Staša Košarac: Odgovorno rješavati problem proizvođača i mesoprerađivača

Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su se u više navrata obraćala udruženja domaćih poljoprivrednih proizvođača sa zahtjevima za uvođenje privremenih mjera ograničenja uvoza mesa i mesnih prerađevina zbog pojave tržišnih viškova, što je posebno izraženo u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa – saopćeno je iz tog ministarstva.

– Nakon što sam upoznat o posljednjim zahtjevima naših proizvođača i mesoprerađivača da se odgodi uvoz svježeg i smrznutog mesa u BiH dok se ne riješi pitanje izvoza nastalih viškova u proizvodnji, zatražio sam da nadležni sektori u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH naprave detaljnu analizu stanja, te da nam Uprava za indirektno oporezivanje BiH dostavi validne podatke o spoljnotrgovinskom prometu mesa i mesnih prerađevina – kaže ministar Staša Košarac.

Izražava očekivanje da će naredne sedmice imati zvanične informacije nadležnih institucija, kako bi na osnovu egzaktnih podataka mogli ustanoviti šta je uzrokovalo poremećaj na domaćem tržištu i u skladu s tim Vijeću ministara BiH predložiti određena rješenja, usaglašena s nadležnim ministarstvima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Košarac je istakao da su zaštita domaće proizvodnje i poštivanje međunarodnih ugovora, čiji je potpisnik BiH, strateško opredjeljenje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i definisana politika Vijeća ministara BiH.  

– Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, definiše i provodi politiku koja nije u suprotnosti sa važećim međunarodnim ugovorima o slobodnoj trgovini i sa jasno definisanim domaćim zakonodavstvom u ovoj oblasti. Rješenje predmetnog problema poljoprivrednih proizvođača iz BiH moramo tražiti oprezno, poštujući potpisane međunarodne ugovore, uz izuzetno odgovoran odnos prema domaćoj proizvodnji – naveo je Košarac.

Naglašava da Ministarstvo kontinuirano radi na uspostavljanju i obezbjeđivanju izvoza proizvoda biljnog i životinjskog porijekla u EU i na tržišta drugih zemalja, između ostalog, Ruske Federacije, Turske i Kine.

– Na postojeće izazove u izvozu proizvoda biljnog i animalnog porijekla najefikasnije možemo odgovoriti otvaranjem novih tržišta, što će ujedno biti perspektiva za razvoj i stabilizaciju stanja u ovom sektoru – poručio je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Skupština USK-a usvojila rebalans budžeta

Naredna vijest

FUP: U okviru akcije Fenix vrše se pretresi na još 23 lokacije