U nedjelju 23. avgusta obilježavanje Druge bh.povorke ponosa

21.08.2020.

U nedjelju, 23. avgusta 2020. Organizacioni odbor Povorke ponosa pripremio je program kojim će obilježiti Povorku, iako su zbog epidemioloških razloga šetnju morali odgoditi.  S početkom u 12h na zvaničnoj Facebook stranici Bh. povorke ponosa  svi zainteresirani moći će pratiti program koji će voditi Dajana i Lejla.

Iako 23. august obilježavaju u online prostoru, napominje Organizacioni odbor, “to ne znači da nismo u javnoj sferi. Detalje akcija ćemo blagovremeno objaviti, te vam najavljujemo događaj koji će biti od velike važnosti za LGBTIQ zajednicu i sve marginovalizovane grupe.”

Tokom pripremanja ovogodišnje Bh. povorke ponosa, članovi/ce Organizacionog odbora (OO) susreli su se sa nizom institucionalnih prepreka. Kao najveći problemi izdvajaju  dodatne mjere koje MUP Kantona Sarajevo zahtjeva od organizatora/ica povorke (dodatno obezbjeđenje, betonske i metalne ograde), kao i odluka Ministarstva saobraćaja kojom se ne dozvoljava korištenje tražene rute u navedenom periodu.

Zauzeti javni prostor, izaći na ulicu i bivati vidljivim jako su bitne značajke u borbi za ljudska prava kakvu vodimo u našoj državi i društvu.  Iako smo Povorku morali odgoditi ostali smo pri našim zahtjevima koje upućujemo državnim institucijama. Ponavljali smo ih i ponavljat ćemo iste dok najzad ne dobijemo ono što zaslužujemo, a to su ista prava i ravnopravan suživot sa svim građanima i građankama. – smatraju članovi/ce Odbora.

{youtube}IwAR2LJfTT7J3KTlVbA7avMwILS-yRYFA-lhfr5RV3Gi0Cs4eYpr6poUbAT3k{/youtube} 

Pored toga, ovi organizatori Bh. povorke ponosa suočavaju se sa nerazumijevanjem koje dolazi od strane različitih institucija, odnosno njihovih predstavnika_ca. Problem je što se Povorka ne posmatra kao protest, što ona zapravo i jeste, već kao festival što ne odgovara stvarnoj slici i ulozi Povorke.

Mi izlazimo iz potrebe, a ne iz hira. To nerazumijevanje graniči sa homofobijom i dovodi do diskriminacije od strane institucija. Pored toga, veliki izazov nam je podrška koju dobijamo ili ne dobijamo od od naših sugrađana_ki, iako nas je prošlogodišnja Povorka jako ohrabrila jer smo vidjeli da postoji jako mnogo podrške. Ovogodišnji momenat vezan za pandemiju zapravo je stavio na test i tu podršku, gdje jako mnogo ljudi kalkuliše da li ove godine treba ili ne treba podržati Povorku. Nas nekako rastužuje ta činjenica jer smatramo da podrška treba da bude tu konstantna i da pandemija niti bilo koja druga eksterna situacija ne bi trebala da bude izgovor za to da se jedna marginalizovana grupa ne čuje u javnosti niti da ne dobije podršku.- ističe Lejla Huremović ispred Organizacionog odbora.

Iako neće biti šetnje, ovogodišnji niz aktivnosti uključuje i zauzimanje javnog prostora te snimanje različitih akcija, u namjeri da ovi aktivisti/ce u ime LGBTQ zajednice pošalju poruku javnosti ali i vlasti jeste da oni postoje u ovom društvu, „te da problemi sa kojima se suočavamo zbog naše seksualne orijentacije ili rodnog identiteta ne smiju biti ignorisani. Institucionalna zaštita mora biti jednaka u praksi.“

(Interview.ba)

 

 

Idi naVrh

Don't Miss