segasalavicposalica 1
segasalavicposalica 1

Šta će Seka i Bakir bez svog Bruce Willisa?

14.07.2021.

Ostat će direktor i neće ga smijeniti dok sam ja tu, rekao je prije dva mjeseca Bakir Izetbegović 

Piše: Senka KURT

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) priveden je jutros po nalogu Tužiteljstva BiH.

Mjesecima se o tome pričalo, skeptici nisu vjerovali da će po Osmicu doći kolege u plavom. Šef bh. obavještajne službe osumnjičen je da je krivotvorio diplomu, na osnovu koje je primao platu, te stekao (nezakonitu) korist veću od 100.000 KM.

Osmici se na teret stavlja i pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu. Preciznije, niti se zna kojim ih je parama kupio, čime renovirao. Bolje upućeni kažu da je u kuće u sarajevskom naselju “Anex” uložio blizu million KM.

No, kad je utvrđeno da Mehmedagić za kupovinu ove nekretnine nije otišao do banke, da digne novac s računa, otvorio se put sumnjama.

Posebno se ovdje otvara i pitanje bivšeg vlasnika kuće. Riječ je o Šaćiru Čediću, vlasniku lanaca kafe slastičarni u Sarajevu, koji je već odgovarao na pitanja Tužiteljstva. Za sada se zna da je kuću od skoro 95 kvadrata Čedić Osmici prodao za 116.000 KM. No, u računima toga nema. Pretpostavlja se da je onda transakcija po starom bosanskom običaju išla “iz ruke u ruku”, gotovinom i na lijepu riječ.

I da je, naravno, ovako niska cijena kuće fiktivna radi “lova u mutnom”.

No, o tome Osmica nije htio govoriti u javnosti. Krio je kao guja noge kupovinu nekretnina, posebno kad su mediji objavili da se ponovio još jednom kućom.

Ona na Anexu zanimljiva je i zato što Osmicu i Čedića veže sa direktoricom Kliničkog centra Sebijom Izetbegović. Naime, Čedić je suprug Muvedete Butmir Čedić, najbliže suradnice, kažu još i najbolje prijateljice i osobe od povjerenja Sebije Izetbegović.

Muvedeta Butmir Čedić zaposlena je u kabinetu direktorice, a javnost se prije par godina zabavljala činjenicom da joj je godišnja plaća viša od 106.000 KM i da je bila plaćena mnogo više od nekih doktora specijalista ili direktora disciplina.

Kad je o diplomi Osmana Mehmedagića riječ, teško je nabrojati sve scenarije koje su skovane što u Osmicinoj, što u kuhinji Stranke demokratske akcije.

Za to je prije svega bio zadužen prvi u Bošnjaka, lider SDA Bakir Izetbegović koji je prije nekoliko mjeseci vrlo otvoreno i bez argumenata stao na stranu svog miljenika.

Kada bi se temeljito ispitale diplome, hiljadama ljudi došle bi u pitanje. To su ti privatni fakulteti. Mhemedagić ima neku diplomu, ali on je svoja znanja prije svega stekao u životu – rekao je Izetbegović.

Pa dodao da direktor OSA-e BiH ima diplomu kakvu ima i 10 hiljada osoba.

Ako nije validna, treba da ode, ali izgleda da je validna – dodao je Izetbegović.

To što je diploma “izgleda validna” Izetbegoviću nije veliki problem. Njemu je, kako je istakao, važno da je Mehmedagić, kako ga je procjenio “odan, hrabar i lucidan čovjek koji jako dobro rezonuje, ali koji nije elokventan da pojasni to što misli”.

U prijevodu Mehmedagić ima samo malo problema s objašnjavanjem.

No, Izetbegoviću je najveći argument kako se njegov omiljeni obavještajac ponašao tokom protesta u februaru 2014.

Priča je taman za filma, pojasnio nam je Izetbegović, jer se “Osmica ganjao s nekom dječurlijom u Predsjedništvu BiH”, te lično gasio zavjese, vukao djecu za uši.

To je, eto, emotivnog Izetbegovića posebno ganulo pa se dosjetio da Mehmedagića postavi za prvog obavještajca BiH.

Činjenica da je Osmica bio lični tjelohranitelj Alije Izetbegovića, očito, nije puno igrala.

Ko Bruce Willis se nosao tamo s njima. Sam je ostao da se bori s njima. Ostat će direktor i neće ga smijeniti dok sam ja tu – kazao je Izetbegović.

Bilo je to u maju. Kad ruže cvjetaju.

Dva mjeseca kasnije, Mehmedagiću će prenoćiti u pritvoru. A Izetbegovići? Šta će sad bez svog Bruce Willisa?

Idi naVrh

Don't Miss