mozda naslovna
mozda naslovna

Afera “Respiratori” na respiratorima: Glavni akteri plaču i pjevaju

14.09.2021.

Federalni premijer Novalić i ministrica finansija Milićević ujutro su na Vladi, popodne na Sudu. Solak prima 3.000 mjesečno tokom suspenzije, Hodžić se vratio na Instagram, respiratori povučeni iz upotrebe. Vjeruje li više iko u ovaj sudski proces

Piše: Senka KURT

 

Mediji su u ponedjeljak gotovo svi redom objavili naslov “Fadil Novalić se rasplakao na Facebooku”.

Tako je počinjala vijest o tome da je optuženi premijer za višemilionsku aferu “Respiratori” prvi put komunicirao s građanima na društvenoj mreži. I da se rasplakao.

Ja sam dijete iz radničke porodice i čovjek iz naroda. Možda baš takav, tih bio sam laka meta i drugi su veoma lako okačili tuđa zlodjela na moja leđa. I do sad sam šutio. Vi ste svjedoci da su me ismijavali kad je u pitanju bilo stavljanje maske, ismijavali su moj invaliditet, a te prve maske su imale štipaljku koje nisam mogao ni tad, a ne mogu ni sad staviti. Šutio sam i tad, ali u momentu kada su od mene pokušali da naprave lopova, podvukao sam crtu i rekao dosta. Zato sam ovdje da dam odgovore i da vam približim događaje onakvim kakvim jesu – kazao nam je premijer.

No, događaji nam ništa nisu bliži i ruku na srce ideja o “Večeri s premijerom”, kako je nazvana ova Facebook šarada, nisu nam osim tih suzica dali ništa novo. Naručena pitanja, općeniti odgovori. I idemo dalje.

Mujica se prodaje za 100 maraka

Državni sud je u januaru ove godine potvrdio optužnicu protiv premijera Novalića, zamjenice premijera i federalne ministrice finansija Jelke Milićević, (suspendiranog) direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, te kompanije “F.H. Srebrena malina” iz Srebrenice i njenog direktora Fikreta Hodžića.

Optuženi su za niz kaznenih djela vezanih za nabavku 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za borbu protiv coronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće – navelo je Tužiteljstvo u januaru.

Naravno, naglašeno je, a o tome smo na žalost, naučili na najbolniji i najtragičniji način da se Fikretovi respiratoti ne mogu (ne smiju, ne trebaju) koristiti. Istraga je trajala od maja prošle godine. A afera se pojavila koji mjesec ranije.

Ja, i? – kako bi rekao Bakir Izetbegović kad biste zainteresiranom slušatelju pričali ovu priču o korupciji, nepotizmu, kriminalu, uvezanosti politike i kriminala, sitnog i krupnog.

Nema i – glasio bi odgovor. Jer odgovor se u ovom momentu i ne traži. Sudski postupak teče, akteri ove afere žive životom pravednika (jer svako je nevin dok mu se ne dokaže krivnja), a javnost je sve manje uvjerena da će “krupne ribe”, što se odnosi na Novalića i Milićević na kraju uopće i biti odgovorni.

Da u tom dimu ima vatre dokazuje se svaki put na suđenju ovoj grupi. Čitaju se privatne i poslovne prepiske, mailovi, viber poruke. Saznajemo tako da su se u viber grupi pod nazivom “Gensek” (kako to gordo zvuči), dopisivali Novalić, te tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić i Hasan Ganibegović, direktor Ureda Vlade FBiH.

Da su se “o jadu zabavili” svjedoči tek nekoliko rečenica prepiske iz kojih se lako da zaključiti kako se kuju planovi koga treba proglasiti najodgovornijim za cijelu aferu. U jednoj poruci Novalić kaže: “Ako Solak ne promjeni poslovnik, možemo se slikati”,  na šta Ganibegović Solaka opisuje: “Ograničen je ko balkon, a vozi Tuarega”.

Novalić i Solak: Dojučerašnji prijatelj “ograničen kao balkon”

Novalić o svom dojučerašnjem prijatelju i bliskom suradniku zatim dodaje da “on jadan i ne zna da ne odlučuje ni o ničemu.

Mogu misliti šta Hrvati misle, još jedan glupi Bošnjak – kaže Novalić, a Kalajdžić piše: “Mujica se prodaje za 100 maraka”.

Mujica je, dakako Solak, a je li se i kome prodao za 100 ili nešto više maraka polako se dokazuje.

Ubrzo nakon ove prepiske, kad je afera još na početku Novalić je potpisao rješenje o suspenziji Fahrudina Solaka. Neki Pedro je morao visiti. No, za utjehu i nadoknade duševne i drugih boli Solaku je ostala redovna plaća. Kako tad, tako i danas, jer prema Zakonu o državnoj službi on ima pravo na punu plaću, bez obzira na sumnje da je oštetio budžet.

Solak voli ovaj režim, plaća ide, a on leži

Solak voli ovaj režim, plaća ide, a on leži i za to svakoga mjeseca na račun mu legne skoro 3.000. S toplim obrokom, minulim radom, svim naknadama.

To znači da je od maja prošle godine do danas Solak “zaradio” najmanje 48.000 KM.

Da sramota bude kompletna Solak je prošle godine zatražio od Vlade FBiH naknadu nakon što je pao s motora. Srećom, odbijen je, pa nije naplatio zahtjevanih 1.870 KM.

Šta Solak radi u međuvremenu? Bori se za svaki dinar. Tako je revizorski izvještaj Federalne uprave civilne zaštite za prošlu godinu (kad je Solak već bio suspendiran) pokazao da mu je obračunat i isplaćivan posebni dodatak na plaću u visini od 20 posto.

U periodu od 12. 5. do 31. 12. 2020. godine direktoru Uprave (Solak, op.aut) obračunate su i isplaćene mjesečne neto plaće sa posebnim dodatkom za posebne uslove rada u iznosu od 2.605 KM, od čega 388 KM po osnovu posebnog dodatka na plaću, iako zbog mjere privremene suspenzije u ovom periodu nije vršio dužnost (neto plaća bez posebnog dodatka iznosi 2.217 KM) – navedeno je u izvještaju.

Selam, Asim mi je rekao da se javim

Drugi akter ove priče, Fikret Hodžić, u potpunosti se promijenio od početka afere do danas.

Na početku je bio samouvjeren, na trenutke i bahat, svoje pojavljivanje pred Sudom slikao je i objavljivao na društvenim mrežama, uglavnom da pokaže modnu kombinaciju ili pratiteljima uputi poruku o smislu pravde i nepravde.

Selam, gospodine Novalić. Fikret Hodžić je. Asim mi je rekao da vam se javim u vezi respiratora, pa kad budete imali minutu, javite se.

Tako počinje uljudna korespondencija na početku “biznisa”, kad Novalić navodno nije imao pojma ko je Hodžić i dok afera nije razotkrivena.

Sticaj okolnosti promijenio je i načine komunikacije. Tako Hodžić, kad se sve zakuhalo piše Naseru Oriću.

Fadil nas ubi nogama… Lik nije normalan… Jednim papirom Fadila mogu zakucati.

Kad se saznalo da će Fikret Hodžić gostovati kod Senada Hadžifejzovića u uredu premijera se slavilo.

Fikret je trebao gostovati kod Senada, mogao bi skrenuti fokus s nas… – napisao je Novalić uz zaključak da to gostovanje “može pomoći”.

A Fikret se tada (maj, prošle godine) tješio kako “u svakom zlu ima nekog dobra”.

Kroz slučaj Fikreta Hodžića mogli smo da vidimo kako funkcionišemo i kakav smo narod. Halalim svima, svako će odgovorati za ono što je uradio. Spreman sam da snosim svaku odgovornost, ako ima ikakve odgovornosti. Među prvima sam rekao da ako sam počinio neki zločin, nemam problem da idem u zatvor  – napisao je.

Na Facebooku je bio redovan, pisao prilično patetične statuse o zulumu koji mu je učinjen, iftarima koje je njegova majka pravila u Srebrenici, krivio novinare, dojučerašnje suradnik, pa im svima halalio.

Na početku suđenja Hodžić je bio optimističan

Hodžić se, to je očito, ne bavi malinarstvom. I onako je, saznat će se tokom sudskog procesa,  “FH Srebrena malina”, koja se nalazi u selu Sućeska kod Srebrenice, vodio njegov brat, Redžep, koji je opet na suđenju tvrdio da je za respiratore čuo tek nekoliko dana prije isporuke.

Kad je izabrana za kompaniju koja će nabaviti respiratore “Srebrena malina” nije imala dozvolu za promet medicinskom opremom, niti osigurane respiratore. No, to nije bilo prepreka da se Hodžiću na račun uplati 10,5 miliona KM.

Suđenje će pokazati i kako niti Hodžić niti bilo ko iz Vlade Federacije nisu konsultirali niti jednog doktora, eksperta, zvaničnu zdravstvenu ustanovu, te da je za nabavku znala tek grupica bliskih Novaliću i Solaku, te logično i Hodžiću.

Fatalni Fikretovi respiratori ne koriste se gotovo niti u jednoj bolnici u FBiH.

A ni njemu, osim povremenih pojavljivanja na suđenju, nema ni traga ni glasa. Bizarna vijest pojavila se ovih dana, Fikret Hodžić vratio se na Instagram! – zvonili su naslovi. Baš kao da je konačno otkriveno da se respiratori mogu koristiti.

Neki izvori tvrdili su da živi u tuzlanskom naselju Senjak, te da je odselio iz Sarajeva gdje je do afere živio sa suprugom.

Kolega iz Srebrenice kaže nam da su zadnji put kad je bio u Sućeski pogoni “Srebrene maline” bili prazni.

Ima svakakvih priča. I o nekim dugovanjima. Ali, da ne spekulišemo. Uglavnom, ovdje Fikret nije često dolazio. Sve je vodio njegov brat – kazao nam je on.

Šutljiva Jelkica

Kad je Jelka Milićević u pitanju, u pravu je Fadil Novalić – ona se ušutjela. Uredno se pojavljuje na suđenjima, ali je uprkos činjenici što obavlja visoku dužnost i po komandnoj odgovornosti trebala bi biti u vrhu piramide, ona i dalje u zavjetrini i najmanje zanimljiva medijima.

Institucije nisu učestvovale u nabavci respiratora. Potrebno je sve istražiti – uporno ponavlja Miličević i sve prebacuje na Zavod za javno zdravstvo, te Federalnu upravu CZ.

Dolazi na posao, baš kao i premijer odlazi na suđenja. Prima uredno plaću i sve što uz to ide. I mirna Bosna! Ili makar Federacija.

A u međuvremenu anestezilozi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje su raspoređeni tzv. malina respiratori u internoj su komunikaciji koja je procurila do javnosti i podigla veliku oluju skrenuli pažnju na probleme s respiratorima ACM812A, upravo onim koje je nabavila “Srebrena malina”.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović potom je na konferenciji za novinare pokušala minimizirati problem. Prethodno je na Sudu napravila show, ismijavši i sud i tužitelje i javnost.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegtović na suđenju je pravila show

Na pitanje tužitelja da li je imala kontakt s premijerom FBiH, direktorom FUCZ-a ili nekim drugim službenikom o nabavci respiratora i druge opreme.

Ne sjećam se da sam razgovarala s premijeromali mislim da sam razgovarala sa svakim živim, komšijom, sestrom, frizerkom, jer smo u komšiluku imali Bergamo i bez respiratora ne možemo preživjeti –  poručila je ona.

Direktorica Izetbegović rekla je i da nije kompetentna govoriti o kvalitetu respiratora, jer je ona ginekologinja, pa u svom stilu dodala: “Respiratori se koriste na glavi, a ono čim se ja bavim je daleko od toga.

Inače, kazala je da je mogla birati, ona bi izabrala respiratore kompanije Dreger.

Meni su najbolji i najdraži Dregerovi. Odrasla sam uz Dreger, dok sam radila u operacionoj sali i navikla sam na njih. To je kao kada neku pjesmu voliš, slično kao i kod auta, najdraži mi je Bentley, ali ne mogu da ga vozim – poručila je.

U maju ove godine 13 anesteziologa napustilo je Klinički centar. Što je, poučit će nas naknadno direktorica, unaprijed pripremljen scenarij pod političkim pokroviteljstvom.

No i Sebija Izetbegović ima svojih problema, pa su respiratori pali u drugi plan. Mora dokazivati je li, kad je, da li magistrirala, doktorirala, specijalizirala. Tako da afera pretiče aferu.

A u međuvremenu dok su trajala suđenja, čitanja poruka, opotuživanja, prikazivanja dokaznog materijala, Bosna i Hercegovina, te posebno Kanton Sarajevo došli su na vrh tragične liste zemalja u kojima je corona uzimala nezapamćen danak.

Tragična tabela (izvor RFE)

Previsoka je i tragična cijena koju su građani Bosne i  Hercegovine platili zbog političkih igara, nerada, neznanja, bahaćenja i kriminala u proteklih godinu i pol.

Od marta prošle godine do danas Bosna i Hercegovina u vrhu je liste zemalja u regionu po broju preminulih u odnosu na broj stanovnika.

Pokusni kunići pokusnog premijera

Samo u Sarajevu u martu prošle godine umrlo je više od 600 osoba. Prema worldsmeters.info naša zemlja je sa 6.5000 preminulih bila je u top 10 u svijetu po broju smrtnosti od posljedica corona virusa na million stanovnika.

U isto vrijeme federalne vlasti nisu kupile niti jednu jedinu dozu vakcine. Građani BiH krenuli su još proljetos put Srbije, a koliko ih je vakcinisano u komšiluku nema egzaktnih podataka.

Dok se svijet grčevito borio da nabavi vakcine,do nas su stizale uglavnom donacije iz Srbije, Malezije, Slovenije… pa  tek onda preko globalnoga mehanizma COVAX. To je bila i najveća isporuka.

Novalić se opet proslavio izjavom da “smo htjeli glumiti državu mi bi nabavili vakcine u decembru” i da “nismo potrčali za vakcinama da ne budemo pokusni kunići”.

Bilo je to u vrijeme kad su obarani rekordi smrtnosti od corone.

I sad premijer eto plače pred javnosti. A botovi Stranke demokratske akcije rade neprekidno, dokazujući da je riječ o političkom napadu protiv Bošnjaka, njihovih političkih prvakinja i prvaka, ambicioznih mladih ljudi koji su preživjeli tragediju Srebrenice, sposobnih kumova, rođaka, prijatelja.

Čemu smo se nadali?

Neki su se istina, na kratko, ponadali da je početak suđenja akterima afere “Respirator” i početak obračuna s krupnim kriminalom, naročito kad su Novalić, Solak, Hodžić koju noć proveli u pritvoru.

No, kako suđenje odmiče sve je jasnije da su te nade neosnovane i da ovom aferom nisu obuhvaćene mnogo krupnije ribe od Novalića.

Premijer Novalić stigao i na vjenčanje kćerke stranačkog šefa

U mnogim europskim državama s početkom ovakve afere premijer i ministrica finansija podnijeli bi ostavku. Iz moralnih razloga, bez obzira na pretpostavke nevinosti.

Kod nas premijer ujutro vodi sjednicu Vlade, popodne ode na suđenje, navečer stigne i na vjenčanje kćerke stranačkog šefa.

Samo neka je veselo!

 

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss