Dženana Alađuz: Novogodišnja odluka: Birajmo mlađe muškarce i starije žene

“Nešto sam razmišljala dragi,” kažem ja tako svom najdražem u tri ujutro. Nakon što sam obezbijedila punu pažnju strateškom upotrebom oštrog lakta i siktanja u uho dobila sam njegovu punu pažnju. “Huh?” reče medeni. Kao svaka pametna žena predvidjela sam njegov slijedeći korak i odsjekla mu odstupnicu – uzela sam čitav jorgan sebi tako da je morao da se primakne. A tad je moj i bogin.

“Mislim da znam šta nam treba da ova jadna čemerna Bosnica i Hercegovinica krene naprijed. Osjećam u dubini svoje plitke duše dubokog dekoltea da je moje rješenje pravo rješenje. Iako nisam bila u američkoj vojnoj bazi 95-te, u mojim prstima je zapisan izvorni Dejton i slušaj, o ti neuki čovječe ove proročke riječi…”

U zanosu me je prekinulo gnjevno mrmljanje “Pa jesi li ti normalna, 3 je ujutro?”” koje je brzom aplikacijom jastuka pretvoreno u mnogo pametnije “mpffffff”

“Dakle, gdje sam stala! A da, mlađi muškarci. I starije žene. To je formula uspjeha za naredne izbore. Slušaj sve će ti ubrzo postati jasno. To je biološko, sociološko, politološko, narativno i didaktički, te nadasve odgojno – pedagoški utemeljeno.

Nama je loše, užasno loše, zato što nama uporno vladaju 60, 70 i 80-togodišnjaci. U tim godinama, očekivano, 50% muškaraca safata erektilna disfunkcija.

Naša je povijesna nesreća da je svih tih 50% muškaraca gravitiralo kod nas, u BiH, na jedan od milion nivoa vlasti. Tako da su nedavno stručnjaci iz WHO poslali pismo namjere da im se dozvoli istraživanje mutirane vrste erektilne disfunkcije koja se zove parlamentarna erektilna disfunkcija. Do sada im niko od zvaničnika nije odgovorio.

Sa 60-tom mnogo toga još kreće nizbrdo, sve osim sluha – znaš kako kod starijih muškaraca preko noći uši porastu, gigantski, haman fataju 5G? To je zato što vi razvijete čulo sluha tek iza 40-te, zato je tako!

Do tada, vi ništa ne slušate, samo gledate. I želite. Vi ste do 40-te jedna velika želja, za više pažnje, više akrobacija, više recki, više znanja, više vremena, više svega…Uza zid, niz zid,  u auto,  pored auta,  krevet,  sto,  pasja kućica,  tuđa guzica ma… Najbolji ste negdje do 35-te. A starije žene su vaše prirodne saveznice… šta si rekao? Ne možeš disati? Aha, evo skloniću jastuk s lica, vidiš kako za sve postoji rješenje….Gdje sam stala? Da, vidiš žene, a posebno starije, vole educirati. Duboko vjeruju u neformalno i cjeloživotno učenje i nije im teško da oblikuju mlade umove. I to više puta, jer kako smo ustanovili vi ništa ne slušate, dakle mora vam se ponavljati. S vama je zaista repetio master studiorum. I što naučite do tad, naučili ste.

Jer kad napunite 40-tu,  kad ste uboli neki posao gdje ste šefovi, vlasnici, direktori, privatnici, a naročito funkciju, u kafanu idete s muškarcima. Jedete meso i bistrite politiku – s muškarcima. U kladionici ste s muškarcima, u svlačionici ste s muškarcima. Valjda gradite mrežu podrške za te 60-te kad krene disolucija, pardon disfunkcija šta li.

A zar ima nešto ljepše od starije žene i mlađeg muškarca? Preporučujem da umjesto skidanja prašine sa kopije Dejtonskog sporazuma izguglate stručnjaka Lehmillera koji tvrdi da su muškarci u vezi sa starijom ženom sretniji od muškaraca koji su u vezi s mlađom ženom.

Prema Lehmilleru, to je zato jer mlađi muškarac ima veću potrebu udovoljiti i zadovoljiti stariju partnericu, pogotovo kada je riječ o seksu, te kada uspije u tome i sam se osjeća zadovoljnim i sretnim. Ti mlađi su toliko sretni da ih možeš jahati i na poslu i u kući, a ovi stariji…ti ne da ne jašu, ti se i ne dižu. Zato smo u blokadi, a ne zbog EU

Svako ko je pogledao nekog našeg političara, mislioca, analitičara, pripadnika civilnog društva, vremešnog, a kakvog drugo….na vanrednoj ili redovnoj sjednici, jasno mu je da on nije zadovoljio ni ženu ni sebe dugo dugo već. Neka dobra duša bi mu pružila suhu šljivu, bez koštice, za probavu. Jer med i orasi odavno ne pomažu.”

Tu sam napravila pauzu, jer svaki dobar govor mora sadržavati i tišinu. Dočekalo me tiho hrkanje i pućpurikanje. Zaboravila sam na tu osobinu muškaraca 35+. Izdržljivi su i mogu zaspati u svakom okruženju.

p.s. Ovaj tekst molim čitati uz pjesmu, ako ste Ibra, od Nade Topčagić “Žena starija” a za nas ostale Sanja Miletić sa proročkim stihovima remek – djela iz 2006 godine “Mlađi”:

“Ma nemaš ti što imaš mlađi

Poljubac slađi

Mlađi, treba mi neko malo mlađi,

Zato izađi, stariji si pa se snađi.”

 

 

 

 

 

 

Prethodna vijest

Nevesinje – Tender for transfer from municipal to private pockets

Naredna vijest

SDA tycoon Haso Pekušić won almost 70 million marks in tenders, he is building in Mostar almost like Austro-Hungary