cc8858ae60649868ae60d13dc2cd45ee
cc8858ae60649868ae60d13dc2cd45ee

Banjalučka lista SDP-a izazvala brojne osude: „Muškarci u SDP-u nemaju *uda ili nemaju djecu“

18.09.2020.

SDP-ova banjalučka lista kandidata/kinja za predstojeće izbore, na kojoj je isključivo ženama uz stručnu kvalifikaciju navedeno da su majke i koliko djece imaju, izazvala je brojne osude javnosti. Pokušali smo saznati od predsjednika GO SDP Banja Luka Aleksandra Vukovića kako su došli na jednu takvu ideju i da li su je žene s liste odobrile, te zašto muškarcima nisu dopisani porodični detalji, ali nam je rekao da ne može davati izjave zbog „osjetljivosti teme“.  

Umjesto izjave, pronašli smo saopćenje GO SDP Banja Luka u kojem navode kako su ponosni što su neke od njihovih kanditatkinja osim zvanja, sjajne majke. – Što ni u kom slučaju ne znači da nismo ponosni na naše kandidatkinje koje nisu majke, a takođe ne znači da nismo ponosni na naše kandidate koji su očevi ili nisu. To što smo pored zvanja i profesionalne orijentacije naših kandidatkinja za one koje to jesu napisali i da su majke znači samo dobru namjeru, a nikako diskriminaciju onih koje to nisu. Potpuno i bez dileme odbijamo jednostrane stavove pojedinaca kako smo na bilo koji način učinili diskriminacije, a pogotovo koliko se daleko otišlo u kvalifikacijama da ‘žene koje nisu majke ne trebaju biti u politici’ – istaknuto je u saopćenju.

Navedena dešavanja na Facebook profilu komentarisao je i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić: „Ja sam ponosni otac kćerke i sina, te djed za sada jednog unuka. Nadam se da nisam nikoga uvrijedio ili ne daj Bože diskriminirao“.

Umjesto toga, britanskog ambasadora u BiH Mattew Fielda usrećilo bi da je takvo nešto vidio kod kandidata na SDP listi za Banja Luku. Pitao je: „Zašto samo žene?“.

A određena pojašnjenja zatražila je i ekonomistica Svetlana Cenić: Može li mi SDP objasniti zašto pored kandidatkinja stoji da su majke (i broj dece), a pored kandidata nema da su očevi? Da li žene koje nemaju dece mogu biti kandidatkinje? Ili je žena samo koja rodi? I koje to veze ima sa socijaldemokratijom, pravima, ravnopravnošću…?”.  

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Feraget najoštrije je odreagirala na iznošenje porodičnih detalja samo u slučaju žena.

Muškarci u SDPu nemaju *uda ili nemaju djecu? Šta je ba ovo? Oni nisu roditelji, bitno je da je ona majka? Hajmo sad targetirati ova dva ženska imena, bez djece, da im se nagovorimo sto one nisu majke? Fuj ba, ali FUJ – objavila je na Facebooku.

A nekadašnji novinar O kanala i trenutni dopisnik BUKA portala Slađan Tomić poručio je kako je predstavljanje žena kroz prizmu majki i isticanje majčinstva kao zanimanja ili kompetencije pogrešno na mnogo načina.

Za BUKA portal nosilac liste SDP-a za Banjaluku advokat Dario Sandić istakao je da su kandidatkinje SDP-a same tražile da se pored njihovih imena u biografiji naznači da imaju djecu. „Mi smo se vodili logikom da majke rađaju djecu i da one imaju pravo da odluče o tome da li će to biti poznata ili nepoznata činjenica. Nema nikakve diskriminacije ili omalovažavanja već jednostavno poštovanje odluka i želja žena koje se nalaze na listi“, kazao je.  

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, također za BUKA-u, rekao je da je uloga majke vrlo bitna uloga u životu svake žene, ali i muškaraca, ali da se na ovaj način daje prednost ženama koje u životima imaju višestruke uloge.

Stalno pričamo o ravnopravnosti žena u našem društvu, ovim smo htjeli da pokažemo da nije stanje više tako neravnopravno. Intencija i namera je dobra. Ne verujem da će bilo ko od muškaraca sa naše liste da se smatra ugroženim na taj način, čak smo ponosni na činjenicu da imamo veliki broj žena na listi, iznad zakonske obaveze – rekao je Mijatović.

Pokušali smo saznati od žena s liste da li su same tražile da im se uz ime i prezime, te stručnu kvalifikaciju, navode i porodični detalji, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Stoga smo komentar zatražili od potpredsjednice Foruma žena SDP-a Ifete Ćesir-Škoro, koja je mišljenja je da se potkrala greška o kojoj u GO SDP Banja Luka nisu puno razmišljali.

SDP je jedina politička partija, koja je preko Foruma žena, ostvarila jednak broj žena i muškaraca. Mislim da nijedna politička partija nema takav omjer snaga unutar svojih redova. Što se tiče Banjaluke, svakako mislim da SDP Banjaluka nije želio na taj način diskreditirati ili diskriminirati žene. Nije to trebalo da se desi nikada. Ja sam sigurna da sve ove žene jesu ili nisu majke, ali to je stvar njihovog privatnog života, što nije nevažano, međutim, najvažnije je ono koliko mi djelujemo u našem okruženju – zaključila je za Interview.ba.  

Idi naVrh

Don't Miss