5244972a261ec66f073eb7b3b9bb5bad
5244972a261ec66f073eb7b3b9bb5bad

Održana “pogrebna povorka za Hastahanu”: Vlast želi i zadnji kvadratni metar zelene površine zabetonirati

06.08.2020.

Sarajlije su danas u znak protesta protiv preuređenja praka Hastahana, u kojem je jučer počelo uklanjanje kulturnog spomenika “Zvjezdani put”, a u organizcaiji mladih kreativaca i članova kolektiva “Odron”, održali “pogrebnu povorku za Hastahanu”.

Performansom, koji je krenuo iz Radićeve 1, a završio u parku Hastahana, učesnici povorke na umjetnički način, obučeni u crno i noseći kovčeg s natpisom “Save Hastahana”, iskazali su svoje nepovjerenje prema vlasti.

Svi ćemo danas biti anonimni. Ovim performansom simbolično smo se oprostili od povjerenja u vlast. Kada odložimo svoju tugu i razočarenje možemo da djelujemo dalje i da napredujemo –  poručili su organizatori Povorke.

 Sarajka Maja Kulenović kazala je kako joj je iznimno žao zbog rekonstrukcije koja bi u narednom periodu trebala da se desi.

Mnoge javne rasprave su se vodile, stručnjaci su pričali o ovome i oni najbolje znaju šta je problem. Moja dužnost je bila da dođem i izrazim žalost za onim što smo imali i uživali. Boli me Hastahana – kazala je Kulenović.

Jedan od učesnika Povorke bio je i Mirsad Smajić, koji je istakao kako Sarajevo postaje grad bez zelenih površina.  

 Cilj naše države je i onaj zadnji kvadratni metar zelene površine zabetonirati i napraviti novi parking, tržni centar ili neki privatni sektor koji će ljudima samo još više oduzimati novac iz džepa – poručio je Smajić.

Na samom kraju “pogrebne povorke za Hastahanu” građani su poručili : “Hastahana park je mjesto okupljanja mladih ljudi već generacijama i uništavanje njegovih zelenih površina ne bi trebalo da se dovodi u pitanje”.

 

Idi naVrh

Don't Miss