamo kakav će biti odziv, te smo za sada planirali dvije doze, za hiljadu djece. Sve je besplatno, plaća Fond ZZO KS. Gledat ćemo kakav je odaziv, paralelno provoditi kampanju, koja će povećati svjesnost o značaju ove vakcine. U konačnici želimo ići i s imunizacijom starijih, kako se radilo i u drugim zemljama regiona  – navodi dr. Pilav.

Bez obzira što smo tek na početku ona ističe da je ovo veliki iskorak. A cilj je, omasoviti imunizaciju HPVvakcinom, narednih godina osigurati sredstva za mnogo veći broj onih koji se žele vakcinisati.

To znači da će HPV vakcina biti dostupna, ali ne i obavezna – naglasila je.

Inače, HPV vakcina odobrena je u više od 160 država, te je dio nacionalnih programa imunizacije u najmanje 40 država. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) među svoje je ciljeve istakla i onaj da do 2030. HPV vakcinu dobije 90 posto djevojčica do 15. godine života.

Ovaj cilj važno je stići jer statistika navodi da je rak grlića maternice drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu. No, kako je gotovo u potpunosti preventabilan važno je jačati svjesnost o značaju prevencije, odnosno vakcina protiv HPV.

Studije i mnogobrojna znanstvena istraživanja pokazali su da vakcina protiv HPV smanjuje slučajeve raka grlića materice za skoro 90 posto, te praktički spašava živote.

Kako su gotovo svi karcinomi grlića materice uzrokovani virusima, znanstvenici su optimistični da bi vakcinacija gotovo mogla u potpunosti eliminirati ovu vrstu karcinoma.  Uspjeh će dodaju biti i da će onima koji su vakcinisani biti potrebno i mnogo manje testova brisa grlića materice.

Region ide puno brže

Srbija je početkom ove sedmice objavila da će već ove godine u cijeloj zemlji biti omogućena vakcinacija djevojčica i dječaka protiv HPV i to o trošku Rеpubličkоg fоndа zа zdrаvstvеnо оsigurаnjе.

I njihova je preporuka da vаkcinu primаrnо primе djеcа оbа spоlа stаriја оd devet gоdinа. Imunizаciјu ćе biti realizirana u domovima zdravlja, a sve s porukom da je rak grlića mаtеricе mаlignа bоlеst kоја sе mоžе sprijеčiti.

Sjeverna Makedonija je ranije procenat vakcinisanja podigla na 75 posto, taj procenat je sada oko 50 posto, no i dalje daleko najviši u regionu.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV besplatno za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, te ovisno o raspoloživosti cjepiva za sve osobe nakon 8. razreda osnovne škole do dobi od 25 godina. Ta praksa traje već šest godina, a u pojedinim gradovima čak i duže od desetljeća.

U Sloveniji je besplatno, dobrovoljno cijepljenje na sistematskom pregledu u 6. razredu osnovne škole uvedeno još 2009. godine, a prema podacima prošle godine cijepljeno je, oni kažu, „samo“  58,5  posto učenica šestog razreda, a prethodnih godina nešto više. Pad se tumači vanrednom situacijom izazvanoj pandemijom coronavirusa.

Zašto tako rano cijepimo? Zato što ih želimo cijepiti prije nego što dođu u kontakt s virusom. Pored toga, mlađe osobe imaju mnogo bolju imunološku reakciju, zato se kod njih očekuje i bolja reakcija antitijela. U toj dobi su za to dovoljne dvije doze vakcine, dok su nakon 15 godina potrebne tri. Za sada je potvrđeno, da se cjepivima postiže trajni imunitet – kazala je medijima ginekologinja dr. Špela Smrkoljiz Ginekološke klinike u Ljubljani i šef stručne grupe za ginekologiju pri programu Zora.

Istaknuto je da su HPV infekcije najčešće su adolescenata i mlađih odraslih osoba do 25. godine, odnosno u prvih deset godina seksualnih odnosa. S obzirom na to da je cjepivo najefikasnije kod još nezaraženih osoba, stručnjaci zato preporučuju cijepljenje u 6. razredu osnovne škole.

Inače, HPV infekcija u 90 posto slučajeva nestaje sama po sebi  – u 9 od 10 slučajeva ona nestaje u roku od dvije godine, ali ponekad infekcije traju duže i mogu izazvati neke vrste karcinoma – grlića maternice, vagine i vanjskih genitalija žene, penisa, anusa i usta i grla.

Uzrok za nastanak karcinoma je dugotrajna infekcija s opasnijim genotipovima HPV-a. Na mogućnost razvijanja karcinoma utječu razni genetski i ekološki faktori, ali najvažniji je obrambena sposobnost pojedinca. Osobe s oštećenim imunitetom (posebno osobe s HIV-om ili na imunosupresivnoj terapiji) imaju veću mogućnost za razvoj karcinoma, a više istraživanja potvrdila su i vezu između pušenja i dugotrajne infekcije.

HPV infekcija smatra se jednom od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. No, ne prenosi se samo seksualnim odnosima, već i bliskim kontaktima svih vrsta, kontaktom sa sluznicom ili kožom zaražene osobe. To također znači da kondomi, koji inače štite od drugih seksualno prenosivih bolesti, kod HPV-a nisu u potpunosti učinkoviti, ali se njihova upotreba još uvijek, naravno, preporučuje.

U nekim slučajevima HPV se može prenositi i pri porodu s majke na novorođenče, a između različitih dijelova tijela može se prenositi rukama.  Infekcije se najčešće šire nesvjesno, jer zaraženi obično nemaju nikakvih zdravstvenih problema povezanih s infekcijama.

Infekcija HPV-om često nema nikakve simptome, a najčešće  (u 9 od 10 slučajeva) prolazi tokom dvije godine od zaraze, bez ikakvih znakova bolesti. No kod nekih osoba infekcija HPV-om može uzrokovati spolne bradavice ili potrajati duže te se može javiti i rak. Infekcija HPV-om može uzrokovati karcinom vrata maternice (cerviksa), rodnice (vagine) i stidnice (vulve) kod žena, kod muškaraca karcinom penisa, te kod oba spola karcinom grla.  No, od karcinoma uzrokovanih HPV-om najčešći je karcinom vrata maternice (cerviksa).

Uzimanjem brisa grlića maternice, odnosno PAPA testa kod ginekologa, moguće je rano otkrivanje predstadija karcinoma i kancerogenih promjena grlića maternice. Međutim, druge vrste karcinoma koje su uzrokovane HPV-om, mogu se otkriti tek kada se pojave prvi simptomi i znakovi, što je uobičajeno u naprednijim fazama. Najučinkovitija zaštita od HPV infekcija i bolesti koje uzrokuje je cijepljenje.

Prevencija i skrining rješavaju puno problema

U Velikoj Britaniji, primjerice, HPV vakcina uvedena je u program cijepljenja prije 13 godina. Naknadne studije pokazale su da je broj pretkancerogenih i kancerogenih promjena grlića maternice pao je za 87 posto kod žena u dobi od 12 do 13 godina.

I cijepljenje dječaka važan je korak jer su istraživanja pokazala da su muškarci manje uspješni u pobjeđivanju infekcije. Kod HPV infekcije muškarci razvijaju manje antitijela od žena, te, za razliku od žena, infekcije kod njih s godinama nisu u opadanju, a često se i ponavljaju.

Prema posljednjim podacima više od polovine europskih država cijepi oba spola.

Uključivanje dječaka u državne programe cijepljenja je naš adut za brže uspostavljanje kolektivnog imuniteta i eliminaciju bolesti povezanih s HPV-om – tvrde stručnjaci.

No, cjepivo se preporučuje i odraslima, bez obzira što su istraživanja pokazala da su najefikasnija kod onih koji  još nisu imali seksualne odnose i još nisu došli u kontakt s virusom.  Preporučuje se zato i onima koji su bili zaraženi jednim od HPV tipova, kod žena koje su već razvile pretkancerogene promjene. Sve je više dokaza da cijepljenje u kombinaciji s kirurškim uklanjanjem pretkancerogenih lezija smanjuje mogućnost ponovne pojave bolesti.

Cjepiva su skupa, ali zdravlje je skuplje

No, na putu prema pobjedi Planete nad karcinomom grlića maternice čeka nas još dug put. Jedan od velikih problema na tom putu je nedostatak HPV cjepiva na globalnoj razini. Istraživanja koja bi omogućila jeftiniju i bržu proizvodnju cjepiva protiv HPV-a, zato su od ključnog značaja za osiguravanje dostupnosti cjepiva u državama s niskim primanjima, gdje je breme karcinoma grlića maternice najveće.

WHO je prije manje od mjesec dana, dvovalentnom cjepivu Cecolin kineskog proizvođača, koja košta upola manje od postojećeg dvovalentnog cjepiva Cervarix  uručila pretkvalifikacijski status. To Ujedinjenim narodima i drugim partnerima omogućava masovniju i kupovinu i upotrebu cjepiva, namijenjenih prije svega državama s niskim primanjima, koje sebi ne mogu priuštiti devetovalentno cjepivo.

Cjepiva nema u Bosni i Hercegovini, ali ga je u apotekama moguće kupiti nakon naručivanja. I to otprilike po 300 KM po dozi.

No, prije samog cijepljenja kod nas je potrebno povećati svijest o pregledima, jer, je, kako tvrdi Enis Hasanović, ginekolog i direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS, u slučajevima pravovremenog otkrivanja promjene na grliću materice do početnih karcinoma, izlječenje stopostotno.

Međutim, ovdje imamo mogućnost ići i korak dalje. Da kroz primarnu prevenciju da spriječimo HPV infekciju. Ovdje imamo jasnu sliku, za razliku od većine karcinoma, jer je otkriveno da je uzrok ovog karcinoma HPV. Vakcina može spriječiti HPV infekciju, samim time spriječiti nastanak displastičnih promjena koje mogu voditi ka početnom, a kasnije i većim fazama uznapredovalnog karcinoma – pojasnio je Hasanović.

Prevencija je važna

I to je ono, što prema riječima zamjenika ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza, jeste, na žalost, glavno pitanje na početku.

Dr. Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH  za Interview.ba ističe kako je iskreni zagovornik proširenja liste vakcina iz redovnog programa, u kojem na žalost nije HPV vakcina.

Dr. Musa: Nismo odustali, ali treba puno ulaganja

Uvođenje nove vakcine nije jednostavan posao, otvara mnoga pitanja ulaganja u zdravstveni sektor, te jedan multidisciplinaran pristup. No, jasna je potreba za novim vakcinama, moramo raditi na proširivanju liste, ne samo kad je riječ o vakcini protiv HPV već i recimo, pneumokoka. To bi uz sadašnji budžet od 5 miliona KM za redovne vakcine, moralo opteretiti budžet za najmanje, kako govore prve, zaista nezvanične i preliminarne procjene bilo još 9 miliona, 6 za HPV vakcine, 3 miliona za vakcine protiv pnreumokoka. S druge strane kod nas postoji i velika neodlučnost kad je riječ o vakcinaciji, vidite i sami situaciju sa ovim protiv covida. Moramo raditi na prevenciji, moramo educirati stanovništvo, no, planiramo uraditi sve što možemo – navodi dr. Musa.

Uvođenje HPV vakcine u kalendar vakcinacije inicirali  su u Republici Sprskoj Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo.

No, u ovom momentu govori se tek „o narednom periodu“. Do tada, ostaje nam prevencija redovnim pregledima žena.

Možda je slovenački model, koji je prije vakcine podrazumijevao nacionalni skrining, koji je pozvao sve žene od 20 do 65 godina na pregled, jedno od rješenja. Time je pojava raka grlića materice smanjena za dvije trećine.

No, tu sad otvaramo novu priču. Naša tradicija, izgubljeni zdravstveni sistem, u kojeg nemamo povjerenja, odnos prema prevenciji…

Pa da se vratimo na početak – od karcinoma grlića materice u BiH godišnje umre oko 150 žena. To je razlog zbog kojeg ne smijemo čekati „naredni period“ i vakcine protiv HPV.

Prethodna vijest

Ivana Marić: Do We Even Need Elections?

Naredna vijest

Whistleblower Emir Mešić: ITA BiH Director Miro Džakula has special methods to cover up his crime