adfec3d09b2ead222fad47f9afe36952
adfec3d09b2ead222fad47f9afe36952

Članovi/ice Organizacionog odbora Druge bh. povorke: Postojimo u ovoj državi i zahtijevamo sigurnost i ravnopravnost!

23.08.2020.

Druga bh. povorka, koja se ove godine održava u online formi zbog epidemiološke situacije, upravo je počela, a na Facebooku Bh. povorke ponosa!

Na početku programa članovi/ice Organizacionog odbora Druge bh. povorke ukazali/e su s kojim se to problemima susreće LGBTIQ osobe u Bosni I Hercegovini.

Sloboda okupljanja koja nam je zagarantirana Ustavom BiH nije osigurana. Institucije imaju neproporcionalan pristup za proteste. Ministarstvo saobraćaja KS nam nameće dodatne mjere, koje nijedan drugi protest nema – kazao je Amar Ćatović.

Branko Ćulibrk je istakao da nametanjem ovih mjera država ne želi pružiti sigurnost LGBTIQ osobama.

Ovim mjerama se uvjetuje korištenje javnog prostora, neispunjavanjem ovih uvjeta ne možemo izaći na ulicu. Povorka nije komercijalni događaj, to je borba za prava LGBTIQ osoba – istakao je.

Lejla Huremović kaže kako je sloboda okupljanja LGBTIQ osobama narušena u čitavoj državi, a ne sam u KS.

Kao kolektiv koji želi da ujedini borbu za ljudska prava u cijeloj državi poručujemo je da je nedopustivo ukidanje slobode okupljanje! Svako biće ima pravo da izađe na ulicu i ukaže na kršenje ljudskih prava – poručila je Huremović.

Dajana Bekić na kraju obraćanja članova/ica Organizacionog odbora Druge bh. povorke poslala je ključnu poruku.

LGBTIQ osobe ne mogu čekati sporost sistemskih promjena, mi postojimo u ovoj državi i zahtijevamo sigurnost i ravnopravnost – zaključila je Bakić.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss