7fd746782059d30c2f84c6e54c0d7210
7fd746782059d30c2f84c6e54c0d7210

Predstavnici međunarodne zajednice Čoviću: Učiniti sve da se izbori u Mostaru dogode

30.07.2020.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, zamjenica američkog amabasadora u BiH Ellen Germain i zamjenik britanskog ambasadora u BiH Ruth Wiseman uputili su jučer zajedničko pismo predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću u kojem se zahvaljuju na njegovoj pozitivnoj ulozi koju je odigrao prethodnih mjeseci u postizanju dogovora, saznaje Interview.ba.

Istakli su da je održavanje ovih izbora dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i jedno je od najvažnijih prioriteta u osnaživanju demokracije i vladavine prava u BiH.

Pored toga, drago nam je da vidimo da je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i konačno usvojila Zakon o budžetu institucija BiH i internacionalnih obaveza BiH za 2020. godinu – navedeno je.

U vezi s odlukom Centralne izborne komisije o održavanju izbora u Mostaru, podcrtali su da je CIK funkcionira na osnovu Izbornog zakona BiH.

POGLEDAJTE CIJELI DOKUMENT OVDJE. 

CIK je uzaludno pokretao ovo pitanje još 3. jula u pismu Zajedničkom kolegiju Parlamentarne skupštine BiH, kada je upozorio na rokove zadate Izbornim zakonom BiH, da ove rokove skrati ili da odobri CIK-u da to učini samo u slučaju Mostara. Izmjene Izbornog zakona koje je Parlamentarna skupština BiH usvojila 8. jula 2020. godine, nisu uključivale posebnu odredbu za odstupanje od ovog općeg pravila. CIK je, dakle, postupio u skladu sa zakonom i važno je da ta institucija neometano vrši svoju funkciju – navedeno je.

Poručili su kako je od ključne važnosti da se izbori 2020. godine održe u cijeloj državi, uključujući i Grad Mostar.

Odluka da se izbori u Mostaru održe je dobrodošao korak. Nakon 12 godina, hajde da se svi pozabavimo ovim demokratskim deficitom i osiguramo da se izbori dogode. Mi vjerujemo da ćete se vi, zajedno s članovima HDZ-a, konstruktivno zalagati da se osigura bosanskohercegovačkim građanima pravo da sudjeluju na izborima, dodijele sredstva CIK-u bez odlaganja i učine kontinuirani konkretni progres na putu u EU – zaključeno je u njihovom pismu Čoviću. 

 

Idi naVrh

Don't Miss