d4477bd2eb6af5a60257558523cb1fae
d4477bd2eb6af5a60257558523cb1fae

Zbog UIO na ulici završila 23 radnika „Euro Laba“, Džakula formirao komisiju

03.09.2020.

Firma „Euro Lab“ Banjaluka, koja je obustavila proizvodnju jer joj je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH blokirala račune, morala je da pošalje na biro više od 20 radnika! Direktor UIO Miro Džakula na njihov zahtjev da se pozabavi problemom dvostrukih aršina u UIO odgovorio je formiranjem komisije koja treba sve da ispita, potvrđeno je portalu CAPITAL.

Podsjećamo, CAPITAL je obajavio da se zbog nepreciznih zakona o akcizama i carinskoj tarifi BiH, dvostrukih aršina UIO, neusaglašenih propisa i nerada vlasti kompanija „Euro Lab“ tri godine bori s vjetrenjačama. To je rezultiralo milionskom štetom, podnošenjem tužbi te dovođenjem u pitanje opstanak više od 50 radnih mjesta.

Za sad, kažu u „Euro Labu“, bili su prinuđeni da na biro pošalju 23 radnika, dok čekaju da Sud BiH odgovori na njihov zahtjev za odgađanje izvršenja naplate duga.

Podsjećamo, dug od četiri miliona UIO je naknadno utvrdila „Euro Labu“ te naložila prinudnu naplatu, iako naplata nema nikakvog efekta i pomenuti novac se vraća toj firmi, što su potvrdili i u UIO. Ipak, odlučili su se na blokadu čime su onemogućili rad „Euro Laba“ i doveli do gašenja proizvodnje i otpuštanja radnika.

„Tražili smo od Suda BiH da odgodi izvršenje naplate duga po šest podnesenih tužbi, ali oni još nisu odgovorili na naš kompletan zahtjev više od mjesec dana, iako su po zakonu morali odlučiti u roku od tri dana“, ističu u „Euro Labu“.

Iz Suda BiH nema odgovora ni na pitanja CAPITAL-a zašto nisu donijeli odluku po zahtjevu „Euro Laba“ i kada se ona može očekivati. Ranije su odgovorili da je razmatranje predmeta po tužbi „Euro Lab“ protiv UIO zakazano za 1. septembar.

„Euro Lab“ je pisao i direktoru UIO Miri Džakuli tražeći da poništi rješenja koja je UIO donijela. Ukazali su na niz različitih postupanja UIO u vezi sa svrstavanjem sredstava protiv smrzavanja koja se koriste kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za pranje vjetrobranskog stakla.

Ponovili su da je UIO prilikom svrstavanja robe u tarifne brojeve zanemarila namjenu uvezene robe, kao i da je apsurd što je naknadno izmjenjena već prihvaćena carinska prijava pri uvozu dobara.

Džakula formirao Komisiju

U „Euro Labu“ kažu da im na dopis koji su uputili Džakuli, sa zahtjevom da poništi rješenja donijeta u upravnom postupku, nije odgovoreno, iako je prošlo više od mjesec dana.

Za CAPITAL u UIO kratko kažu da je formirana Komisija.

„Direktor je formirao komisiju koja treba da provjeri sve u vezi sa „Euro Labom“. Komisija je formirana nedavno i taj predmet će posebno sagledati i ispitati“, poručili su iz UIO BiH.

Sektor za carine netačno izvjestio Džakulu

U posjedu portala CAPITAL je dopis Sektora za carine upućen kabinetu direktora UIO BiH u maju ove godine iz kojeg je vidljivo da pobijaju neke od svojih ranijih navoda.

Iako su ranije razvrstavanje robe koju uvozi „Euro Laba“ pravdali propisom koji se odnosio na tuzlansku „Ditu“, iz Sektora za carine sada, u dopisu Džakuli, tvrde da razvrstavanje nije moguće na taj način.

„Izdata obavezujuća informacija o tarifnom svrstavanju za jednu firmu ne može da bude i nije obavezujuća u pogledu tarifnog svrstavanja u carinskom postupku za neku drugu firmu ili robu“, naveli su iz Sektora za carine.

O nejednakom postupanju UIO prema poreskim obveznicima koji uvoze istu ili sličnu robu svjedoči i postupanje prema firmi „Belif“ iz Tešnja, o čemu je CAPITAL već pisao u ranijem tekstu.

Sektor za carine, dalje u dopisu kabinetu direktora UIO, navodi da zakonski propisi ne razlikuju robu, odnosno alkohol za ljudsku upotrebu od onog koji to nije. Time priznaju da nisu imali na osnovu čega izvršiti razvrstavanje, a to su ipak učinili.

„Euro Lab“: Šteta nesaglediva

Pomoćnik direktora u „Euro Labu“ Vladan Paspalj kaže da je sve što žele je da rade, ali da im se to uskraćuje iako godinama posluju po zakonu, plaćaju dadžbine prema državi i zapošljavaju radnike.

„Nisu pravilno i potpuno utvrđene sve bitne činjenice. Dokazi nisu valjano cijenjeni. Procedure u vezi sa svrstavanjem robe nisu provedene u skladu sa propisima. Imali smo usmene prijetnje zbog akata UIO o različitom postupanju koje smo prilagali u našim izjašnjenjima. UIO je postupala drugačije po istom pitanju kod drugih. Šteta koja je prouzrokovana je nesaglediva. Ako nam računi ostanu blokirani i dalje bićemo primorani na gašenje svih poslovnih aktivnosti i na raskid svih ugovora o radu“, rekao je Paspalj  i naglasio da je njihovo zakonito poslovanje potvrđeno svim redovnim kontrolama poreskih inspekcija u BiH.

Komore privrednika: Upitna ispravnost postupanja institucija

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da se postavlja ogroman znak pitanja na ispravnost i istovrsnost postupanja nadležnih organa.

„S obzirom da smo od nastanka problema uključeni u pokušaj njegovog rješavanja poznato nam je i da drugi proizvođači istih ili sličnih proizvoda, nisu doživjeli sudbinu „Euro Laba“, iako uvoze istu ili sličnu sirovinu“, kazao je Đurić.

Đurić: „Euro Lab“ značajna firma i sa aspekta borbe protiv virusa korona jer je prilagodila poslovanje proizvodnji sredstava za dezinfekciju, akcijskim cijenama i donacijama svojih proizvoda onima kojima su bili nužno neophodni.

„Potvrđujemo našu podršku svim nastojanjima „Euro Laba“ za iznalaženje povoljnog ishoda ovog problema. U našoj komunikaciji sa predstavnicima nadležnih institucija ukazujemo na problem i pozivamo na pozitivno rješavanje problema“, naveo je Đurić.

Podršku „Euro Labu“ daju i iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

„Važnost domaće proizvodnje i održivost naše ekonomije se najbolje vidjela u periodu početka pandemije kada su na snagu stupila ograničenja međunarodnog prometa i razne ad hoc zabrane izvoza proizvoda od vitalnog interesa od strane EU i drugih zemalja. U tom periodu, upravo je „Euro Lab“ i pored otežanih uslova, te ugrožene likvidnosti zbog nedovršenih procedura pri UIO, pokazao kolika je važnost domaće proizvodnje“, rekao je predsjednik STK Vjekoslav Vuković.

Zora Vidović i dalje bez odgovora

Ministar finansija RS i član Upravnog odbora UIO Zora Vidović nije se oglasila iako je prošlo skoro 60 dana od kada je UIO blokirala „Euro Lab“ i dovela u pitanje opstanak više od 50 radnih mjesta u Republici Srpskoj. Zbog ćutanja nadležnih već 23 radnika su završila na ulici, a iz Ministarstva finansija na pitanja CAPITAL-a o nastalom problemu, upućena 29. jula, još uvijek nema odgovora.

Upravni odbor UIO razmatrao izmjene zakona

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH danas je razmatrao prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji se odnosi na olakšice prilikom nabavke alkohola namijenjenog za proizvodnju sredstava za dezinfekciju.

Ukoliko u daljoj proceduri budu prihvaćene predložene izmjene iz prednacrta ovog zakona, domaćim proizvođačima biće omogućeno da ne plaćaju akcizu na alkohol koji se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal, saopšteno je iz Upravnog odbora UIO.

“Nakon proglašenja pandemije virusa kovid 19 povećana je potreba za nabavkom alkohola za proizvodnju dezinfekcionih sredstava jer su domaće kompanije u ovom području potpuno vezane za strano tržište, što je bio jedan od ključnih razloga da UO podrži zahtjeve poslovne zajednice u ovom području”, navodi se u saopštenju.

Ovim je UO priznao postojanje problema, ali u saopštenju nije bilo riječi o rješavanju situacije u kojoj se našao “Euro Lab”.

Sve detalje u vezi sa problemom s kojima se susrela kompanija „Euro Lab“ možete pročitati u tekstu CAPITAL-a „Vlast i UIO BiH gase najveće domaće firme za dezinfekciju“.

 

Idi naVrh

Don't Miss