skola preuzeto sa portala gerila
skola preuzeto sa portala gerila

Obrazovanje kao plijen političke korupcije

25.10.2021.

Transparency International je podržao učiteljicu Nadu Vasiljević  koja cijeni da je otkaz dobila jer je odbila da u školi  skuplja glasove za Ujedinjenju Srpsku, nakon čega je tužila Školu. U TI kažu da postoje informacije koje ukazuju da je obrazovanje, kroz upravljanje školama i zapošljavanje, postalo plijen političkih partija.

 

Osnovni sud u Banjaluci je za 6. decembar zakazao novo pripremno ročište po tužbi  učiteljice Nade Vasiljević protiv Osnovne škole “Branko Radičević” u kojoj je dobila otkaz.  Roditelji koji su umješači ili dodatni tužitelji u ovom predmetu, s namjerom da podrže učiteljicu Vasiljević, ali traže i ozbiljniji odnos škola prema djeci kada mijenjaju učitelje usred polugodišta,  smatraju da ih sud iscrpljuje nadajući se da će odustati od tužbe jer će do narednog ročišta biti više od godinu dana od podnošenja tužbe. Ranije zakazano pripremno ročište je odgođeno jer je, zbog proceduralnih razloga, opozvana odluka o učešću roditelja-umješača koju je, bez traženja saglasnosti Škole kao tužene strane donio prethodni sudija u ovom predmetu.

Postavili smo dva tužbena zahtjeva – primarni za poništavanje otkaza, povrat na posao i naknadu plata i drugi ili dodatni u kom tražimo zaštitu  gospođe Vasiljević po Zakonu o zaštiti prijavitelja korupcije  jer je otkaz dobila neposredno nakon što je izašla u javnost i rekla da je od nje traženo da skuplja potpise za potrebe stranke što je ona odbila jer je u suprotnosti sa Zakonu o obrazovanju prema kom u školama ne smije postojati politički uticaj, objašnjava advokatica  Vanja Pavlović.

Transparency International BiH je, kroz svoj program zaštite zviždača, dao podršku učiteljici Vasiljević. Smatraju da je ovaj slučaj jako osjetljiv.

Veoma je bitno da uzbunjavači i uzbunjivačice dobiju pravnu podršku, posebno u obrazovanju koje je pogođeno koruptivnim rizicima,  posebno je mnogo sumnji na partijsko zapošljavanje. Sada se pojavljuju nalazi koji govore da je sektor obrazovanja najkorumpiraniji, posebno kada govorimo o upravljanu školama i postupcima zapošljavanja. Postoje naznake da je taj sektor tačno dodijeljen jednoj političkoj partiji i da se tamo ne može biti zaposlen niko bez članske kartice određene partije. U tom kontekstu je važno kada se pojave uzbunjivači koji su spremni da pod pravnom zaštitom  preispituju pojedine slučajeve, kaže Uglješa Vuković iz TI BiH.

Podsjećanja radi, profesorica razredne nastave Nada Vasiljević je u OŠ “Branko Radičević” 1. septembra 2018. godine putem javnog konkursa primljena na određeno vrijeme, do povratka jedne učiteljica s neplaćenog odsustva. Kako je u međuvremenu odsutna učiteljica odustala od povratka na posao,  Vasiljević je saznala da će škola raspisati konkurs za tu poziciju i, kako je ranije rekla za medije, otišla je kod direktora Škole da se raspita kakve su šanse da ona dobije taj posao i koje uslove mora ispunjavati na šta joj direktor sugerisao da se učlani u  Ujedinjenu Srpsku, da se sprijatelji sa savjetnicom i ministricom za obrazovanje u Vladi RS i da će nakon toga, ako skupi dosta glasova, biti nagrađena i sebi obezbijediti status u školi. Nedugo potom je, kako je ispričala, pozvana na razgovor u prostorije Stranke kod Enee Hotić, predsjednice Republičkog odbora za obrazovanje i kulturu Ujedinjene Srpske i tada savjetnice ministrice prosvjete i kulture u Vladi RS. Hotić joj je navodno obećala pomoć ako se potrudi u prikupljanju sigurnih glasova za lokalne izbore jer će na osnovu tih glasova biti rangirani, a kasnije i nagrađeni od ministrice prosvjete i kulture. Vasiljević je zadatak ozbiljno shvatila, krenula je da kod poznanika lobira za glasove, učestvovala u aktivnostima stranke, vodila Radionice za roditelje kako bi obogatila kampanju i promovisala obrazovanje… Sredinom augusta 2020. godine počeli su da izlaze konkursi za mjesta u školi na neodređeno vrijeme,  a Vasiljević je dobila poziv za sastanak s ministricom obrazovanja u Vladi RS Natalijom Trivić na kom bi trebali dogovoriti buduće aktivnosti. Trivić im je tada, navodno, rekla da je svjesna da im svima treba posao i rješavanje statusa, ali da se svi  moraju angažovati oko prikupljanja sigurnih glasova s tim da je minimalan broj koje svako treba prikupiti  50.

Krajem oktobra 2020. godine Nada Vasiljevi je pozvana na razgovor kod direktora koji joj je saopštio da je dobila otkaz jer se, navodno, pojavio tehnološki višak u drugoj školi i to na polovini prvog polugodišta, ali da će dobiti posao u drugom razredu. Kasnije je saznala da će razred koji je ona vodila do tada preuzeti učiteljica koja dolazi iz druge škole u kojoj je tehnološki višak.

Roditelji čijoj djeci je predavala učiteljica Vasiljević su bili uznemireni zbog promjene učiteljice usred školske godine, pa su tražili objašnjenje, organizovali su demontracije ispred škole, tražili od Ministarstva da zadrži Vasiljević u školi, a Vasiljević je dobila poziv od  savjetnice ministrice koja je od nje zatražila da smiri roditelje ili će izgubiti podršku Ministarstva. Upozorena je da treba da ima na umu da Ministarstvo može kontaktirati sve obrazovne ustanove i da je više niko neće zaposliti.

Vasiljević je iz prateće dokumentacije saznaje da je imala prekid radnog odnosa od 15 dana u septembru 2019. godine za šta tvrdi da nije istina i da je to moguće provjeriti u odjeljenskim  knjigama.

Kada je dobila otkaz, pisala je prigovor Školi i žalbu školskom odboru u OŠ “Branko Radičević” i kako nije dobila odgovor  -u januaru 2020. je improvizovala pres konferenciju ispred škole i okupljenima saopštila da je dobila otkaz i da će tužiti školu, te da vjeruje da je otkaz dobila jer je  odbila da prikuplja glasove među roditeljima u školi što je odbila jer je suprotno Zakonu o obrazovanju .

Nama je bilo poznato da je ona komunicirala sa strankom, ali za prijavitelje korupcije je, u međunarodnim standardima, važnije njihovo djelovanje nego namjere i da li postoji javni interes u onom što otkrivaju. Za nas je bilo važno da je ona javnim progovaranjem o korupciji koju je primijetila doprinijela da se govori o korupcija u školama i pri upravljanju školama i da to postane javno pitanje. Njeno progovaranje je doprinijelo da i roditelji javno progovore o tome i ne samo u njenoj školi, nego i u drugim školama i ta tema je postala javna. Mnogo je nastavnika i nastavnica koji govore o tome, ali malo njih javno progovori o tome na šta trebaju pristati nastavnici i nastavnice da bi dobili posao u školi, a ona je i mlada osoba i veliki teret je na njenim leđima. Mi nažalost imamo informacije da većina ljudi koji žele posao u školama moraju pristati na neki politički dogovor što je neprihvatljivo, kaže Vuković i naglašava da je zviždače i zviždačice ili prijavitelje korupcije teško zaštititi jer u FBiH ne postoji zakonska osnova za to, a u RS je zakon restriktivniji od zapadnih istovjetnih zakona jer se pojam korupcije veoma usko definiše i svodi se samo na nepočinstva koja imaju karakter krivičnog djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Nemogućnost adekvatne zakonske zaštite sigurno mnoge sprječava da prijave korupciju iako se smatra da ta osoba ima neposredna i vrlo dragocjena saznanja važna i za širu javnost i za organe gonjena, kaže Vuković.

Sama učiteljica Vasiljević kaže da nikada neće odustati od tužbe i borbe za svoje pravo.

Samo mi je žao što se oteglo i dugo traje, ali ja nikada neću odustati, kaže Vasiljević.

Četvoro roditelja njenih učenika su dobili status umješača u predmetu na sudu, odnosno status dodatnih tužitelja, no  nisu zadovoljni kako se postupak vodi: tužba je dugo čekala na sudu da bude nekom dodijeljena;  onda je dodijeljena sudiji koji se tome predmetu nije posvetio u punom kapacitetu, a kasnije je i uhapšen pod sumnjom za korupciju; on je status umješača dodijelio roditeljima bez traženja saglasnosti Škole kao tužene strane, a iz Škole su se kasnije usprotivili uz ocjenu da roditelji nemaju pravo da budu dodatni tužioci jer njihova djeca svakako ne bi pohađala nastavu kod učiteljice koja je dobila otkaz jer su prerasli peti razred.

Ali mi se ne bunimo zbog te jedne učiteljice, nego zbog nebrige  kako će na djecu uticati promjena učiteljice usred školske godine, ali i zbog ovakvog odnosa prema mladim ljudima koji kvalitetno i odgovorno rade svoj posao, kaže jedan od roditelja–umješača.

Direktor O.Š. “Branko Radičević” Siniša Rendić kaže da je Nadi Vasiljević istekao ugovor o zaposlenju na određeno.

Inspekcijski nadzor je pokazao da nije bilo nikakvih spornih radnji. Kasnije je raspisan konkurs, provedena procedura i zaposleni novi ljudi, a logično je da prednost ima neko ko je duže na birou i ima više godina staža jer na taj način skupi više bodova. Intervju nosi maksimalno 6 bodova i čak i ako neko maksimalana broj bodova – godine staža i staž sa biroa mogu da prevagnu. Sve je urađeno po zakonu,  kaže Rendić.

Prema pisanju portala Infoveza – u OŠ “Branko Radičević” je u proteklom periodu primljeno više učitelja i učiteljica  među kojima i jedna osoba koja je na lokalnim izborima bila kandidat Ujedinjenje Srpske. Rendić kaže da to nema nikakve veze

Konkurs je javan i može se prijaviti svako ko ispunjava uslove. To da li će neko biti član partije ili sekte ili čega god je svačija privatna stvar, ovdje rade profesionlaci, a političko djelovanje u školama je strogo zabranjeno i toga nema po školama, kaže Rendić.

 

Idi naVrh

Don't Miss