vozni park
vozni park

Lako se troši narodni novac – čelnici FBiH i kafu od 2 KM plaćaju iz budžeta

26.02.2021.

Predsjedništvo BiH planira ove godine za poklone izdvojiti 430.000, a u Parlamentu BiH 400.000 za avionske karte. Bez obzira što ne putuju

Piše: Senka KURT

Ministarstvo civilnih poslova jučer nas je obavijestilo da smo nerazumni i prestrogi jer nismo bezpogovorno prihvatili njihovu inofmraciju da ne kasnimo u vakcinisanju za drugim državama. U prijevodu, da li više vjerujemo njima ili vlastitim očima. Ko kasni? Za kim? Kako? Eto, još se, godinu dana nakon što je koronavirus zavladao svijetom dogovaraju kako će i od koga nabavljati. Na stranu, što se zaista ne zna šta je čiji nivo.

No, da se u ovom ministarstvu radi i gradi pokazuje i plan nabavki za ovu godinu, te najnoviji tender, objavljen baš dan prije nego smo saznali da ne kasnimo za vakcinama. Ministarstvo predvođeno uspavanom ministricom Ankicom Gudeljević nudi 68.373,06 KM medijima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, koji će u narednih 4 godine oglašavati aktivnosti u dnevnim novinama. Da se hvale, pišu hvalospjeve na vlastiti račun i iz državnog budžeta plaćaju reklamu.

To je tek kap u moru šokantnih informacija, koje se mogu doznati iz planova nabavki za ovu godinu, a kako smo raštrkani na bezbroj ministarstava, agencija, raznoraznih organa i organizacija na državnom, entitetskom, kantonalnim i inim nivoima trebalo bi nekoliko godina da se ispišu svi sramotni detalji namjeravane rastrošnosti vlasti.

Niko ih ne zove, ali planiraju skupa putovanja

Njihova svakodnevna prepucavanja, vrijeđanja, naduravanja tako prikrivaju bahato trošenje novaca, koji bi, da smo imali sreće odavno potrošili za unaprijeđenje kvaliteta naših života – u ekonomskom, zdravstvenom, socijalnom… smislu.

Pa ćemo recimo, navesti samo nekoliko najdrastičnijih primjera planova i troškova u ovoj, drugoj pandemijskoj godini. Izdvojili smo tek primjer Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH, te ureda predsjednika i dva potpredsjednika Federacije. Ostalo će se samo kazati.

I krenut ćemo od Predsjedništva BiH, koje je 5. februara objavilo izmjenu i dopunu plana javnih nabavki, koje se, navedeno je, shodno potrebama tri člana, procjenjuje na 1.749.450.00 od KM i to za: robe: 561.900,00 KM, te za usluge  1.187.550,00 KM.

Duga je, preduga lista svega što našim vrijednim članovima Predsjedništva treba, ali, eto, treba napomenuti da je, bez obzira što su granice uglavnom zatvorene, što se većina sastanaka širom svijeta u Europe odvija online, što ih na kraju krajeva niko i nigdje ne zove, za prvih 9 mjeseci ove godine planirano čak 134.000 KM za avionske karte i službena putovanja, te nevjerovatnih 192.000 KM za usluge smještaja u inostranstvu. Tako su ukupni putni troškovi Komšića, Dodika i Džaferovića za ovu godinu isplanirani u vrijednosti od nevjerovatnih 347.000 KM.

No, ako se baš ne može skoknuti do inostranstva (računa li u to Dodik Srbiju ili Čović Hrvatsku?!) na raspolaganju su im stare i nove tehnologije, pa će za fiksne telefone biti izdvojeno 30.000, za mobilne 90.000, pa internet troškovi posebno za cijelu zgradu, pa za svaki ured, pa pisma, brza i normalna pošta, što, kad se podvuče refa, sve zajedno iznosi 140.000 KM.

Ima se para, ima se s čim

Kad se ne putuje izvan zemlje, telefonira ili šalju mailovi, naši članovi Predsjedništva imaju puno obaveza u samoj BiH. Za to im trebaju dobra, skupa, najskuplja vozila, te naravno puno goriva. Tako je za potrebe ureda Milorada Dodika izračunato da će samo u prva tri mjeseca potrošiti 146.000 KM za gorivo, a Komšić i Džaferović zajedno 118.600. Ako gdje zašteka, neka se nađe 3.000 KM za taxi, pa onda treba uračunati izdatke za tehnički pregled, nove gume. Za usluge popravke i održavanje vozila “Audi” planirano je skoro 40.00, a vozila VW čak 67.200. Tu su i planirane popravke na jednoj škodi (18.600), citroenu (9.300),  BMW-u, mercedesu… i tako unedogled. Kad se u to uračuna pranje automobila, servis klime i svašta nešto, cifra već izaziva vrtoglavicu, a nismo skoro ni na polovini.

Sve je dobro dok ne poklanjaju ikone

Raznih tu sitnih i krupnih potreba ima, od šivenja zastava, usluga prevođenja, nabavka cvijeća i aranžmana (24.000), izrade fotografija (za uspomeno i dugo sjećanje), štampanje plakata, ukupno 1,187. 550 ugovorenih i drugih posebnih usluga i roba. 

Posebna se stavka ove godine, kad je Predsjedništvo BiH pokazalo veliku brigu i uložilo nadljudske napore u zaštiti građana u pandemiji, odnosi na usluge dezinfekcije i deratizacije, za koje se gotovo svakoga dana raspisuju novi tenderi. Ne zna se ni broj koliko je puta od početka ove godine Predsjedništvo kroz tender i javnu nabavku zavapilo “dajte nam maske”. Za dezinfekciju zgrade bit će izdvojeno 15.000, maske nisu ubrojane, 20.000 je planirano za testiranje.

No, da se obraz ne gubi ni u najtežim vremenima pokazat će i planirani trošak za poklone, čak 430.000. Najviše se voli poklanjati zlato, očito i to od jednog juvelira iz Sarajeva, na čiju adresu skoro svakodnevno stigne zahtjev iz Predsjedništva BiH. Danas poklon od 1.600, sutra od 1.10, prekosutra 560, nardni dan neka sitnica od 250 KM. I nabere se. Kako bilo, sve je dobro dok ne poklanjaju ikone.

Delegat se na put sprema i pjeva

Kad je riječ o Parlamentu BiH iz ove su institucije prošle godine obavijestili svekoliku javnost, online, kako drugačije, jer se ne mogu sastajati, opasno je, da će morati nabaviti poneki novi automobil, napraviti krov (da ne prokišnjava kad se ono urijetko sastanu), još srediti stolice u Bijelom salonu. Naručena su i dva ćilima vrijednosti skoro 30.000 KM.

Prema planu javnih nabavki, revidiranom dakako, jer svaki dan je za njih novi izazov, a nama novi trošak, a koji je objavljen 11. februara, vidi se da je za avio karte parlamentaraca planirano čak 400.000 KM, te još 5.000 za usluge VIP salona na Sarajevskom aerodromu.

Čak 50.000 za štampanje i uvezivanje materijala

Tu je i čak 100.000 KM planiranih za smještaj delegata i zastupnika (ne piše gdje), pa onda nevjerovatnih 95.000 za nabavku tonera za printere (valjda materijali nisu čitljivi u elektronskoj formi).

Za sanaciju krova iz naših džepova otići će više od 1,2 miliona KM.

Teški sastanci u restoranima, konobama, kafićima

 Možete li za nekoliko sekundi nabrojati imena čelnika Federacije BiH, predsjednika i dva njegova potpredsjednika? Naravno da ne možete. Nema previše skandala vezanih za njihova imena pa se ne pominju u javnosti, a kako gotovo ništa i ne rade, nema razloga da ih se uopće registruje. No, predsjednik Marinko Čavara i potpredsjednica Melika Mahmutbegović i potpredsjednik Milan Dunović nisu zbog toga previše zabrinuti. Oni se ponašaju kao da svakoga dana osvajaju udarničku značku. Pa troše, planiraju. I opet troše.

Dunović, Mahmutbegović i Čavara: Račun po račun – milion

Iz Godišnjeg obavještenja o dodjeli ugovora za neprioritetne usluge (objavljenog 25.1. ove godine) potpuno je jasno čime se uglavnom bave čelnici Federacije. Ukratko, jedu, piju, hodaju, pa opet jedu, piju iz naših džepova, preko naših leđa. Plaćaju čak i sitne račune (kafa/kava/kahva) u vrijednosti od manje od 2 KM iz budžetske kase.

Tako ovaj izvještaj pokazuje da su predsjednik i potpredsjednici gotovo svaki dan pandemije proveli na sastancima u restoranima, konobama, kafićima. Pa ćemo izdvojiti samo neke od teških sastanaka, na kojima je odlučivano kako se uhvatiti u koštac sa pandemijom, od marta, kada covid zvanično stiže i do nas.

U odjeljku Ugostiteljske usluge izdvajamo da je u “Vinoteci” u Sarajevu 5.3.2020.  s računom od 71,02 održan “prvi sastanak”, a potom novi za 5 dana. Zabrinutost je bila očita jer je račun manji za 20-tak maraka.

Omiljeni sarajevski restoran “Druga kuća” bio je domaćin čuvarima Federacije najmanje dvadesetak puta  tokom prošle godine. Računi se kreću od 1,71 do 114 KM. Dakle, ni kafica se nije mogla platiti iz svog džepa. Bolje se očito jelo u livanjskkom restoranu “Forum”, te u onom pod nazivom “Stari mlin” u Olovskim lukama.

Pred drugi val pandemije išlo se na “sastanke” u jedan fensi restoran u Sarajevo. Nekoliko puta tokom iduće godine. Vidljivo je da se i jelo i pilo.

Drugi se vakcinišu, a ti se, Muzafere, kupaj!

Tu su i računi za SUR “Kolo” na Buni od ljetos, te jedan fast food također u Sarajevu, gdje se s nogu, popila kafica i nešto malo pregrizlo.

U Four seasons finom i skupom restoranu centru Sarajeva zabilježena su tri posjeta.

Prošla godina bila je teška, pa se radilo i po ugostiteljskim objektima

Nema informacija šta su Čavara/Dunović/Mahmutović radili početkom novembra u Bihaću. Da su bili svjedoče računi od skoro 750 KM za jedan dan. 

Inače, budžet predsjednika FBiH iznosi 1,5 miliona, a potpredsjednika polovina od ove cifre.

Dok završavamo ovaj tekst stižu informacije da je u pojedinim kantonima u FBiH počela vježba pripremljenosti za imunizaciju protiv koronavirusa.

Drugi se vakcinišu, a ti se, Muzafere, kupaj!

Idi naVrh

Don't Miss