d1e1814d38e48d3e614860578e8cd8bb
d1e1814d38e48d3e614860578e8cd8bb

UNDP pomaže BiH u oporavku od posljedica izazvanih korona virusom

29.07.2020.

Kao dio napora Ujedinjenih nacija, UNDP će u Bosni i Hercegovini posebnu pažnju i resurse u narednom periodu usmjeriti na pomoć privredi i očuvanje radnih mjesta, tzv. „zelenu“ obnovu i digitalnu transformaciju“ – rekla je danas rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nedera tokom sastanka s ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić.

Nedera je obavijestila ministricu Golić o pravcima djelovanja Ujedinjenih nacija u okviru odgovora i oporavka od posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Ona je istakla da je upoznata s aktivnostima Ministarstva kao referentne institucija za klimatske promjene na izradi četvrtog nacionalnog izvještaja u skladu s Okvirnom konvencijom UN o klimatskim promjenama.

Golić je dodala da je UNDP najpouzdaniji partner Ministarstva, posebno kada je riječ o projektima za prevenciju i prilagođavanje na klimatske promjene, kao i da je neophodno još više raditi na podizanju svijesti javnosti i odgovornosti svakog pojedinca.

Na sastanku se razgovaralo i o realizaciji projekta „Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom“, koji finasira Vlada Švedske, a implementira UNDP.
 
Rezidentna predstavnica UNDP u BiH napomenula je da je problem sa zagađenjem zemljišta u Poslovnoj zoni „Incel“ u Banjoj Luci prepoznat kao prioritetan i da se nada da će uz asistenciju te institucije on biti prevaziđen. 

Golić je iskoristila je priliku i zamolila predstavnike UNDP da iskoriste uticaj i status koji imaju u međunarodnim krugovima i pomognu BiH u rješavanju problema kada je riječ o namjeri Hrvatske da na lokalitetu Tgrovska gora uz granicu s BiH gradi odlagalište radioaktivnog i istrošenog nuklearnog otpada.

(FENA, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss