hasan naslov
hasan naslov

Hasan Tanović: Ne želim robovati bilo kojoj političkoj partiji

04.06.2021.

Načelnik općine Novo Sarajevo dr.  Hasan Tanović govori zašto vijećnici NiP-a nisu pristali da dvorana na Grbavici nosi ime Gorana Čengića, objašnjava kako su ga Nikšić i Konaković savjetovali da ne prihvati mjesto člana UO Opće bolnice i najavljuje planove za razvoj općine

Razgovarala: Senka KURT

Neću da kalkuliram. Ova mi pozicija daje prednost nad ostalima, uvjeren je načelnik općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović.  Za sebe kaže da je kandidat svih, a zapravo nije ničiji i svjestan je da je ta sloboda skupa i neizvjesna. O tome da li se nakon raspada “četvorke” nova “trojka” pretvara u duet, o imenovanju dvorane na Grbavici, o tome zašto nije izabran u Upravni odbor Opće bolnice, za Interview. ba Tanović je govorio otvoreno i kako sam priznaje “romantičarski” iskreno.

Interview: Naša stranka predložila Vas je za člana Upravnog odbora Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš”. No, niste dobili glasove SDP-a i Naroda i pravde, koalicijskih partnera. Šta se zapravo dogodilo? Je li to znak da se “trojka” pretvara u “dvojku”? 

Tanović: Nije se zapravo ništa dogodilo. Prije mjesec dana objavljen je konkurs za članove Upravnog odbora i ja sam se prijavio. U starom sazivu sam bio također član. Prijavio sam se poštujući želju svojih kolega, uposlenika Opće bolnice, koji su prepoznali u mom dosadašnjem radu nekoga ko je štitio interese Bolnice i uposlenika.

Interview: Ako razgovaramo otvoreno, niste ni slutili da nećete proći?

Tanović: Imao sam nagovještaje da ne trebam biti u Upravnom odboru.

Interview: Čije nagovještaje?

Tanović: Od dobronamjernih ljudi. Moramo znati kako se te stvari odvijaju. Partije dobiju određene kvote, one to raspoređuju. Dobio sam nagovještaje da me niko od tih partija, koje su u tadašnjoj „četvorci“, kasnije „trojci“ nije podržao.

Šta su savjetovali Nikšić i Konaković?

Interview: Oni su na Vašem slučaju od “trojke” postali “dvojka”. Ako SDP i NiP ne podrže kandidata Naše stranke, to nešto govori.

Tanović: To je problem u koaliciji, s SDP-om, NiP-om i Našom strankom. Ja sam sredstvo preko kojeg se sad trebaju iskristalisati odnosi unutar koalicije, odnosno napraviti situaciju u kojoj će se, uslovno rečeno, znati ko je kome, kako šta…

Interview: Jeste li to Vi prepoznali ranije, odnosno prije sjednice na kojoj se odlučivalo o imenu sportske dvorane na Grbavici?

Tanović: Ma jesam, ali ću se još malo vratiti na priču o Upravnom odboru. Ta je priča ostala iza nas prije mjesec dana. Ja sam razgovarao sa predsjednicima SDP-a Nerminom Nikšićem i NiP-a Dinom Konakovićem. Znao sam koji je njihov stav,  sve ostalo je neistina. Oni su rekli da je to stvar mog ličnog izbora, ali da smatraju da to meni može donijeti određene medijske napade, da mogu u tom smislu imati problema, bez obzira što nema formalno pravnih prepreka.

Interview: Vi stvarno vjerujete u tu priču, koju su Vam plasirali Nikšić i Konaković?

Tanović: Ja nemam u koju drugu vjerovati, ne želim da u neku drugu priču vjerujem.

Interview: Vjerujete da Vas Nikšić i Konaković brane od napada medija?

Tanović: Hoću Vam reći kakav je njihov stav. Ne želim s tim špekulisati. Ja prema ljudima nastupam bez ikakve loše namjere. Imam pravo da budem romantik u politici. Mogu to sebi priuštiti. I tako ću raditi dok mogu.

Interview: U tom Upravnom odboru ima pet mjesta – po dva za SDP i NiP, te jedno za Našu stranku.

Tanović: Da, s tim da sam ja išao s prijedlogom, ako se prihvatim tog mjesta, da budem neovisan, ne kao neko ko je iz Naše stranke, nego kao neko ko će biti korektivni faktor, držati balans, koji se neće povinovati niti jednoj od politika. Uostalom, ne dolazim ni iz koje stranke i nemam odgovornost izvršavati stranačke upute, ali mi stranka vjeruje kao osobi koju je zajednički predložila za načelnika.

Interview: Vi zvanično niste član Naše stranke, mada ste bliski toj stranci?

Tanović: Pa blizak sam ja i NiP-u, govorilo se da sam i njihov član. No, onog trenutka kad sam ušao u ovu priču moj jedini uslov je bio da ne budem član niti jedne stranke i da me podrže tadašnje stranke „četvorke“. Tako je i bilo. Dogovorili smo se da budem svačiji, ali da budem svoj.

Interview: Ali je li to moguće u politici, to što govorite, svačiji, a svoj?

Tanović: Za sada je moguće. I trudim se da tako i bude. Tako i radim.

Interview: Ma, različito je ono što Vi radite i ono što Vama rade.

Tanović: Ja mogu biti odgovoran samo za svoje postupke.

Čin hrabrosti Gorana Čengića je veliki

Interview: Generalno, indikativno je da je to u kratkom vremenu drugi signal o tome da se ipak nešto dešava u koaliciji. Upravni odbor, pa činjenica da su vijećnici NiP-a izašli sa sjednice na kojoj se odlučivalo o imenu dvorane.

Tanović: U predizbornoj kampanji smo obećali da će se ta dvorana zvati po Goranu Čengiću i nije bitno ko je bio tu predlagač. Svi su znali šta ko priča, zajednički smo nastupali u kampanji. I ako je neko imao problem s tim imao je vremena da to kaže tokom kampanje. Ali, to je bila jedna od glavnih tema u kampanji, onda bih bio apsolutno nemoralan i čovjek bez kredibiliteta ako svoje obećanje ne bih izvršio.

Interview: A u čemu je tu problem. Ideološki, politički?

Tanović: Čini mi se da je u pitanju politički problem, vezano za boračke organizacije. To je bila stvar želje da svako istakne nekog svog. Ja nisam imao problem s tim i civilna žrtva, pa čak i situacija u kojoj je život izgubio Goran Čengić, je puno složenija. Čin njegove hrabrosti je veliki.

Interview: Kad Vi saznajete da nemate konsenzus unutar “trojke” oko naziva dvorane?

Tanović: Mi smo oko toga prvo imali konsenzus, na kolegiju stranaka. Imao sam informacija da su se oko toga složili i šefovi stranaka, da bih dan prije sjednice saznao da bi NiP povukao tu tačku s dnevnog reda, da oni to ne žele. Ja sam ostao pri svome, taman svi povukli tu tačku, moj prijedlog bi ostao. Problem je nastao u konfrontaciji jednih heroja protiv drugih. Bila je priča zašto to ne bi bio drugi, ko je, eto zaslužniji. Htio sam da se pomaknemo s mrtve tačke, koja traje od 2008. Imamo osam škola, dosta trgova, ulica… svi koji su zaslužni za odbranu mogu imati svoja mjesta.

Interview: Bez obzira što se, kako Vi tvrdite, spinuje u javnosti da se „trojka“ raspada na „dvojku“,  opći je utisak da se ipak nešto dešava.

Tanović: Možda sam ja previše u toj političkoj postavci malo drugačiji, ali imam pravo da vjerujem i želim da vjerujem da je ta koalicija potrebna ovom gradu, državi, da treba opstati i što  se mene tiče ona će uvijek postojati. I nema razloga da ne vjerujem da ona postoji. Ja znam šta hoćete reći, da je ovo jedna vrsta pritiska na mene, da se nešto dešava. Ali ja vjerujem da ljudi imaju dovoljno političke odgovornosti da shvataju da u ovom trenutku to nikom nije potrebno. Iako je možda počela i predizborna kampanja za opće izbore, shvataju da sad nije ni vrijeme, ni način…

Mogu primati udarce sa svih strana

Interview: Hoću reći svi predsjednici stranaka imaju svoje kandidate, a Vi nemate svog predsjednika.

Tanović: I to mene daje slobodu, ali istovremeno me stavlja na otvoreni prostor. I mogu primiti udarce sa svih strana. Ja sam toga od početka bio svjestan. Ali, imam dovoljno hrabrosti, mogućnosti da znam šta je ispravno i niti jednog trenutka nemam dilemu da li je ispravno ono što radim. Ne želim robovati bilo kojoj političkoj partiji i mislim da je to način da ova općina ide dalje. I ja neću da kalkuliram. Ova mi pozicija daje prednost nad ostalima.

Interview: Sad ćemo preći na ono što Vi konkretno radite. Objavili ste da ulazite u projekat izgradnje velikog sportsko rekreativnog kompleksa na Velešićima.

Tanović: Regulacionim planom taj kompleks, kojeg smo dobili od Vlade FBiH, obuhvata prostor bivše kasarne “Šemso Baručija“, bivšeg Strelište i pojedinih privatnih parcela. Radi se o blizu 5 hektara, koji po uzoru na Centar „Safet Zajko“ hoćemo da napravimo. To je ideja koja je postojala ranije. Riječ je o arhitektonski zahtjevnom, neurbaniziranom terenu.

Intereview: Možete li reći kad bi ovaj veliki posao trebao biti gotov?

Tanović: Nisam čovjek koji obećava puno. Na ovaj posao utjecat će puno faktora, eto i trenutna politička razmimoilaženja. Ja ću sve kapacitete uložiti da se ovaj centar gradi. Za razliku od Centra „Safet Zajko“, gdje je postojala infrastruktura, ovdje toga nema. Sve treba iz početka. Ali se nadam da ćemo to uspjeti završiti do kraja mog mandata.

Interview: Kakvo ste stanje zapravo zatekli u Općini. Vaš prethodnih Nedžad Koldžo vladao je tri mandata, dakle 12 godina.

Tanović: Puno smo posla imali, kasnio nam je budžet, organizacija vlasti. Ova općina je nekako uvijek zadnja rješavala probleme, zbog unutarstranačkih priča. Nekako smo se uhvatili u taj voz, pa je bilo i problema i sa „svojim“ vijećem, koje se ponašalo kao opozicija, jer je naviklo na to. Teško je bilo napraviti promjene u glavi.

Interview: Jeste li se, kad ste počeli zavirivati u papire i račune, morali obratiti i pravosudnim organima. Da budemo konkretni, šta je ostavio Vaš prethodnik Nedžad Koldžo, koji je vladao je tri mandata, dakle 12 godina.

Tanović: Na osnovu nalaza revizora, utvrđene su neke nepravilnosti. Čekamo da vidimo kako će se to riješiti.

Interview: Na šta su se te nepravilnosti, kako kažete, odnosile?

Tanović: Dajte da o tome sad ne pričamo, čekamo prave informacije, da sad ne špekulišemo. Ali, mogao bih reći da je ostavljena jedna posebna atmosfera, administracija, koja je radila po sistemu koju je naturao bivši načelnik. Radile su se stvari kako je on određivao po prioritetima, kako on to vidi, a ne kako bi trebalo.

Interview: Šta je najveći problem ove općine, prema Vašem dosadašnjem iskustvu?

Tanović: Promijeniti način mišljenja kad je riječ o administraciji. A, kad je riječ o svakodnevnom životu  – saobraćajna i komunalna infrastruktura, te klizišta u brdskim dijelovima. Imamo problem s usvajanjem regulacionog plana za čitavo Hrasno brdo, jer su neke zone pod klizištem. Što se tiče ovog centralnog dijela, prije svega, problemi su parking prostori, zelene površine, problem s odvozom otpada. Bivša administracija je, na primjer, kad već to pominjemo, kupila 80 „zvona“ za prikupljanje otpada, a jedno vozilo koje može uzeti to „zvono“. To je to!

Interview: Kad Vas sretnu penzioneri, studenti, građani općine, na šta se najviše žale?

Tanović: Studenti i mladi traže zaposlenje, penzioneri veće penzije, žale se uglavnom na ekonomske, socijalne probleme. Mi to možemo djelomično rješavati.Nedavno smo  svim penzionerima s minimalnim penzijama dali jednokratnu pomoć od 50 KM, dali smo 111 učeničkih i studentskih stipendija više nego prošle godine, povećali smo naknade za porodilje, za invalide… To je samo gašenje vatre, ali nisu rješenja i općina to ne može.

Interview: Šta zapravo fali Novom Sarajevu?

Tanović: Da ne bi bili samo spavaona, treba nam više kulturnih sadržaja. Nemamo kino, ako izuzmemo dvoranu u Dječijoj kući. Imamo ideju da se dio kulturne scene iz grada premjesti ovdje kroz jedno neovisno pozorište. Imamo plan povezati tu buduću sportsku zonu žičarom s još jednim važnim projektom Brdo Hum. Siguran sam da ćemo konačno zatvoriti Vilsonovo šetalište za vozila.

Interview: Kad bi sad mogli vratiti vrijeme, a s iskustvom koje sad imate, da li bi se odlučili za kandidaturu, prihvatili načelničko mjesto ili se kajete zbog tog poteza?

Tanović: Puno puta sam, da budem iskren, pomislio: Što mi ovo treba? Izašao sam iz zone komfora, posla koji sam obavljao u ovo, uvjetno rečeno, političko blato. Motiv sam našao u potrebi da na politiku gledam na drugi način. Ali ako radite po savijesti, možete napraviti dobre stvari. Ja imam zvanje i znanje, ali sam smatrao da trebam pokušati obezbijediti bolju i sretniju budućnost svom djetetu i drugoj djeci. Tako da bih to opet ponovio.

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss