Oksigenator
Oksigenator

U BiH moguće iznajmiti aparate za kiseonik za kućnu upotrebu

03.12.2020.

Iako je broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u blagom padu u posljednjih mjesec dana, dnevni broj potvrđenih slučajeva je i dalje visok. Od 3,5 hiljade aktivnih slučajeva u Kantonu Sarajevo, u bolnicama je oko 300 pacijenata sa težom ili teškom kliničkom slikom. Njima je potreban stalni ljekarski nadzor, a u nekim slučajevima i podrška medicinskim kiseonikom. Posljednja linija odbrane je priključivanje pacijenata na respirator – invazivna metoda koja podrazumijeva intubaciju, postavljanje cijevi u dušnik pacijenta preko koje će se kiseonik ubacivati u pluća.

Međutim, ponekad i pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, kod kojih je dijagnostifikovan početak upale pluća, ali i oni kojima je bilo potrebno dugotrajno bolničko liječenje, imaju poteškoće sa disanjem i potrebne su im dodatne količine kiseonika.

Tragom informacije da je u susjednoj Srbiji moguće iznajmiti aparate za kiseonik za kućnu upotrebu, Interview.ba je potražio odgovor na pitanje da li je to moguće u Bosni i Hercegovini.

„Postoje aparati koji se zovu oksigenatori koji se mogu koristiti ukoliko nije došlo do većeg oštećenja pluća. Ako se radi o četiri ili pet litara u minuti koji se treba davati, što je slučaj kod lakših promjena na plućima, onda pacijenti kupuju te aparate, posebno ako neko ima opstruktivnu bolest pluća. Takvi aparati, koji se mogu koristiti kod kuće, iz zraka vade kisik i upumpavaju ga kroz nosnice“, kaže za Interview.ba prim. dr. Ednan Drljević, infektolog Opće bolnice „dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu i naglašava da oksigenatori nisu pravi aparati sa kisikom, jer ne koriste boce sa medicinskim kiseonikom.

Jednostavna pretraga interneta otkriva da je takve aparate za kiseonik moguće iznajmiti i u Bosni i Hercegovini, a cijena iznajmljivanja se kreće od 100 do 150 KM na mjesec dana. Doktor Drljević kaže da nema zakonskih smetnji za trgovinu ovim aparatima i da se oni svakako nalaze u slobodnoj prodaji.

„U mojoj praksi, u posljednjih godinu dana, imali smo nekoliko pacijenata koji su dugo ležali u bolnici kao COVID-19 pacijenti i ostale su im posljedice zbog kojih im je trebalo malo kisika. Oni su kupovali takve aparate, koje su mogli koristiti kod kuće. Međutim, dobar dio njih se nakom mjesec ili dva oporavi, pa im ti aparati ne trebaju i prodaju ih preko malih oglasa“, kaže Drljević i dodaje da je bilo slučajeva gdje su pacijenti te aparate donirali bolnicama.

Doktor Ednan Drljević ne preporučuje aparate koji koriste boce sa kiseonikom za kućnu upotrebu. Osobama sa težom kliničkom slikom oksigenatori, ili koncentratori kisika, kako se još nazivaju, ne mogu pomoći u dovoljnoj mjeri, jer ne mogu proizvesti dovoljne količine kiseonika.

Idi naVrh

Don't Miss