crma
crma

Istraživanje CRMA: Ko je, gdje i kako potrošio 138 miliona KM putem javnih nabavki

08.12.2021.

Građani u BiH su žrtve korupcije, a javne nabavke jedan su od glavnih izvora korupcije u zemlji.

Rečeno je to danas na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Monitoring izvještaja o postupcima javnih nabavki praćeno putem portala Pratimotendere.

Ko je, gdje i kako potrošio 138 miliona KM putem javnih nabavki, ključno je pitanje.

Izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize  (CRMA) Eldin Karić istaknuo je da je cilj ovog projekta podrška građanima u borbi protiv korupcije kako bi se građani direktno uključili jer oni najviše i osjete posljedice korupcije.

Javne nabavke su jedan od glavnih izvora korupcije u BiH, što je logično, jer tu je novac koji građani izdvajaju kroz poreze i druge oblike obaveza prema državi. Ta sredstva se koriste i za nabavku roba i usluga, i ostalih, kako bi funkcionisao sistem. Međutim problem je jer je sam sistem ugrožen naglasio je Karić.

Konstatirano je da tek 11 posto javnih nabavki nije rizično.

Od 10 javnih nabavki, 9 ih je rizično. Po vrijednosti, tek nekih 3,8 posto nije rizično. Preko 95 posto javnih nabavki je ugroženo nekim koruptivnim radnjama u samom procesu javnih nabavki. To su katastrofalni podaci – rekao je Karić.

Objasnio je dalje da, ukoliko znamo da se na godišnjem nivou u BiH skoro 3  milijarde marke koje se kroz javnih nabavki potroše, i kada se uzme procenat od 90 posto rizičnih javnih nabavki, ovaj trend, na ovom uzorku, ukoliko se prenese na apolutni iznos, dobit ćemo da je ogromna količina sredstava ugrožena rizičnim javnim nabavkama. To su milijarde maraka koje su netransparentno potrošene.

Kako je objasnio urednik portala Pratimotendere Slobodan Golubović najčešća zloupotreba je za nezakonito planiranje javnih nabavki.

Način izvršenja ove zloupotrebe dešava se na različite načine. Od toga da ugovorni organi ne objavljuju plan nabavki do toga da se ti planovi objavlju na kraju godine. Prvo potroše sredstava pa onda prikažu plan, prividna sredstava. Trendovi govore da nekih 30 posto ugovornih organa koje smo pratili ima problem sa nezakonitim planiranjem javnih nabavki. Jedan od primjera koji smo uočili prije godinu dana jeste VSTV koje je na kraju godine objavilo plan nabavke. Prvo su potrošili sredstva, pa su objavili plan nabavke  rekao je Golubović.

Inače, Izvještaj predstavlja rezultate praćenja 5426 postupaka javnih nabavki, ukupne vrijednosti preko 138 miliona KM.

Rezultati pokazuju izrazite trendove rizične tj. netransparentne, diskriminatorne i koruptivne potrošnje.

Javnosti je predstavljeno na koji način javne institucije, ustanove i preduzeća krše zakon i dobre prakse u provođenju javnih nabavki, kako, gdje i u kojoj vrijednosti troše novac građana, kako se zloupotrebljavaju direktni sporazumi, diskriminišu ponuđači, te upozoravajući statistički trendovi korupcije i netransparentnosti u javnim nabavkama.

Udruženje CRMA i portal Pratimo tendere provode aktivnost antikorupcijskog monitoringa javnih nabavki u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, koji realizuju CCI, Udruženje CRMA i Transparency International uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

 

Idi naVrh

Don't Miss