INTERVIEW.BA ISTRAŽUJE: Ko su stranke i kandidati/kinje koji/e žele da vode Mostar? (2 DIO)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) nedavno je objavila spiskove ovjerenih političkih subjekata za izbore u Gradu Mostaru. Atmosfera 12-godišnje blokade izbornog procesa rezultirala je brojnim strankama i nezavisnim kandidatima, koji će se boriti za poziciju u novom Gradskom vijeću, a koje će indirektno izabrati gradonačelnika. Odlučili smo istražiti koliko informacija putem Interneta građani/ke mogu saznati o strankama, ljudima i ženama, koji/e žele u budućnosti da ih predvode.

Možda nemaju zvaničnu internet stranicu, ali im ni ne treba. Bosanskohercegovačka patriotska stranka BPS-Sefer Halilović je vječiti potencijalni dark horse svakih izbora na kojim se pojavi. Naravno, nepredviđeni uspjeh nikad nije došao. Partiju je, prema podacima sa Wikipedije, 1996. osnovala grupa bh. političara koju je predvodio general Armije RBiH i magistar političkih nauka Sefer Halilović, nekadašnji komandat Armije Republike BiH i član Ratnog Predsjedništva RBiH. Stranka BPS-Sefer Halilović se, pored ostalog, zalaže za vraćanje Ustava Republike Bosne i Hercegovine kroz reforme Ustava BiH ili na druge, demokratske načine. U javnim nastupima insistiraju na principma, tako je u kampanji 2018. Sefer Halilović govorio da su 2015. i 2017. odbili biti dio Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, jer nisu ispunjeni njihovi uvjeti za “rješavanjem crnog tržišta, nultu stopu PDV-a za osnovne prehrambene artikle i školske knjige, sistemskim rješavanjem političkih ubistava” itd. Priliku da odbiju biti dio lokalnih vlasti u Mostaru teško da će imati. Informacije o stranci možete naći na njihovoj FB stranici.

Oni dolaze

Zvanična stranica Stranke za Bosnu i Hercegovinu odbrojava koliko je ostalo do izbora. Stranica se redovno ažurira, 19. septembra na proširenoj sjednici Savjeta u Mekišu održan je svečani prijem mladih u stranku, sada je Općinski savjet SBiH-a Tešanj bogatiji za 100 članova. Aktivan je i facebook page. Radi se u punim kapacitetima.  Kako kaže Wikipedia, SZBiH je osnovana 13. aprila 1996, a osnovao ju je bivši predsjednik bh. vlade Haris Silajdžić, nakon razilaženja sa SDA-om. Možda osnivač stranke na Nepalu traži gurua koji će mu otvoriti čakre, možda se Beriz Belkić sprema za berbu jabuka, ali su liste spremne. Mislili ste da su najbolja vremena Stranke za BiH prošla, ali oni dolaze po vaše glasove. Informacije o ovoj partiji su dostupne na njihovoj web i FB stranici.

Da je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine franšiza u nekom američkom sportu, komentarisalo bi ih se frazom dobri su u regularnoj sezoni, ali uvijek chokeaju u play offu. Tu je stranica, tu su društvene mreže, propaganda i politički marketing dobro rade, sve je spremno za još jedno drugo mjesto. Prvi iza nacionalista, nastali su, kaže Wikipedia, 27. decembra 1992. godine iz tadašnjeg Saveza komunista Bosne i Hercegovine. Na prvim demokratskim izborima SDP je poražen od tzv. nacionalnih stranaka (rečenica sa Wikipedije). Prvi predsjednik (po raspadu Saveza komunista Jugoslavije) bio je Nijaz Duraković. Trenutni predsjednik je Nermin Nikšić. Na izbore u Mostaru dolaze kao underdog. Informacije o ovoj partiji su dostupne na njihovoj web i FB stranici.

Na izbore u Mostaru dolazi i Srpska demokratska stranka. Prema Wikipediji, konzervativna stranka Srba Bosne i Hercegovine koja je osnovana u junu 1990. Osnivač, zna se, psihijatar, pjesnik, političar, haški sužanj Radovan Karadžić. U periodu između civilne karijere i boravka u zatvoru bio je mistik, iscjelitelj i praktikant alternativne medicine Dragan David Dabić. Trenutni predsjednik stranke je Mirko Šarović. U Mostaru će se samo predstaviti, svoje šanse vide u drugom entitetu. Informacije o ovoj partiji dostupne su na njihovoj web i FB stranici.

Fudbalska sezona u engleskoj počela je bez navijača, ali je šampion na Anfieldu krenuo u odbranu titule pod parolom In Unity is Strength. Tako je, Stranka demokratske akcije. Pobjednički slogan im je preveden na engleski. Samo vi mislite da je to naziv kineske patriotske pjesme koju su 1943 napisali Mu Hong i Lu Su. Wikipedija SDA opisuje kao konzervativnu političku stranku u BiH pučanske orijentacije. Osnovana je 26. maja 1990. u Sarajevu, a prvi predsjednik bio je Alija Izetbegović. Na izbore u Mostaru dolaze kao apsolutni favoriti, očekuje se da 2/3 vlasti podijele sa HDZ-om BiH, sve ispod toga je neuspjeh. Glasači očekuju da se ovoga puta na izborima pojave sa sloganom Pobijedićemo! Informacije o ovoj partiji dostupne su na njihovoj web i FB stranici.

Za dom spremni

Birači u Mostaru moći će glasati i za Savez nezavisnih socijaldemokrata BiH. SNSD je osnovan 10. marta 1996, osnivač i predsjednik je Milorad Dodik. Na mostarskim izborima su kao i SDS, prolaznici. Titulu brane u drugom entitetu. Informacije o ovoj partiji dostupne su na njihovoj FB stranici.

Hrvatska stranka prava BiH tražila je od HNS-a da prekine saradnju sa Miloradom Dodikom u maju ove godine, nakon što je srpski član Predsjedništva BiH rekao: “Evo mog stava o tome, u Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti”. Hrvatska stranka prava BiH, prema podacima se Wikipedije, osnovana je 2004. i postojala je pod imenom Hrvatska stranka prava Đapić – dr. Jurišić, paralelno s HSP-om BiH, sve do 2010. kada se potonja stranka ugasila, a HSP Đapić – dr. Jurišić preuzeo njeno ime. Trenutni predsjednik stranke je Stanko Primorac Ćane, bio je bojovnik HOS-a, a služio je i kao časnik za vezu između Ratnog Stožera HOS-a Hercegovine sa pukovnikom Blažom Kraljevićem na čelu i generala Hrvatskog vijeća obrane Slobodana Praljka. Na izbore u Mostaru izlaze u koaliciji Mostar moj dom, koju čine HSP BiH, HKDU i HRAST, a cilj im je da “vrate grad koji su im oduzeli SDA i HDZ”. Uvijek za dom spremna, stranka je uglavnom posvećena komemoracijama, vole se sjećati rata, kako posljednjeg tako i drugog svjetskog, a u izbornoj bitci predviđa im se borba za opstanak. Informacije o ovoj stranci dostupne su na njihovoj FB stranici.

Savez za bolju budućnost na izbore u Mostaru izlazi u koaliciji sa SDA-om, DF-om, SBiH-om i BPS-om. Partija koja izborne poraze pretvara u pobjede predstavlja se kao partija desnog centra u BiH koja okuplja Bošnjake. Osnovana je 30. oktobra 2009, ponosni osnivač i predsjednik je Fahrudin Radončić, koji je prije nekoliko dana, gostujući u emisiji Dan uživo televizije N1, kazao kako je “dva, tri puta pobijedio na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva. Ako ne shvatate zašto Radončić uprkos pobjedama nikad nije bio član Predsjedništva, dozvolite mu da vam objasni: “Pokraden sam”. Da bi znali hoće li koalicija u Mostaru spasiti “Stranku pokradenih” od nove izborne krađe, morat ćemo sačekati decembar. Informacije o ovoj partiji su dostupne na njihovoj web i FB stranici.

Domen sačekivanja

Sevlid Hurtić iz Doboja ima rodbinu u Hercegovini, koja ga je zamolila da sa svojom Nezavisnom listom dođe u Mostar i sredi stvari. Sevlid Hurtić je bivši kadar SDA (aktuelni je odbornik u Skupštini grada Doboj), nakon isključivanja iz stranke formirao je Nezavisnu listu Doboj, koju možete pronaći na adresi Srpskih sokolova 11 u Doboju. Nezavisna lista Doboj osnovana je, prema podacima u CIK-ovoj bazi, 6. maja 2020. Nezavisna lista se za izbore u Doboju sprema izaći u koaliciji Srce za Doboj, zajedno sa SBB-om i DF-om. Srce za Mostar dati će nezavisno, ko su njihovi kandidati još nije poznato, svi podaci su, kako kaže Selvid Hurtić, “u domenu sačekivanja kampanje”.

Iz Goražda u Mostar stižu Bosanskohercegovački demokrati (BHD). Sami za sebe kažu da su osnovani u “herojskom gradu”, Osnivačka skupština održana je 25. jaunara ove godine, a prvi predsjednik stranke postao je njen utemeljitelj – Džebrail Bajramović. Džebrail Bajramović se na bh. političkoj sceni pojavio na općim izborima 2014. godine, kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva ispred Stranke dijaspore BiH. Autor je knjige “Političko ponašanje”. Bh. demokratama je cilj ulazak u lokalnu vlast, a kasnije i na sve više nivoe vlasti. Samo Evropska unija je granica. Kada je riječ o izborima u Mostaru, možemo ih svrstati u grupu stranaka kojima je važno učestvovati. Više informacija o stranci možete naći na FB stranci kao i na web stranici utemeljitelja i predsjednika.

Predsjednik HDZ-a i predsjednik SDA blokirali su izborni proces u Mostaru  12 godina. Nakon postignutog sporazuma 18. juna ove godine, na relaciji ovih dvaju lidera, a potpomognutog tužbom Irme Baralije Evropskom sudu za ljudska prava protiv BiH, izbori u Mostaru bit će održani 20.decembra ove godine.

Prethodna vijest

Dan bez automobila u BiH: istinska akcija ili događaj bez značaja?

Naredna vijest

GOLA ISTINA Adin Šabić: Kad ministri krenu ići u muzeje možda ih tada neće zatvarati…