thumbs b c 4af0c54139596d5ced0d08ae70035dbc
thumbs b c 4af0c54139596d5ced0d08ae70035dbc

LOKALNI IZBORI 2020: Vlast nacionalnih stranaka u entitetskim centrima narušena, na nivou BiH dominantna

16.11.2020.

Jedno od najvećih iznenađenja na Lokalnim izborima u BiH, koji su održani jučer, definitivno je smjena nacionalnih stranaka u ključnim općinama Sarajeva, te u Banjaluci, kao dva najznačajnija „entitetska centra“. No, to ih nije poremetilo da i dalje ostanu dominantne partije u BiH.

PIŠE: Adin Šabić

Foto: AA

Većinu sarajevskih općina, kako pokazuju preliminarni rezultati, vodit će predstavnici „Četvorke“. U Općini Centar novi načelnike je Srđan Mandić (NS), Novi Grad Semir Efendić (SDA), Novo Sarajevo Hasan Tanović (SDP), Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (NLB), Hadžići Hamdo Ejubović (SDA), Ilidža Nermin Muzur (NiP), Vogošća Edin Smajić (SDA), Ilijaš Akif Fazlić (SDA) i Trnovo Ibro Berilo (SDA).

Predsjednik NS Predrag Kojović, povodom pobjede „Četvorke“ u krucijalnim općinama Sarajeva, istakao je da se sinoć u Bosni i Hercegovini desio referendum za državu u kakvoj žele građani da žive.

Ovo je bilo daleko više od izbora, već referendum o tome u kakvoj BiH želimo da živimo. Ponosan sam, jer su građani Sarajeva jasno i glasno rekli da žele da žive u slobodnom gradu bez nacionalnih torova – rekao je Kojović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je priznao poraz u Sarajevu, ali poručio kako je ova partija pobijedila u Bosni i Hercegovini.

Da se nešto desilo u Sarajevo, očigledno jeste. Imali smo jaku opoziciju koja se ujedinila protiv nas. Izgubili smo tri važne pozicije: Centar, Novo Sarajevo i Ilidžu – rekao je Izetbegović, te poručio da sa 30-ak osvojenih općina u BiH i dalje ostaju najjača bošnjačka stranka.

Nekadašnji kadar SDA Aljoša Čampara za historijski poraz SDA krivi Bakira Izetbegovića i Sebiju Izetbegović, te ih poziva da podnesu ostavke. Semir Efendić je prilikom gostovanja na FACE TV sinoć kazao da bi afere mogle biti jedan od razloga zašto je ovakav izborni rezultat SDA, takvo nešto potvrdio je i Elmedin Konaković. S druge strane Izetbegović poručuje da će se izvršiti analiza na osnovu koje će pokušati doći do uzroka problema.

S druge strane, Fikret Prevljak kazao je danas za Klix.ba da će ponuditi ostavku na poziciju predsjednika Kantonalnog odbora Kantona Sarajevo zbog lošijeg izbornog rezultata.

Bosanskohercegovačke lokalne zajednice u kojima su SDA načelnici: Bužim – Mersudin Nanić, Bosanski Petrovac – Mahmut Jukić, Sanski Most – Faris Hasanbegović, Jajce – Edin Hozan, Travnik Mirsad Peco, Bugojno – Hasan Ajkunić, Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević, Fojnica – Sabahudin Klisura, Busovača, Asim Mekić, Pale-Prača – Almin Ćutuk, Konjic – Osman Ćatić, Kakanj – Mirnes Bajtarević, Visoko – Mirza Ganić, Breza – Vedad Jusić, Olovo – Đemal Memagić, Banovići – Bego Gutić, Živinice – Samir Kamenjaković, Doboj-Istok Kemal Bratić, Teočak – Tajib Muminović i Tešanj – Suad Huskić.

Kandidat SDA za Travnik Mirsad Peco koji je odnio pobjednu, nažalost, tijekom izbornog dana preminuo je zbog virusa COVID-19. Trenutno se traga za rješenjem kada je u pitanju ovaj grad. Izetbegović je već kazao kako bi u ovakvoj situaciji bilo najrealnije da se izbori ponovo održe. No, razmatra se i mogućnost da drugi kandidat s liste, koji je HDZ kadar, preuzme načelničku poziciju.

Tužan sam zbog Banjaluke

Iako je SNSD ostvario zavidan rezultat u skoro svim općinama Republike Srpske, najteži pogodak je bio gubitak Banjaluke. U ovom gradu građani su izabrali PDP-ovog kandidata Draška Stanivukovića kao novog gradonačelnika, što je bilo uvjerljivo najveće iznenađenje ovih izbora. Prilikom priznavanja poraza predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako gubitak ovog grada nije mali udarac.

Nije mi ni malo prijatno što smo izgubili Banjaluku – rekao je Dodik, poručivši da je tužan zbog te činjenice.

Za Stanivukovića je na izborima glasalo više od 44 hiljade građana i time ga ovlastili da u buduće četiri godine vodi ovaj grad.

Izrevoltiran porazom Dodik je najavio danas kako će prekinuti sve investicije s republičkog nivoa dok ne vidi na koji će se način grad dalje politički razvijati.

U svakom slučaju mislim da je ovo velika greška onih koji su smatrali da imaju svoje pravo na ovaj način… Ja im neću oprostiti ovo što su uradili Igoru. Ovo nije nikakva prijetnja, to je moj lični stav. Imam pravo na to. Uzeću svako biračko mjesto i gdje je god dobio gradonačelnik neka ide pa on rješava. Mi nećemo više. Demokratija, šta ćeš – poručio je.

Lokalne zajednice u kojima je SNSD odnio pobjedu: Krupa na Uni – Mladen Kljajić, Novi Grad – Miroslav Drljača, Oštra Luka – Dragan Mastikoza, Kostajnica – Nikola Jnjetović, Prijedor – Dalibor Pavlović, Kozarska Dubica Radeljko Reljić, Gradiška Zoran Adžić, Laktaši – Miroslav Bojić, Srbac – Mlađan Dragosavljević, Čelinac – Vlado Gligorić, Prnjavor – Darko Tomaš, Doboj – Boris Jerinić, Petrovo – Ozren Petković, Vukosavlje – Borislav Rakić, Kneževo – Goran Borojević, Mrkonjić Grad – Dragan Vođenović, Ribnik – Nebojša Karać, Petrovac – Drago Kovačević, Drvar – Dušica Runić, Bosansko Grahovo – Uroš Đuran, Glamoč – Nebojša Radivojša, Šipovo – Milan Kovač, Kupres – Gojko Šebez, Zvornik – Zoran Stevanović, Osmaci – Radan Sarić, Vlasenica – Miroslav Kraljević, Milići – Marko Savić, Rogatica Milorad Jagodić, Višegrad – Mladen Đurević, Rudo – Dragoljub Bogdanović, Novo Goražde – Mila Petković, Pale – Boško Jugović, Istočno Novo Sarajevo – Jovan Katić, Trnovo RS Dragomir Gagović, Foča Milan Vukadinović, Kalinovik – Radomir Sladoje, Nevesinje – Milenko Avdalović, Gacko – Ognjen Milinković i Trebinje Mirko Ćurić.

Novi načelnik Kupresa je SNSD-ov Gojko Šebez koji je kandidata SDS-a Momčila Marića pobijedio samo jednim glasom razlike. Dok je Šebez osvojio 95 glasova, za Marića su glasale 94 osobe. U Kupresu je bilo otvoreno samo jedno biračko mjesto, a glasalo je ukupno 349 ljudi.

HDZ zadržao poziciju najjače hrvatske partije

HDZ BiH je na ovim lokalnim izborima zadržao poziciju vodeće hrvatske stranke u BiH, tvrdi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Jako smo zadovoljni izbornim rezultatom. Imati 20 gradonačelnika i načelnika, te više od 300 vijećnika, to je rezultat koji zaslužuje pažnju. U odnosu na prošli ciklus mislim da smo u svim sredinama pokazali dobar rezultat, što znači da su naši ljudi u gradskim i općinskim vijećima, naši gradonačelnici i načelnici, radili svoj posao dosta dobro – ocijenio je Čović.

Kako je rekao, rezultati izbora u Banjaluci i Sarajevu, gdje su opozicione stranke ostvarile dobar izborni rezultat ga ne zabrinjavaju, te smatra da se neće preslikati na Mostar, kako zbog posebnih izbornih pravila za taj grad tako i zbog specifičnog karaktera najvećeg grada u Hercegovini.

Grado/načelnici HDZ-a po gradovima: Livno – Darko Čondrić, Kupres – Zdravko Mioč, Posušje – Ante Begić, Grude – Ljubo Grizelj, Široki Brijeg – Miro Krljaević, Čitluk – Marin Radišić, Ljubuški – Vedran Markotić, Čapljina – Smiljan Vidić, Stolac – Stjepan Bošković, Neum – Dragan Jurković, Ravno – Andrija Šimunović, Kreševo – Renato Pejak, Kiseljam Mladen Mišurić-Rmljak, Novi Travnik – Stjepan Dujo, Vitez – Boris Marjanović, Vareš – Zdravko Marošević, Žepče – Mato Zovko, Usora – Zvonimir Anđelić, Domajevac – Šamac – Sjetpan Piljić i Orašje – Marijan Oršolić-Bano.

SDP je slavio u osam bosanskohercegovačkih gradova. U Tuzli Jasmin Imamović produžuje svoj 20-godišnji mandat. U Goraždu je iznenadio Ernest Imamović, iako su mnogi predviđali da je nemoguće da pobijedi. Ostale lokalne zajednice u kojima je SDP odnio pobjedu su: Jablnica – Damir Imamović, Maglaj – Mirsad Mahmutagić, Gračanica – Nusret Helić, Gradačac – Edis Drevišagić, Ključ – Nedžad Zukanović, Bosanska Krupa Armin Halitović.

SDS smijenio doživotnog Miću Mićića

Jedna od najznačajnija pobjeda SDS-a je Bijeljina. Ova partije je nakon 20 godina vladavine Miće Mićića, poznatog po miješanju pojmova menstruacija i manifestacija, uspjela dovesti svog kandidata Ljubišu Petrovića na vlast u Bijeljini.

Osim toga uspješne rezultate zabilježili su u sljedećim lokalnim zajednicama: Ugljevik – Vasilije Perić, Lopare – Rado Savić, Donji Žabari – Slobodan Šimić, Modriča – Jovica Radulović, Brod – Zoran Vidić, Derventa – Vlado Kovačević, Teslić – Milan Miličević, Kotor Varšo – Zdenko Sakan, Han Pijesak – Slobodan Đurić, Sokolac – Milovan Bjelica, Istočni Stari Grad – Bojo Gašanović, Istočna Ilidža – Marinko Božović, Čajniče – Goran Karadžić, Istočni Mostar – Božo Sjeran, Berkovići – Nenad Abramović, Ljubinje – Stevo Drapić i Bileća Vaselin Vujović.

POMAK na čelu sa Šuhretom Fazlićem odnio je pobjedu u Bihaću, a POMAK u koaliciji s HNP-om i HDZ-om pobjedu u Tomislavgradu za Ivana Buntić. NLB je uzeo Zavidoviće s Hašimom Mujanovićem i Živinice sa Seadom Džafićem. PDA je osvojio Kladanj i Sapnu s kandidatima Jusufom Čavkunovićem i Zudinom Mahmutovićem. HDZ 1990 vodit će Prozor-Ramu s Jozom Ivančevićem i Odžak s Dragom Zečevićem, a ASDA Cazin na čelu sa Nermina Ogreševića. Pobijedila su u BiH i tri nezavisna kandidata Fuad Kasumović u Zenici, Huso Sušić u Donjem Vakufu i Srđan Rankić u Bratuncu. U Srebrenici na poziciji načelnika ostaje Mladen Grujičić, a Veliku Kladušu je uzeo Laburista i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, a Foču-Ustoklinu Esad Radeljaš. U Šekovićima je novi načelnik Miladin Lazić iz DMOS partije, a u Lukavcu Edin Delić iz koalicije SD-DF, dok je Simo Stakić (SP) načelnik općine Pelagićevo.

U suštini, vlast SDA, HDZ-a i SNSD-a se i ovih izbora, sa osvojeni 30, 40 i 20 lokalnih zajednica, pokazala kao dominantna na nivou BiH.  Promjene koje su se desile u Sarajevu i Banjaluci prema mišljenju mnogih analitičara rezultat su bahatosti političkih lidera koji su godinama unazad predvodili ove gradove.

Ono što se još pokazalo jeste da za žene u bh. Politici nema mjesta. Od ukupno 29 žena za grado/načelnice četiri su osvojile mandat!

DF i SBB stranke su koje su ove izbore izbrisane s političke bosanskohercegovačke lokalne scene. Lideri ovih partija često su mijenjali koalicije, prelazili iz krajnje desne u krajnje lijevu stranu i samim time sebe degradirale. U suštini oba lidera i SBB-a i DF-a su rekli: „Nikad više sa SDA“, a ponovili su partnerstvo, što ih je prema mišljenju mnogih koštalo ovih izbora. Radončić je danas opet ponudio pomoć „Četvorki“ ukoliko bude potrebno.

Izbori pod lupom

Koalicija „Pod Lupom“ navela je danas da je izborni dan na najvećem broju biračkih mjesta protekao u skladu s Izbornim zakonom BiH i provedbenim aktima, uz nepravilnosti koje se, uglavnom, već tradicionalno ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Značajniji problemi registrirani su na oko 4 posto biračkih mjesta, gdje je primijećena kombinacija različitih izbornih nepravilnosti što može upućivati na ciljane manipulacije izbornim procesom.

Koaliciji „Pod lupom“ prijavljeno je oko 200 „kritičnih situacija“, s biračkih mjesta. 75 posto njih je riješeno u toku izbornog dana u suradnji s lokalnim izbornim komisijama i CIK-om, čime je spriječen nastavak potencijalnih nepravilnosti na biračkim mjestima. Najviše prijavljenih kritičnih situacija odnosi se na zabranu posmatranja (59), nepravilnosti pri glasanju (45) i nedostatak izbornog materijala (18).

Nepravilnosti pri procesu glasanja (jednoj osobi se izdaje više glasačkih listića, jedna osoba glasa više puta ili jedna osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu) su zabilježene na 36 biračka mjesta. Fotografiranje glasačkih listića je zabilježeno na biračkim mjestima u Novom Gradu Sarajevo, Novom Sarajevu, Brčko distriktu, Ilidži i Sanskom Mostu.

Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto s popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na 6 biračkih mjesta u Prijedoru, Varešu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Novom Sarajevu, Starom Gradu u Sarajevu i Brčko distriktu BiH. Na 76 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta ili vršenja pritisaka na birače. Najmanje jedan slučaj glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata desio se na 2,9 posto biračkih mjesta, a na jednom biračkom mjestu u Odžaku se dogodilo čak više od deset ovakvih slučajeva – istaknuto je u saopćenju.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično glasanje na skoro dvije trećine biračkih mjesta gdje je uočeno do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na 28 biračkih mjesta. Na 26,5 posto biračkih mjesta zabilježeni su slučajevi gdje jedna osoba pomaže većem broju birača da glasaju u kabini, a na 4 biračka mjesta u Bijeljini, Srebreniku, Stocu i Živinicama više od deset ovakvih slučajeva.

Na 15 biračkih mjesta je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 3,2 posto slučajeva tokom glasanja se nisu primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.Na 24 biračka mjesta u državi posmatračima nije bilo omogućeno da nesmetano prate proces glasanja, a na 156 biračkih mjesta zabilježeni su primjedbe ili prigovori od strane stranačkih posmatrača izbora.

Kao društvo pokazali smo zrelost u novonastalim epidemiološkim okolnostima, ali u političkom i demokratskom smislu. Nije zabilježen trijumfalizam političkih subjekata koji su ostvarili uspjeh na izborima u pojedinim lokalnim zajednicama niti proslave uz kršenje mjera, a značajan demokratski iskorak predstavlja i priznavanje neuspjeha, u toku izborne noći, od strane političkih subjekata koji su izgubili izborne utrke na lokalnom nivou, odnosno nedovođenje u pitanje izbornih rezultata. Najveći problem, u vezi s epidemijom, zabilježen je s onemogućavanjem Ustavom zagarantiranog prava glasa osobama oboljelim od koronavirusa ili osobama kojima je izrečena mjera izolacije, što predstavlja uskraćivanje osnovnih demokratskih prava – zaključili su iz Koalicije „Pod Lupom“.

Izlaznost na Lokalnim izborima 2020. godine prema statistikama ove organizacije bila je 51 posto.

Idi naVrh

Don't Miss