e2e17c28374132786f9afc71569c12b1
e2e17c28374132786f9afc71569c12b1

Erdogan: Aja Sofija kao mjesto obožavanja sretnim čini ljude svih vjera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je izjavio kako vjeruje da je prelazak Aje Sofije iz muzeja u džamiju zadovoljio vjernike bilo koje religije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Vjerujemo da korištenje Aje Sofije kao mjesta obožavanja, umjesto običnog muzeja, sretnim čini ljude svih vjera”, poručio je Erdogan.

Nakon sastanka kabineta u glavnom gradu Ankari koji je trajao više od 2,5 sata, Erdogan je, pozivajući se na kritike koje su određene zemlje uputile Turskoj zbog odluke u vezi s Ajom Sofijom, rekao da turska vlada neće dozvoliti da se iko miješa u unutrašnje stvari i vrijednosti zemlje.

 

“Danas se ponovno zaklinjemo da nećemo dozvoliti da bilo ko dira naš ezan, zastavu i našu domovinu”, izjavio je turski predsjednik.

 

Dodao je i da će tim od 500 ljudi kontinuirano voditi računa o sigurnosti ovog arhitektonskog dragulja.

 

U istanbulskoj Aji Sofiji u petak je klanjan prvi džuma-namaz nakon 86 godina, a namazu u i ispred džamije prisustvovalo je oko 350.000 vjernika.

 

Aja Sofija je kao crkva bila u funkciji 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

 

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aji Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aji Sofiji je vraćen status džamije.

 

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

 

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aje Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

 

Turisti će i dalje moći posjećivati Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Marjanović: Sin i ja smo pozitivni na korona virus

Naredna vijest

Rebalans Budžeta danas na Skupštini Kantona Sarajevo