Nova vlada u KS mogla bi biti uspostavljena krajem godine: „Teško je raditi sa 18 glasova”

Prije tačno pet dana predsjednik Stranke demokratske akcije (SAD) Bakir Izetbegović izjavio je kako postoji mogućnost da koalicija “Petak 13”, koja je trenutno na vlasti u Kantonu Sarajevo (KS), doživi pad. A da bi se nešto ovako ubrzo moglo desiti, nagovještava i podnošenje ostavke Aljoše Čampare Predsjedništvu SDA, koji je inače zastupnik u Skupštini KS i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH uime ove partije, kao i najave da bi mogao glasati za smjenu aktualne vlade ako nastavi raditi kao do sada.

Moguće je da izgubimo Vladu KS jer je tu dosta tijesno, jedan glas gore-dolje. Moguće je da će se to desiti glasom nekih članova SDA koji nisu zadovoljni pozicijom u stranci – rekao je Izetbegović gostujući na N1 televiziji.

Samo tri dana nakon izjave Izetbegovića, gostujući u jednoj od emisija Televizije Sarajevo Čampara je opleo po radu trenutne Vlade KS:

„Aktualni saziv Vlade KS ima velikih problema. U jeku pandemije nemamo ministra zdravlja. Imamo ministricu u ostavci za rad i socijalnu politiku. Imamo stalne sukobe na relaciji SBB – DF i SBB – SDA. Smatrao sam da će se aktualni saziv Vlade KS baviti ozbiljnim stvarima, da će se uhvatiti ukoštac s problemima, da će rješavati pitanja infrastrukture, saobraćaja, zdravstva…Odjednom imamo situaciju da se bavimo uhljebljivanjima, da mijenjamo statute i prilagođavamo ih određenim pojedincima. Nije to politika. Ako nastave raditi na ovaj način, ja ću glasati za njihovu smjenu.“

A jučer je ovaj visokopozicionirani član ove partije podnio ostavku Predsjedništvu SDA s obrazloženjem:

„Stranka demokratske akcije kakvoj sam se priključio i u kojoj sam godinama djelovao, već neko vrijeme nije ono što je bila, jer je došlo do odstupanja od proklamiranih kongresnih ciljeva, evidentnog pada vrijednosnih kriterija u kadrovskoj politici i prešutnog pristajanja na devijantne pojave, procese i ponašanja pojedinih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Pokušavao sam s pozicije člana Predsjedništva SDA ispravljati devijacije unutar stranke insistirajući na javno proklamiranim kongresnim ciljevima, ali moji pokušaji su nažalost, bili uzaludni, a moja nastojanja nerijetko, putem stranačkih medija i iz rukovodstva stranke naručenih tekstova, pogrešno interpretirana i spinovana“.

Zastupnica Naše stranke (NS) u KS Vildana Bešlija za Interview.ba kaže kako Čampara već duže vrijeme glasa za odluke u Skupštini KS koje su u suprotnosti sa strankom iz koje dolazi.

Može se očekivati smjena vlade. Tadašnja šestorka, današnja četvorka, imala je svakako podršku više ljudi. Svi znamo da su oni jedva, ko zna kakvim kupovinama ili malverzacijama uspjeli skupiti 18 ruku. Vidi se da već duže vrijeme postoje trzavice na relaciji DF-SBB. Teško je da će oni to održati. Nama je uvijek bio bitan interes građana, a ne da sad jedva čekamo da ponovo vratimo vladu. Nikad se nismo bavili matematikama, kao što to oni rade – istakla je Bešlija.

Valja podsjetiti da je Skupština KS-a sa 18 glasova ZA, 15 PROTIV i jednim SUZDRŽAN potvrdila Vladu KS-a na čelu s koalicijom „Petak 13“. No, zbog brojčane izjednačenosti u ovom kantonalnom organu, formiranje vlasti i njen opstanak je na staklenim nožicama.

A to potvrđuje i Bilsena Šahman, zastupnica KS iz SBB-a, koja za Interview.ba kaže kako je zaista teško raditi s 18 glasova.

Ako nešto ne ide, onda ne treba ni da ide. To je matematički skup koji vrlo teško funkcionira. Ovu vladu jeste dočekala i Korona, i vruće stolice, i loš period. U ovoj vladi ima ljudi za koje bih uvijek glasala, ali ima i onih koji ne rade. Vidjet ćemo kako će se sve dalje odvijati. Ja ću podržati ovu vladu i sve što radi dobro, ono što nije dobro, neću podržati – izričita je Šahman.

Samostalni zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić je mišljenja da bi nova vlada „mogla biti uspostavljena krajem ove godine“. A stalne smjene i uspostavljanja vlade KS vidi kao demokraciju.

Radi se o tome da je momenat takav. Sad se konsolidira nova većina, nove politike, na osnovu onoga što građanstvo želi. Sad smo tu na prijelaznom periodu gdje ovi uhljebi ne znaju kome bi se priklonili, uvijek je u prijelaznom periodu tako. I ova prosta većina s 18 ruku najbolje govori o tome šta su prioriteti… Jesu li prioriteti jedan Fahro, Bakir i Željko kao što su dosad bili, ili su prioriteti ljudi, mase – kaže Nikšić za Interview.ba.

A da je ova vlada pala, više je nego uvjeren Elmedin Konaković, zastupnik KS iz Naroda i Pravda (NiP), koji je za Klix.ba jučer kazao da se ova vlada raspala jer je napravljena matematički.

Ova vlada se raspala bez našeg utjecaja. Zato što je Izetbegović trgovao državom, pa je skupio Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratsku frontu (DF) oko neke priče, a trebale su im ruke Fahrudina Pecikoze i Harisa Plehe. Jedva su skupili 18. To je jedna matematička, brutalna koalicija koja je za samo nekoliko mjeseci pokazala koliko je štetna za društvo. Mislim da već od sutra kreću timovi za reviziju naših 300 mjera i 29 principa. Program moramo prilagoditi stanju pandemije i posebnim okolnostima. To mora biti set novih mjera i naravno oko tog programa ćemo okupiti zdrave snage koje će praviti novu vladu. To uopće nije upitno – zaključio je Konaković.

Prethodna vijest

DOSJE MOSTAR / Mostar u očekivanju izbora: Šta građani žele od novih vlasti?

Naredna vijest

Elections in Mostar marked by 47 – plurality dictated by democracy or deliberate fraud…