CARE i ADA PODRŠKA SOCIJALNIM PREDUZEĆIMA: MARGINALIZIRANE SKUPINE IMAJU PRAVO NA RAD

CARE International Balkans  i pet bh. nevladinih organizacija održali su partnerski sastanak u Modriči na kojem su razgovarali o realizovanim i planiranim aktivnostima za 2021. godinu na projektu „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, koji finansijski podržava Austrijska razvoja agencija (ADA) sredstvima Austrijske razvojne saradnje

Cilj projekta je pružiti partnerskim organizacijama, koje rade s marginaliziranim skupinama u BiH, infrasrtukturnu, tehničku, te stručnu podršku, s posebnim fokusom na njihova socijalna preduzeća. 

U Modriči organizujemo prvi od tri planirana partnerska sastanka u 2021 godini. Uveli smo praksu da sastanak svaki naredni put organizujemo kod narednog projektnog partnera čime obezbjeđujemo međusobno učenje. Partnerski sastanak se koristi da svako ispriča kako traje dinamika implementacije projekta, gdje se ostvaruju dobri rezultati, a gdje se kasni ili treba dodatna podrška“, ističe Branislav Tanasijević, projekt menadžer CARE International Balkans. 

Tokom sastanka učesnici su imali priliku da posjete i socijalno preduzeće „Eko-budućnost“ Modriče, gdje rade žene žrtve nasilja, a koje podržava Udruženje građana „Budućnost“, kao jedna od pet partnerskih organizacija projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“. 

„Zahvaljujući organizacijama CARE i ADA imamo angažovanu jednu osobu na imanju Zadruge. Uspjeli smo nabaviti i sušaru za sušenje voća i povrća, sto za razvrstavanje i industrijski sudoper. U narednom periodu želimo se fokusirati na prodaju sušenih proizvoda, tačnije sušenu šljivu ali i sirovu borovnicu“, ističe Jelena Mišić, direktorica Udruženja građana „Budućnost“ iz Modriče.

Statistike Sigurne kuće „Budućnost“, koju također vodi Udruženje građana „Budućnost“, pokazuju da se u 90 posto slučajeva žene vraćaju u nasilnu zajednicu zbog toga što su ekonomski ovisne o nasilniku. Upravo zbog toga CARE osnažuje socijalna preduzeća, a samim time i marginalizovano stanovništvo, teško upošljivo i često nezanimljivo za ostala preduzeća, čime ne samo da potiče zapošljavanje, već smanjuje nasilje i diskriminaciju.  U prethodnom periodu i preostale četiri partnerske organizacije, koje su prisustvoval današnjem sastanku, proširile su svoje kapacitet. Udruženje „Otaharin“ proširilo je svoju plasteničku organsku proizvodnju na imanju gdje radi više od 20 radnika većinom romske nacionalnosti. Udruženje žena „Maja Kravica“ iz Bratunca izgradilo je kuhinju od temelja do krova na imanju gdje imaju izgrađenu hladnjaču, a slijedi montaža kuhinjskih elemenata i znatno lakše spremanje hrane za uslugu kateringa. Centar za odgovornu demokratiju „Luna“ iz opštine Rudo je u jesen zasadio 0,7 hektara šipurka na iznajmljenoj parceli od 5 hektara od opštine Rudo. 

Prethodna vijest

Inzko ima samo dva izbora: Ili da nametne zakon ili omogući “posljednju fazu genocida”

Naredna vijest

Plastične operacije u BiH za vrijeme pandemije: Rad na sebi, doslovno