gl23 1
gl23 1

Ejubović u raljama rodbine: Džaba ugovori i zapošljavanje, oni za njega neće da znaju

30.08.2021.

Nekoliko sagovornika Fokusa tvrdi da u Općini Hadžići vladaju nepotizam i korupcija, da je ta lokalna samouprava privatizirana od načelnika i SDA i da su svi oni koji drugačije misle „din dušmani“. Na naše upite o optužbama na njegov račun Ejubović nije htio odgovoriti, ali je iza govornice Općinskog vijeća ovih dana faktički poručio da njegovu porodicu niko ne smije i ne treba pitati o tome kako su se zaposlili

PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

– Gospodo, s vatrom se igrate. Ni vašu ni moju djecu niko neće dirati. Važno je sijati smutnju, lagati po medijima, opterećivati moje dijete da ga ti vajni, neki, prozivaju. Zovu na telefon po instrukciji nekih koji sjede ovdje, da mi djecu bihuzure. Samo da znate, sva sredstva koja budu pred nama, mi ćemo štititi našu omladinu, kazao je načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović na sjednici Oćinskog vijeća Hadžići 19. augusta ove godine.

Bahato, sirovo i osiono obraćanje Ejubovića uslijedilo je dan nakon što smo na telefonski broj Službe za poljoprivredu Općine Hadžići profesionalno i uljudno kontaktirali načelnikovu kćerku Hatidžu Šehić za koju smo dobili informaciju da je uz pomoć oca Hamde dobila poziciju u toj službi.

Tom prilikom Hatidža Šehić je negirala da je Ejubovićeva kćerka?!

Fokus: Gospođo Šehić, dobili smo informaciju da ste Vi kćerka načelnika Ejubovića. Je li to tačno?

Šehić: Nije tačno.

Fokus: Jeste li u nekim rodbinskim vezama i da li je Vaše djevojačko prezime Ejubović?

Šehić: Da, ali to nema veze.

Fokus: Kako nema veze, radite u Općini, navodno ste bez konkursa zaposleni i normalno da je važno da li ste kćerka ili ste u rodbinskim vezama s načelnikom Ejubovićem?

Šehić: Kako ste Vi čuli?

Fokus: Da, zato Vas i pitamo i provjeravamo.

Šehić: Ja uopšte nisam ovdje ni zaposlena, to je znači dezinformacija i hvala Vam na pozivu.

Fokus: Kako niste zaposleni kada se javljate na općinski telefon i sjedite u općinskoj Službi za poljoprivredu?

Međutim, na ovo pitanje nismo dobili odgovor jer je Hatidža Šehić prekinula telefonsku vezu.
Umjesto odgovora na naš pisani upit da se, između ostalog, izjasni i o navodu da je zaposlio kćerku, načelnik Hamdo Ejubović je dan nakon ovog razgovora pred Općinskim vijećem kazao da njegova kćerka, čije ime nije spomenuo, volontira u Općini Hadžići.

Hatidža Šehić rođena Ejubović sa roditeljima (Foto: Facebook)

– Za vašu informaciju, moja kćer ne radi u Općini, moja kćer je jedan od onih 17 volontera koja radi po ugovoru volonterskom, na tri mjeseca i 18 dana. Načelnik putem konkursa prima kad raspišemo konkurs za volontere po Pravilniku i po članu 15. kad zahtijeva neko iz službe da mu treba, onda možemo i dodatno ili kad neko napusti i zaposli se, mi možemo popuniti zahtjev službe. Znači sve je u okviru pravilnika i zakona – kazao je Ejubović.

Naši izvori tvrde da je volontiranje Ejubovićeve kćerke samo ulaznica za neku njenu buduću stalnu poziciju u Općini Hadžići. Zanimljivo je da su na stranici ove općine dostupni rezultati javnih poziva za volontere iz prethodnih godina, ali ne i iz ove godine kada se na spisku volontera našla Ejubovićeva kćerka.

Ova tajnovitost, a i negiranje Hatidže Šehić da je načelnikova kćerka, svakako ostavljaju sumnju i u transparentnost izbora volontera, a i u krajnje namjere načelnika koji sam donosi odluku o tome ko će iskustvo volontiranjem sticati u općini na čijem je on čelu, pa je sakriveno da je ove godine među onima koje je birao odabrao i svoju kćerku.

Hatidžu Šehić, djevojački Ejubović, pozvali smo nakon što iz Općine Hadžići 15 dana nisu odgovorili na ukupno 19 pitanja koje smo uputili Ejuboviću. Umjesto konkretnih odgovora na naša pitanja, a koja se odnose na brojne optužbe u vezi s njegovim radom i zloupotrebom funkcije, načelnik Ejubović izrekao je prijetnje i optužbe na račun vijećnika koji o tome javno govore i novinarke koja je htjela provjeriti navode naših sagovornika.

Multimedijalna sala u Hadžićima: Bolje prazna nego da se izda nekom „din dušmaninu“ (Foto: D. Begović)

A vijećnici tvrde da su u Općini Hadžići na djelu brojni slučajevi netransparentnog zapošljavanja po rodbinskoj i stranačkoj liniji, a i druge sumnjive radnje koje se odvijaju pod palicom načelnika Hamde Ejubovića koji, tvrde, godinama provodi samovolju. Tvrdi ovo vijećnik u Općinskom vijeću Hadžići Admir Mujanović, ali i drugi sagovornici s kojima je razgovarala novinarka Fokusa, ali koji su željeli ostati anonimni.

Kako sami kažu, ukoliko bi istupili imenom i prezimenom (koja su poznata redakciji Fokusa), to bi se moglo odraziti na njihovu i egzistenciju njihovih porodica.

RODBINSKE VEZE

I Mujanović i ostali naši izvori tvrde da je Ejubović iskoristio svoj utjecaj i poziciju načelnika na kojoj je već sedamnaestu godinu kako bi zaposlio svoju djecu.

– Jedna kćerka ekspresno je po završetku fakulteta dobila posao u Domu zdravlja Hadžići, sin je zaposlen u jednoj firmi iz Danske kojoj se zbog toga prave razni ustupci u vezi s dobivanjem prostora i dozvola kako u Općini Hadžići tako i u „Elektroprivredi“ jer se ta firma navodno bavi poslovima gradnje vjetrenjača. Sad imamo i ovaj posljednji slučaj da je u Općini zaposlio svoju kćerku – tvrdi Mujanović.

Zbog Ejubovićevih apetita da uhljebi što više familije, a i kadrova SDA, tvrde naši sagovornici, u lokalnom komunalnom preduzeću „Komunalac“ u posljednjih nekoliko godina broj zaposlenih je sa 62 porastao na 102.

– Koga god nazovete u „Komunalcu“ situacija je takva da će vam se, izuzev portira, javiti neko od Ejubovićeve familije ili stranačkih kolega. Ejubovićeva snaha, badžo, zet, sestrić, rodica, svi su oni uhljebljeni u „Komunalcu“ – kažu naši sagovornici.

Oni ističu i da u Općini Hadžići revizija poslovanja i finansijskih izvještaja nije rađena 20 godina, te da su federalni revizori u knjige općinske administracije zavirili tek prošle godine.
Fokus je provjerio u Uredu za reviziju institucija FBiH da li je okonačana revizija za Općinu Hadžiću, a u Uredu su nam kazali da se očekuju još komentari iz Općine na njihov izvještaj koji će uskoro biti objavljen, a o čemu će naknadno izvijestiti i Fokus.

„Komunalac“ Hadžići: Baza za stranačko zapošljavanje (Foto: D. Begović)

Ovaj izvještaj je veoma važan, naročito u kontekstu i drugih tvrdnji naših sagovornika, koji se osim za netransparentna i nezakonita zapošljavanja odnose i na izdvajanje budžetskog novca za obavljanje određenih poslova.

– Općina Hadžići godišnje dodijeli oko 300 ugovora po direktnom sporazumu u iznosu do 6.000 KM. Na taj način izbjegavaju obavezu raspisivanja tendera i tako primjerice projekte vrijedne 40.000 KM „cijepaju“ na više direktnih sporazuma. Vrijednosti do 6.000 KM za koje ne moraju raspisivati tender i na ovaj način firme koje odgovaraju Ejuboviću i SDA dobijaju poslove. Uz „aminovanje“ iz Općine slično se radi i u „Komunalcu“ gdje se faktički potpisuju fiktivni ugovori s firmama, koje ne izvršavaju poslove po tim ugovorima, nego novac vraćaju direktoru – tvrde naši sagovornici.

Oni dalje ističu da je posebno problematičan i kredit koji je Općina Hadžići uzela za kupovinu zemljišta nekadašnjeg Preduzeća drvne industrije (PDI) “Bjelašnica” Hadžići. Naime, višemilionsko zaduženje trebala je pratiti komisija, o čemu je odluku donijelo i Općinsko vijeće Hadžići, ali ona se ne provodi pa kako tvrde naši sagovornici i ovu investiciju prate brojne nejasnoće i kontroverze.

– On jeste dobio saglasnost Općinskog vijeća da može ući u kupovinu PDI „Bjelašnica“, ali Općinsko vijeće nikada nije formiralo komisiju koja će pratiti proces zaduživanja, nego je načelnik sam našao banku, s bankom sve dogovorio prije šest godina, kupio PDI „Bjelašnicu“ i danas tamo ima nekoliko firmi koje ukupno zapošljavaju 30 radnika za šest godina, a sve je najavljivano kao velika industrijska zona. I mi smo kao zajednica sigurno izgubili 10 miliona PDV-a. I sad svake godine se vraća 500 hiljada KM kredita i 70 hiljada kamata. Općinsko vijeće jeste dalo saglasnost, ali OV je bilo dužno po zakonu da formira komisiju koja će pratiti proces zaduživanja, a do toga nije došlo – ističe vijećnik Admir Mujanović.

ZATVORENI KRUG

Svaki vijećnički upit, tvrdi vijećnik Mujanović, koji je po ocjeni načelnika Ejubovića sporan, on jednostavno ignorira.

– On je vijećnicima poslao dopis da neće objavljivati vijećnička pitanja i inicijative. Na svaku kritiku onih vijećnika koji nisu iz SDA i onima koji se bore protiv kriminala, korupcije i nepotizma iza vijećničke govornice poručio je „kako su oni tu po nalogu iz Beograda, i da hoće da unište jedinstvo Bošnjaka i da su takvi klali i ubijali ‘92. godine.“ On ne može da prihvati da je on gost i da nama treba da polaže račune, nego on pokušava nama da drži lekcije. Opština je privatna, većina opštinskog vijeća je privatna. Ovo je zatvoreni krug kriminala. Zbog prijetnji koje mi je uputio načelnik Ejubović, ja sam protiv njega podnio i krivičnu prijavu – kaže Mujanović.

Osim što, prema tvrdnjama naših izvora, samovoljno i često bez konkursa „rješava kadrovske križaljke“ u Općini uglavnom u korist SDA članova i familije, načelnik Ejubović „lansira“ i sebi lojalne kadrove i na druge funkcije na višim nivoima vlasti.

– U posljednja dva saziva Općinskog vijeća čak četiri predsjedavajuća iz SDA ubrzo nakon što su osvojili mandat, odrekli su se mandata zbog izvršnih pozicija koje su dobili u nekim institucijama i ustanovama, a na njihovo mjesto došli su sljedeći kandidati s liste. Na ovaj način direktno se krši volja birača, jer ljude koje su birali građani u Općinsko vijeće brzo odlaze s tih pozicija, a na njhovo mjesto dolaze oni koji nisu osvojili mandate direktno na izborima – ističu naši izvori.

Admir Mujanović: Ko god pita za kriminal, Ejubović kaže da radi po nalogu Beograda (Foto: D. Begović)

Oni navode i primjer da je Ejubović u svoj kabinet doveo Adija Kalema, bivšeg ministra saobraćaja u Vladi KS, a navodno zbog toga da bi Kalem šutio o deponiji iza džamije u Tarčinu koju je bez odobrenja MZ Tarčin napravila firma „Čengiz“ na čijem je čelu ranije bio Kalem.

Da je sve na području općine Hadžići podređeno interesima SDA i onima načelnika Ejubovića, naši sagovornici kao primjer navode i nedavnu dodjelu junica u Tarčinu gdje su, kažu, ljudi navodno uslovljavani da bi dobili junicu da potpišu pristupnicu SDA.

Naši sagovornici tvrde i da je potrebno ispitati navode da je vrijednost radova pri izgradnji skloništa kod školskog stadiona u Hadžićima s prvobitnih 700.000 KM porasla na 1,2 miliona KM.

Navode i da je Općina Hadžići vlasniku jednog trgovačkog lanca poklonila općinski prostor, a da je ta firma trebala zauzvrat izgraditi multimedijalnu salu u Hadžićima po principu „ključ u bravu“.

– Ni ta sala sada nije svima dostupna, jer Ejubović o svemu odlučuje i radije bi da je prazna nego da se izda nekom „din dušmaninu“ kako načelnik naziva ljude koji drugačije misle nego on – kaže vijećnik Mujanović.

SUPRUGA NA ČELU UDRUŽENJA

Prema istom izvoru, supruga Hamde Ejubovića je na čelu Udruženja „Ars populi“ u Hadžićima. Prema riječima vijećnika Mujanovića, osim što je misteriozno djelovanje tog udruženja u pogledu poslovanja, konkretno izdavanja računa, još je tajanstvenije to na koji je način i po kojem osnovu to udruženje, inače registrirano za afirmaciju kulture i umjetnosti, Srednjoškolski centar u Hadžićima snabdijevalo hranom?!

Zanimljivo je, a kako je vidljivo iz jednog ugovora koji je u posjedu Fokusa, da se i direktor tog školskog centra preziva Ejubović.

O samovolji i represiji koju provodi načelnik Ejubović, vijećnik Mujanović kaže da svjedoči i činjenica da parking Općine smije koristiti samo načelnik, a da drugi uposlenici moraju tražiti alternativna parking mjesta iako Općina, uključujući i podzemnu garažu, ima 70 parking mjesta.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, posebna priča i problem je način izdavanja i mijenjanja građevinskih i urbanističkih dozvola investitorima za gradnju stambenih zgrada u Hadžićima.

– Imate situaciju da jedna firma kupi lokaciju za zgradu i dio objekta izgradi na općinskom zemljištu koje prethodno nije kupila. Onda je Općina prinuđena da njima proda to zemljište, umjesto da sruši taj dio objekta sagrađenog bespravno na općinskom zemljištu. Sve se to radi u dogovoru s načelnikom Ejubovićem – kažu u Hadžićima.

Upit o svim navodima iznesenim u ovom tekstu Hamdi Ejuboviću, načelniku Općine Hadžići, uputili smo 29. jula na e-mail adresu njegovog kabineta i na još jednu od dvije adrese dostupne na zvaničnoj internetskoj stranici Općine Hadžići.

Faksimil Ugovora koji potvrđuje da je Udruženje na čijem je čelu Ejubovićeva supruga hranom snabdijevalo školu u Hadžićima

Naveli smo da ćemo, ukoliko ne dobijemo odgovore u roku koji je propisan Zakonom o slobodi pristupa informacijama BiH, navode naših sagovornika objaviti bez njegovog očitovanja.

Odgovore ipak nismo dobili, a nakon našeg telefonskog poziva uz molbu nadležnim službenicima da nam kažu status našeg upita iz Kabineta načelnika Općine Hadžići dobili smo sljedeći odgovor:

– Poštovani, obavještavamo Vas da je Vaš zahtjev upućen nenadležnoj službi. Zahtjev za pristup informacijama se podnosi na propisanom obrascu koji možete naći na web-stranici Općine Hadžići www.hadzici.ba pod menijem E-obrasci-Služba za opću upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove-Zahtjev za pristup informacijama. Nakon toga nadležna služba će zaprimiti i obraditi vaš zahtjev te ćete, u skladu sa Zakonom, biti obaviješteni o realizaciji istog – naveli su iz Ejubovićevog kabineta.

Međutim, obrazac na čije popunjavanje nas upućuju iz Ejubovićevog kabineta uopće ne sadrži opciju koja nam omogućava direktno slanje pitanja načelniku, nego samo mogućnost traženja pristupa informacijama koje bismo eventualno u vidu dokumenata mogli dobiti iz Općine Hadžići, a što nije bio predmet našeg upita.

Jasno je da je ovaj način izbjegavanja odgovora na novinarske upite samo još jedna prepreka medijima da ih se onemogući u njihovom radu i da posustanu u traženju informacija od institucija i pojedinaca u vlasti, a koji su od interesa javnosti.

Pri tome se mnogi, a u ovom slučaju i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, ne libe umjesto odgovora novinare posredno u svojim istupima pokušati diskreditirati, lažno ih optuživati i upućivati poruke koje se mogu tumačiti kao prijetnje, a što je očito iz njegovog obraćanja na sjednici Općinskog vijeća Hadžići 19. augusta ove godine, o čemu postoji i videosnimak.

Idi naVrh

Don't Miss