delta naslovna
delta naslovna

U BiH stiže milion vakcina da nas spasi od Delta soja

U BiH su već potvrđeni prvi slučajevi zaraženih Delta sojem coronavirusa. Stručnjaci upozoravaju kako se novi soj prebrzo širi, ali i da vakcine mogu pomoći. Ima li nam spasa?

Piše: Senka KURT

Delta soj, zaraznija varijanta korona virusa, koji je već stigao i do nas, uveliko podsjeća na scenarij koji smo imali prošle godine. Ljeto nas je malo zavaralo, očekivali smo tešku jesen, pa smo u zimu i početak proljeća ušli nespremni.

Stravične brojke od marta, kada se samo u Sarajevu bilježilo nekoliko stotina preminulih, a Bosna i Hercegovina stigla na vrh liste zemalja po broju umrlih od coronavirusa, očito nas ništa nije opametilo.

Delta soj već hara svijetom, a mi čekamo vakcine. Donacije i sadaku, uglavnom.

Dupli mutant zabrinuo stručnjake

Novi otkriven je u Indiji upravo krajem marta, dok smo mi bili, do sada najtežu bitku s virusom. Iz Indije je soj krenuo širom svijeta i izazvao nove tragedije. U Velikoj Britaniji, na primjer, proširio se nevjerovatnom brzinom te praktično postao jedini soj u cirkulaciji. U Izraelu su upravo zbog delte odlučili nakon gotovo proglašene pobjede nad virusom, ponovo vratiti maske. Mnoge zemlje ili uvode nove mjere ili zadržavaju stare, a sve pod pritiskom upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da će Delta postati dominantni soj u svijetu.

Delte se plaše i stručnjaci, imunolozi i virolozi, koji su saopćili da je ovaj virus specifičan zbog duple mutacije, koja se dešava kada se dvije već mutirane varijante virusa spoje i kreiraju treću.

Početna uzdržanost s vremenom je “natjerala” stručnjake da saopće kako je riječ o višestruko zaraznijem soju, neki kažu čak i 60 posto većem od britanskog, koji je proljetos poharao našu zemlju.

Višestruko zarazniji soj
Višestruko zarazniji soj

Logično je onda da smo svi ponovo (i opet) zabrinuti. Traže se odgovori, šire se informacije o simptomima.

Zanimljivo je da ovaj soj napada i mlade, koji tvrde da imaju simptome “jače prehlade”, nekarakterističan osjećaj bezvoljnosti  i malaksalosti, zatim glavobolju, bol u grlu, curenje nosa i groznicu. I ovaj virus donosi temperaturu, a rijetko se desi gubitak čula okusa i mirisa.

Posebno su zabrinuti roditelji, jer djeca uglavnom nisu vakcinisana, pa stručnjaci savjetuju da djeca u zatvorenim prostorima trebaju nositi maske.

Ako vaša djeca nisu dovoljno stara za vakcinu onda treba da nose masku kada se kreću u zajednici ili zatvorenim prostorima – preporučio je Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

Kod nas je, tvrdi pomoćnik federanog ministra zdravstva Goran Čerkez, za sada situacija stabilna.

No, zaraženi Delta sojem već su zabilježeni u Čitluku, Međugorju. Posljedica je to prije svega turističke sezone, pa je import novog soja očekivan.

Vakcine su presudne

Mjere koje su trenutno na snazi su dovoljne, prati se situacija, nema skoka zaraženih. No, same mjere nisu dovoljne. Slab je nadzor, previše smo se opustili, što je vjerovatno i očekivano. Sada je na savjesti svakoga od nas, da se ponašamo odgovorno – napominje Čerkez.

On ističe da je vakcina sada od presudne važnosti.

Kompanije Pfizer, Moderena, Astra Zeneca, te i ruski Sputnjik V  već su ranije saopćili da njihova cjepiva štite i od “duplog mutant”.

Engleska agencija za javno zdravlje (PHE) dodatno je ojačala ove tvrdnje i saopćila da Pfizer i AstraZeneca pružaju visoku razinu zaštite od više od 90 posto od hospitalizacije od Delta soja, a to je potvrdila i Europska agencija za lijekove (EMA).

I Čerkez potvrđuje ove navode.

U Federaciji, gdje je do sada vakcinisamo 10 posto stanovništva, do kraja mjeseca očekujemo između 600 hiljada i milion vakcina. Riječ je o donacijama iz Mađarske, Sjedinjenih Država, Slovenije, Hrvatske, preko Covax mehanizma… Sve vakcine su djelovorne. Preveniraju teže oblike bolesti, hospitalizaciju I najgore ishode – kazao je Čerkez.

On je najavio za sutra sastanak svih odgovornih za zdravstvo, kantonalnih premijera, ministara zdravlja, zavoda.

Tu ćemo dogovoriti mjere za naredni period. Nama se ne smije ponoviti period kojeg smo imali proljetos. Ne smijemo čekati visoke incidence – odlučno tvrdi Čerkez.

Ne može parcijalno

O važnosti cijepljenja govorila je nedavno i direktorica Centra za kontrolu i preveniranje bolesti (CDC) Sjedinjenih Država Rochelle Walensky. Ona je navela da 99.5 posto preminulih od virusa COVID – 19 u proteklih pola godina nije bilo vakcinisano.

I dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu naglašava da je masovna vakcinacija u BiH sada strateški važan zadatak.

Ukoliko vi parcijalno imunizirate stanovništvo, vi niste puno uradili. Morate imati veliku imunizaciju i tad se možemo nadati nečemu. I ja sam zbog toga najviše zabrinut – naglašava dr. Gavrankapetanović.

Svjetska zdravstvena organizacija međutim upozorava da se i oni koji su  cijepljeni ne smiju u potpunosti opuštati već pratiti epidemiološke mjere. To znači da maska, redovna higijena i držanje distance, baš kako govorimo više od godinu i pol, (p)ostaju naša budućnost.

 

 

Prethodna vijest

Zamuljena akumulaciona jezera prijetnja stanovništvu, a mogla bi biti izvor zarade

Naredna vijest

Zlatko Dizdarević: Za tango je potrebno dvoje – i još ponešto