Komšić: Samo država može sklapati međunarodne ugovore

29.07.2020.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se povodom zaključaka koje je danas usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a kojom su određene odluke Predsjedništva BiH proglašene ništavnim.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Kad pročitate zaključke NSRS kojim su odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o saglasnosti za potpisivanje Memoranduma o razmjeni putničkih informacija, zatim ugovora o testiranju učenika u okviru projekata PISA i PRILS proglašene ništavnim, onda je vidno da se postavlja pitanje zašto su se uopće u NSRS danas sastali. Prvo što je važno odnosi se na Memorandum koji su trebali potpisati dva ministarstva – Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo sigurnosti SAD – osporeno je radi toga što nije uključeno odgovarajuće ministarstvo iz bh. entiteta Republike Srpske, dok se za PISA i PRILS ugovor, isto tako, tražilo uključivanje odgovarajućeg ministarstva iz istog bh entiteta i u oba ta slučaja imate sistemsku grešku u Dodikovim zahtjevima.

 

Ko će drugi implementirati Memorandum o razmjeni putničkih informacija, ako neće potpisnik koji je tražio saglasnost – Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, koristeći kapacitete SIPE, OSE i Granične policije Bosne i Hercegovine? Ko može drugi uzeti učešće u ugovorima PISA i PIRLS osim nadležnih državnih institucija i agencija? Niko drugi, jer sve te ugovore i sporazume ne sklapaju entiteti, već država Bosna i Hercegovina. Zar u okviru PIRLS ugovora treba da se testiraju učenici u vezi njihove temeljne pismenosti, prema programu iz susjedne Srbije, sa kojom bh. entitet ima neustavno djelovanje pod okriljem paralelnih veza.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss