Trodnevno primirje u Afganistanu stupilo na snagu kao uvod u pregovore

Afganistanci su obavljali molitve u petak za muslimanski praznik Kurban-bajram dok je trodnevno primirje između talibana i vladinih snaga stupilo na snagu, a mnogi se nadaju da će prekid vatre dovesti do mirovnih pregovora nakon skoro dvije decenije sukoba.

Eksplozija autobombe u kojoj je poginulo najmanje 17 ljudi na istoku zemlje samo nekoliko sati prije stupanja na snagu primirja naglašava obim izazova koji leži pred Afganistanom, iako su talibani negirali svaku umiješanost u napad.

Prekid borbi trebao bi važiti tokom trajanja Kurban-bajrama i tek je treće zvanično primirje u skoro 19 godina rata.

– Želimo trajno primirje s talibanima, jer oni su ti koji su otvorili put za ostale terorističke grupe da djeluju u Afganistanu – izjavio je Mohammad Tahir, taksista, za AFP nakon što je prisustvovao bajram namazu u džamiji u Kabulu.

Dok primirje stupa na snagu, na stotine vjernika krenulo je u džamije širom zemlje do kojih su ih dopratili naoružani stražari.

Nije bilo vijesti o bilo kakvim sukobima u zemlji neposredno nakon stupanja na snagu primirja.

Predsjednik Ashraf Ghani i talibani nagovijestili su da bi se zakočeni mirovni pregovori mogli opet pokrenuti odmah nakon Kurban-bajrama, i pojavili su se pozivi širom zemlje zaraćenim stranama da produže primirje.

Na osnovu sporazuma koji su potpisali talibani i Sjedinjene Države u februaru, međuafganistanski pregovori trebali bi početi u martu, ali su odgođeni zbog političkih sukobljavanja u Kabulu i sporne razmjene zarobljenika.

Tom razmjenom je pedviđeno da vlasti u Kabulu oslobode 5.000 talibanskih boraca, dok su pobunjenici saopćili u četvrtak navečer da su ispunili obećanje oslobađanja 1.000 pripadnika vladinih snaga.

Vlada u Kabulu do sada je oslobodila najmanje 4.400 talibanskih zatvorenika.

Američki specijalni izaslanik Zalmay Khalilzad, koji je predvodio pregovore s talibanima, trenutno obilazi regionalne aktere, uključujući i Ghanija u Kabulu, kako bi insistirao na produženju primirja.

Od potpisivanja sporazuma u februaru, talibani su se uglavnom suzdržavali od napada na američke vojnike.

Oni su, međutim, izvodili skoro svakodnevne napade na afganistanske snage i civile.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Tim Ivana Đikića pronašao “Ahilovu petu” korone

Naredna vijest

U KS 117 novozaraženih korona virusom