Yellow Bauble Festive Flat Illustration Holiday Greeting Facebook Post
Yellow Bauble Festive Flat Illustration Holiday Greeting Facebook Post

Za kraj godine: Najčitanije na Interview.ba u 2020.

31.12.2020.

Godinu iza nas obilježili su pandemija, afere, izbori… Interview.ba je nastojao da sve vrijeme bude uz vas. Donosili smo vam priče iz cijele Bosne i Hercegovine, razgovore sa političarima, stručnjacima iz različitih oblasti, ali i sa običnim ljudima.

Naši su tekstovi doprli do velikog broja ljudi – skoro šest miliona samo na Facebooku!

Za kraj godine, donosimo vam listu najčitanijih tekstova na našem portalu. I u Novoj, 2021. godini Interview.ba ostaje uz vas. Želimo vam sretnu i uspješnu Novu godinu!

Predsjednik VSTV Milan Tegeltija na vrućem, limenom, krovu

„VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika”  jasna je poruka koju je u petak 27. novembra 2020. u javnost plasirao Ured Visokog predstavnika u BiH (OHR) te pozvao Milana Tegeltiju, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da podnese ostavku „kako bi se vratio integritet ovoj istaknutoj pravosudnoj funkciji.“

Heroji našeg vremena: Život u BiH bez suživota i pomirenja nema smisao

Uskom, neoznačenom šumskom stazom na Trebeviću, spustili su se Amir Smječanin i Krsto Rakić do Kazana, mjesta na kojem su od sredine 1992. do druge polovine 1993. godine ubijani građani Sarajeva. U ime mirovnih aktivista, položili su cvijeće za žrtve, čiji se broj ne zna ni danas, 27 godina nakon što su njihova tijela bačena u jamu

Mevlida Mehanović poručila Srebreničanima: Vi ste „vojska“ spremna za promjene na bolje, a ja ću biti vaš glas

Tijekom godina bavljenja aktivizmom u okviru Udruženja povratnica „Podrinjka“, Mevlida Mehanović, uočila je mnoge nepravilnosti koje tište Srebrenicu. Shodnom tome kao članica Naše stranke odlučila se kandidirati za Skupštinu, te svojim znanjem i iskustvom kroz skupštinske klupe potencirati na promjenama koje su nužne za ovaj grad.

Boška Ćavar, kandidatkinja Naše stranke: Mene pozivaju u svojstvu osumnjičenika?! Za šta ja mogu biti optužena?

Nakon što je uspjela zaustaviti nelegalnu gradnju ispred svoje zgrade, Boška Ćavar, kandidatkinja Naše Stranke na području Jugozapad, dobila je poziv za saslušanje kao – osumnjičena. Prijavu protiv nje su, prema pisanju medija, podnijeli investitori zaustavljenog projekta: Ante Vidačak i Božo Krstanović.

Nakon što je protiv njega podignuta optužnica, Hodžić dijeli “misli” iz sapunice Ezel

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Vlade Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina” zbog afere “Respiratori“, javnost je zaintrigirala Instagram objava Fikreta Hodžića.

Rat u BiH uništio je snove Rusmira da postane pilot, umjesto toga obukao je vojnu uniformu: „Nakon svega vas zaborave“

Odrastajući u jednom mirnom okruženju i sretnom djetinjstvu, Sarajlija Rusmir Piralić kao dijete koje je rođeno u Jugoslaviji, nije ni sanjao da će jednog dana biti sudionik rata. Kao odličan učenik osnovne škole upisao je Srednju Vojnu školu koja je tada bila u Rajlovcu sa željom da jednog dana postane pilot.

Goran Nezirović, sudija Vrhovnog suda FBiH i član VSTV BiH: Naš sudski sistem ne odgovara standardima pravne države i vladavine prava

Sudija Vrhovnog suda FBiH i član VSTV BiH Goran Nezirović za interview.ba objašnjava stanje u pravosuđu uz ocjene da on ne odgovara standardima pravne države i vladavine prava, da se najveći sporovi u pravosuđu vode oko ocjenjivanja i imenovanja, da loš sistem imenovanja devastira pravosuđe, da je Vrhovni sud BiH neophodan jer bi obezbjedio više pravde za sve građane,  da su prisutni različiti oblici pritiska na pravosuđe, te da česte afere, pogotovo one vezane za imenovanja,  kompromituju izbor članova Vijeća, diskredituju kandidate i treće osobe i nastavljaju kreiranje opšteg nepovjerenja u rad VSTV.

FELJTON: Dayton 25 godina poslije

Feljton Senke Kurt povodom obilježavanja 25 godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma:

Sve u redu samo je nejasno kuda sve ide

Holbrooke: Bosanci su neorganizirani, Milošević nepošten, Tuđman nezainteresiran

Do sada otkriveno 128 funkcionera Kantona Sarajevo koji su „zaboravili“ prijaviti imovinu i prihode

Ukupna vrijednost imovine koju su prijavili nosioci izvršnih funkcija, savjetnici i izabrani dužnosnici u Kantonu Sarajevo iznosi oko 127 miliona konvertibilnih maraka. Ipak, neki nosioci javnih funkcija su „zaboravili“ prijaviti što imovinu, što prihode.

INTERVIEW.BA ISTRAŽUJE: Ko su stranke i kandidati/kinje koji/e žele da vode Mostar?

Interview.ba je u tri nastavka istražio ko su kandidatkinje i kandidati na mostarskim izborima. Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) objavila spiskove ovjerenih političkih subjekata za izbore u Gradu Mostaru.  Atmosfera 12-godišnje blokade izbornog procesa rezultirala je brojnim strankama i nezavisnim kandidatima, koji su se borili za poziciju u novom Gradskom vijeću, a koje će indirektno izabrati gradonačelnika. Odlučili smo istražiti koliko informacija putem Interneta građani/ke mogu saznati o strankama, ljudima i ženama, koji/e žele u budućnosti da ih predvode.

Idi naVrh

Don't Miss