(Foto: BIRN)

Zviždač Emir Mešić: Džakula me prati, ucjenjuje, sad me i suspendirao

Za zviždača Emira Mešića, uposlenika tuzlanske UIO BiH više ništa nije iznenađenje. Nakon prijava, prijetnji otkazom, prije nekoliko dana je suspendiran. Razotkriva kriminal, a dobija samo kazne

Piše: Senka KURT

Već skoro tri godine Emir Mešić, zaposlenik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) čeka pravdu. A u međuvremenu dobija kazne, prijetnje otkazom, degradiran je, a prije nekoliko dana i suspendiran.

Mešić, po zanimanju ekonomista, zaposlen u tuzlanskom odjelu UIO, krajem 2018. je krajem 2018. postao je „zviždač“.

Tada je od Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju i koordinaciju borbe protiv korupcije(APIK) dobio status zaštićenog prijavitelja korupcije. No, to mu nije previše pomoglo, ni kad je dobio rješenje o prestanku radnog odnosa, zbog čega je na Sudu, ni sada, kad je ponovo, kako tvrdi na udaru direktora UIO BiH Mire Džakule.

Podsjećamo, Mešić se prije tri godine obratio Tužiteljstvu zbog nepravilnosti i korupcije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, konkretnije zbog nepravilnosti kod iznajmljivanje i naplate carinskih terminala.

Vidio sam da se prihodi od carinskih terminala, koji su javni i koji trebaju da ostanu na jedinstvenom računu, na nezakonit i na netransparentan način se prelivaju u džepove privatnih lica. Još konkretnije, prijavio sam konkretno uticaj direktora UOI Mire Džakule i njegovog pomoćnika za poslovne usluge Elvira Muminovića. Tada sam radio na poziciji stručnog saradnika za investicije u Regionalnom centru Tuzla – ispričao nam je početkom ove godine.

I od tada ništa novo. Osim najnovije suspenzije.

Specijalne metode obračuna

Interview: Zbog čega ste sada kažnjeni, suspendirani?

Mešić: Nije moja krivica što je direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula kompromitiran. On je tu krivicu prebacio na mene rješenjem o disciplinskoj prijavi i rješenjem o suspenziji. Neki su mediji objavili podatke o Džakulinim korupcijskim aferama, a on je mene optužio da sam medijima davao informacije iz sistema Uprave. To je njegovo objašnjenje, a ja tvrdim da je u pitanju odmazda.

Interview: A šta piše u zvaničnom rješenju o suspenziji? Šta je Vaš krimen?

Mešić: Piše, između ostaloga, da sam nekoliko puta pregledao poreske kartice poreskih obveznika i dao na objavljivanje. Vlasnik portala gdje su objavljeni ti podaci javno je to demantirao. No, direktoru Džakuli to ništa ne znači. On piše rješenja kako želi, to je njegov manir da službenike koji mu se usprotive proganja. U rješenju o mojoj suspenziji stoji također da su pregledali sistem, odnosno sve što sam radio, prošle, ove godine. Džakula ima specijalne metode obračuna, mene stalno prate, uhode…. A cilj je da se zataška njegov kriminal i korupcija koja i dalje cvijeta u UIO i o tome se stalno piše i to se objavljuje.

Interview: Istovremeno, Vi tvrdite da su na meti i pod pritiskom službenici SIPA-e koji se bave Vašim slučajem?

Mešić: Jesu, to pouzdano znam. Zamjenik SIPA-e Đuro Kneževića bukvalno opstruiše istragu. Već sam i Vama govorio kako imam informacije da su neki službenici SIPA-e imali probleme. Po istoj matrici koju sam prošao ja ili moje kolege iz UIO,  u pitanju su premještaji, pritisci, ucjene, disciplinski postupci. A sve u cilju da se ono što tvrdim ne provjerava, da se zaustavi istraga, ne ide dalje i dublje.

Zašto APIK ne reagira?

Interview: I šta kažu, na koliko ste suspendirani?

Mešić:  Do okončanja postupka koji će se voditi. Ta odluka nema određen rok, na snazi je dok traje disciplinski postupak. Na Sudu BiH za početak decembra zakazano je ročište po mojoj tužbi za odmazdu i diskriminaciju. Na to čekam godinama. Jeste, ja sam tužio direktora UIO Džakulu. Famozni APIK nije prepoznao da su ovo štetne radnje. Ja sam se APIK-u obraćao i povodom mog premještaja i povodom dvije disciplinske prijave, koje sam neosnovano i na nezakonit način, dobio od UIO. APIK ništa konkretno odgovorio, osim da nema, kako tvrde, štetne radnje prema meni. I da je to sve što mogu reći  o tome kako se po nalogu Džakule postupalo i postupa prema meni. Zar APIK ne vidi da sam ja jedan od 25.000 državnih službenika koji za tri godine ima tri disciplinske prijave, jednu suspenziju i dvije degradaciju. To je sve suprotno Zakonu o zaštitu lica koja prijavljuju korupciju.

Interview: Zašto prema Vašem mišljenju APIK nije reagirao. Pa upravo Vam je ova Agencija dala status zvriždača. Šta APIK nije prepoznao, htio, znao, prepoznati?

Mešić: Sve što direktor UIO Miro Džakula radi. Odmazdu. I u APIK-u se očito vode ličnim interesima, ruka ruku mije, Džakula im izlazi u susret … Ombudsmeni su dali preporuku da bi APIK trebao drugačije postupiti. No, ništa od toga. I zato se sada ovo dešava. Džakula zloupotrebljava kompletan pravosudni. Ja sam i njega i njegovog pomoćnika prijavio za zloupotrebe sa carinskim terminalima. A pitanje je, sve mi se više čini, je li ta krivična prijava, otišla iz Agencije za istrage i zaštitu, je li nakon osam mjeseci stigla do Tužilaštva BiH. A meni Tužilaštvo odgovara kako oni još provjeravaju navode. A Džakula, osokoljen takvim radom našeg pravosuđa i institucija nastavlja koristiti njihovu nesposobnost obračunavajući se samnom i ostalim prijaviteljima korupcije.

Interview: U posljednje tri godine vodite, gotovo sami, snažne bitke. Šta ovo sve znači za Vas, Vašu obitelj, egzistenciju?

Mešić: Moja i egzistencija moje porodice ugrožena je već tri godine, od kako ovo sve traje. Premješten sam, degradiran na niže radno mjesto dva puta. Puno sam do sada izgubio u finansijskom i profesionalnom smislu. U ljudskom smislu, čast je da vas suspenduje jedan kompromitirani direktor kakav je Džakula. To su njegove zloupotrebe koje će kad tad biti sankcionisane i to on dobro zna .

To utiče na nas, ali ja se neću predati. Ja ću ići do kraja. I oni će zapamtiti ovaj slučaj, u to budite uvjereni. Neka javnost to zna. Ja se nadam da će to biti posljednji slučaj njihovih zloupotreba.

Interview: A šta to konkretno znači?

Mešić: To znači da ja ne odustajem i ako se pravda ne može provesti kroz pravosudne institucije ja imam pravdu svakako u svojim rukama.

Interview: Kako mislite?

Mešić: Ja ću ići do kraja. Oni to moraju znati. Oni se moraju raskrinkati do kraja. Koristit ću sva sredstva borba. Sva moguća. To neka budu sigurni.

Interview: I kad smo pričali početkom ove godine bili ste uvjereni da će pravda biti zadovoljena, da će se dokazati kriminal o kojem govorite. Vi još u to vjerujete, kako i zašto?

Mešić: Kocka je bačena. Ovo se više ne može sakriti. Vjerujem da će se naći tužilac koji će se usuditi preuzeti ovaj slučaj. Vjerujem i u pomoć međunarodnih faktora, koji insistiraju na borbi protiv korupcije. A nikako da se formira, u najmanju ruku, tužilački tim koji bi trebao da istraži korupciju u najjačoj finansijskoj instituciji u državi – u Upravi za indirektno oporezivanje.

Bez međunarodnih istražioca i tužioca ništa nema smisla

Interview: Da li je tačno da ste zatražili pomoć ministarstva vanjskih poslova jedne vrlo utjecajne i moćne europske zemlje. Jeste li dobili neki odgovor?

Mešić: To je tačno. I zapravo oni su tražili od mene da dam prijedloge kako da se unaprijedi borba protiv korupcije. Kazao sam im da je rješenje da u rad pravosudnih institucija naše zemlje uključe međunarodni istražitelji i međunarodni tužioci, posebno u dijelu borbe protiv korupcije. Naglasio sam da je to za sada jedini mogući način da se korupciji u BiH stane u kraj. Nemoguće je, to sam otvoreno rekao, samo se osloniti na domaće pravosuđe.

Interview: Vjerujete li da Vam stranci mogu pomoći?

Mešić: Bez njih ovo ništa ne bi  i neće imati smisla. Ukoliko se oni više ne uključe, na žalost, mislim da je ovo izgubljena bitka. Bez njih nema prilike za perspektive, život u ovoj državi, nema budućnost.

 

Prethodna vijest

Ivana Marić: War and accordions

Naredna vijest

Dodikov probni balon je zločin protiv naroda