a4ba942ed3240bef9c80306360271669
a4ba942ed3240bef9c80306360271669

Adin Šabić: IZVINITE – to je najmanje što možete reći

25.03.2021.

IZVINITE je najmanje što nam možete (političari_ke) reći za mjesece odugovlačenja u nabavci vakcina, za neadekvatne mjere i njihovu (ne)provedbu, za sve one koji su danas oboljeli i one koji zbog posljedica COVID-19 više nisu tu, a mnogo ih je.

Svjesno ste promatrali kako ljudi obolijevaju i umiru, a po tom pitanju niste radili NIŠTA, a mogli ste da ste htjeli da „glumite državu“. Nisu vas zanimale informacije o tome što su bolnice pune, što nemaju svi novca da kupuju skupe lijekove i idu u privatne klinike, što nemaju svi SVOJE da ih proguraju, srede im termine, bolničku sobu, respirator…i zato najmanje zaslužujemo da kažete IZVINITE, glasno, jasno i javno, za sve one koji nisu podobni i privilegirani.

Pokazali ste da niste dorasli zadatku, a niste se ni trudili. Pandemija je iznenadila sve države, ali pojedini političari su se barem trudili. Pronalazili su adekvatna rješenja, osluškivali građane_ke, a nisu samo kopirali mjere! No, kako ćete vi to kada ne znate ni kakav je psihološki profil vaših građana_ki. Niste se nikada ni potrudili da nas upoznate, naša ponašanja, razmišljanja, mogućnosti prilagodbe …NIŠTA. Mi vama uopće nismo važni. Mi smo samo tepih po kome gazite kako biste došli do zlatne fotelje, sigurne budućnost za vašu unučad, i bezbrižnu starost.

To nam pokazujete godinama igrajući se politike i svega onoga što se direktno reflektira na naše živote, a evo sad i zdravlje, od toga zaista nemate kud dalje da idete, i to je propast, koju smo dozvolili mi, a vi na najbrutalniji način iskoristili, a nikad niti u jednom trenutku niste rekli IZVINITE. Umjesto toga ste nas krali, obrtali milijune na respiratore, o kojima nečiji život ovise, punili vlastite džepove, i bili sretni što ste nas po ko zna koji put preveli „žedne preko vode“ u državi gdje ste toliko pružili žile da vam ni pravosuđe više ne može ništa jer su i tamo vaši.

Čak i danas kada je stigla informacija da ste donijeli to jada vakcina u Bosnu i Hercegovinu niste bili dostojanstveni, i niste pokazali stid prema nama koji vas trpimo takve nesposobne kakvi jeste, plaćamo vas, da biste nas ugrožavali. Baš danas, kada smo trebali da čujemo ovo IZVINITE ministrica vanjskih poslova Bisera Turković na svom profilu se POHVALILA kako su njene posjete „Berlinu i Briselu dale konkretne rezultate“.

Za to vrijeme građani_ke države u kojoj je ona ministrica vanjskih poslova vakcinišu se u Srbiji, i to bez najave, termina, bilo čega. Samo odu i prime vakcinu. Srbija je gospođo Turković Vašim građanima_kama omogućila vakcine prije nego što ste Vi to uradili. I da, u klasifikacije da li su to vakcine za siromašne države ili ne, nećemo ulaziti, jer se neko tamo ako ništa barem minimalno potrudio i pokazao da mu je stalo da građana_ki.

Ako ćemo već tako Srbija je među prvim državama Europe koja je krenula s vakcinacijom, i čije je stanovništvo vakcinisano, dok je Bosna i Hercegovina crna rupa Europe, država koja je danas 25. marta 2021. godine nabavila vakcine. U Srbiji je gospođo Turković izvršena skoro i revakcinacija, a vakcine koje primaju građani Bosne i Hercegovine su zalihe koje se moraju potrošiti, dok naša država dovozi prvih 25 hiljada vakcina. Time se baš ne bi niko hvalio, niti ponosio, već bi se postidio, izvinio i obećao da takvo nešto svojim građanima više nikada neće uraditi.

U ovom lancu odgovornosti zbog nenabavke vakcine nalaze se različite partije, i svi od onih najviše do najmanje pozicioniranih su bili bitni, i mogli su biti glas razuma i mogli su tražiti promjene, ali su šutjeli za vlastite interese. Interes nas, građana, nije bio bitan na početku ove pandemije, a nije ni danas. To najbolje pokazuje situacija u koju smo dovedeni velikim dijelom zbog nesposobne vlasti.

Zato tražimo ono što najmanje možete učiniti, a to je da kažete IZVINITE, ma koliko mi krivi bili što smo vas postavili tamo gdje jeste.

Idi naVrh

Don't Miss