fikret hodzic 1 1
fikret hodzic 1 1

Nakon što je protiv njega podignuta optužnica, Hodžić dijeli “misli” iz sapunice Ezel

07.12.2020.

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Vlade Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina” zbog afere “Respiratori“, javnost je zaintrigirala Instagram objava Fikreta Hodžića.

Piše: M.S.L.

Prvo pravilo borbe nije kako držati nož, nego kako stati ispred onoga ko ga drži“, napisao je Hodžić ispod fotografije u raskopčanoj košulji, koja bi, valjda trebala ostaviti na nas utisak da je riječ o čovjeku koji golih prsa, neustrašivo takoreći, kroz sunčane naočare gleda u nož optužnice koji samo što se nije zario u depilirana pleća, a ne o običnom sjecikesi.

Podsjetimo, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva „Srebrena malina“ i premijer Federacije Bosne i Hercegovine su optuženi za udruživanje radi činjena kaznenih djela, a u vezi s kaznenim djelima:

– Zloupotreba položaja ili ovlasti,

– Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem,

– Pranje novca,

– Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava,

– Krivotvorenje službene isprave,

– Povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijiskih izvješća

Uz 3F, podignuta je optužnica i protiv Jelke Miličević, ministrice finansija FBiH, koja se tereti da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.

Odvojena istraga se vodi protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a nastavlja se i istraga i protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo pomoći počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

Podsjetimo se kako je tekla nabavka 100 neupotrebljivih respiratora plaćenih više od 10 miliona konvertibilnih maraka.

– Ured Premijera Vlade FBiH 30. marta dostavlja ponudu “Srebrene maline” za nabavku respiratora Zavodu za javno zdravstvo;

– Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak je 3. aprila donio odluku o izuzeću primjene Zakona o javnim nabavkama, pozivajući se na odluku Vlade FBiH o proglašenju nesreće u kojoj je navedeno da nabavka 100 invazivnih respiratora ACM812A Bejing Aerospace Changfeng predstavlja izuzeće od primjene zakona;

– Istog dana Solak potpisuje ugovor o kupoprodaji sa Hodžićem za iznos od 10 miliona i 530 hiljada KM, na osnovu ponude od 2. aprila;

– Odmah po potpisivanju ugovora, 3. aprila, Ministarstvo finansija FBiH prebacuje novac Hodžićevoj “Srebrenoj malini”.

SIPA je tokom istrage izuzela dokumentaciju iz Privredne banke koja dokazuje da je Fikret Hodžić banci dostavio potpisani ugovor 3. aprila, koji je identičan ugovoru koji je banci dostavio FUCZ, s tim da je kao predmet ugovora označen respirator invazivni HC VE003.

Kada je afera “Respiratori” otkrivena, cijela mašinerija je pokrenuta ne bi li se spasilo što se spasit da. A kako je klupko počelo da se odmotava, tako se istraga proširila na sve veći broj ljudi. Javnost se još uvijek zabavlja pokušavajući da odgonetne ko bi mogla biti “NN ženska osoba” koja je naručila respiratore. “NN ženska osoba” je postala i predmet političkog prepucavanja između dojučerašnjih prijatelja i partijskih kolega.

U pokušaju da sanira nastalu štetu, Fikret Hodžić je u maju gostovao u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

Kada sam dobio ponude, isprintao sam ih odnio na mjesto gdje su nosili svi drugi. O tome ne mogu pričati, zbog istrage. Ono što mogu da kažem u ovom poslu nije bilo nikakvih namještenih talova između mene i drugih ili trećih lica. Jedini razlog jeste što su uzeli od mene jeste što su imali samo mene, jedino sam ja mogao nabaviti respiratore u tom trenutku. Vlada je morala da nabavi respiratore, vidjeli ste to iz stenograma”, rekao je tada Hodžić.

U tom je intervjuu Hodžić nekoliko puta rekao da je “dovezao ono što je neko rekao da doveze”.

Hodžić je nakon tog intervjua privremeno nestao sa društvenih mreža, da bi se vratio na Instagram u avgustu. Ali objava Instagram influencera, kojeg prati oko 65 hiljada ljudi, nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv njega, Novalića i Solaka, izazvala je posebnu pažnju.

Prvo pravilo borbe nije kako držati nož, nego kako stati ispred onoga ko ga drži“.

Odakle nam dolazi ova mudra misao? 

Ova nam mudrost stiže od čovjeka po imenu Ramiz Karaeski – fiktivnog lika iz turske sapunice “Ezel”.

I to vam je, dame i gospodo, duhovni obzor uspješnog, mladog bosanskohercegovačkog (poljo)privrednika, voditelja, novinara i pisca. Onog u čijoj biografiji dostupnoj na internetu stoji da se “svojevremeno bavio slikarstvom, te su ga smatrali velikim talentom” i da “je otkrio da sam sebe iznenadi stihovima koji izlaze iz njegove glave te da nije isključena opcija da ih jednog dana stavi na papir”.

Čovjeka koji je u svojoj knjizi “I ja sam iz Srebrenice”, u kojoj je opisao sve što je preživio, napisao “Moj uspjeh je moja osveta, a moja osveta je moja knjiga”.

Čovjeka koji je namjeravao prodavati dizajnerske majice sa Cvijetom Srebrenice na pumpama HIFA Petrola – ideja od koje se odustalo zbog negativne reakcije javnosti.

Hodžić u svojoj Instagram objavi nije potpisao “autora”. Nije čak ni prenio “misao” u cjelosti.

Prvo pravilo borbe nije kako držati nož, nego kako stati ispred onoga tko ga drži. Onaj tko drži srce onoga tko drži nož, zna kad je došlo vrijeme. Pitati ću njega, ne svog protivnika. Pitati ću: “Je li došlo vrijeme? ” Ako si se puno borio. Ako si se snažno borio. Ako si imao punu vreću novca . Ako si se često kajao. Znaš i da je došlo vrijeme”.

A vrijeme je, izgleda, došlo.

Idi naVrh

Don't Miss