OHR: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, postoje samo po osnovu Ustava BiH

Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine – poručeno je Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao reakcija na izjave Milorada Dodika koje je dao u Banjaluci tokom posjete Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

“Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazum za mir u BiH, Ustavom BiH i međunarodnim pravom. Prema mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava BiH”, saopćeno je za N1 iz OHR-a.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dočekao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Banjaluci kome se zahvalio na dolasku i pomoći, a posebnu zahvalu je uputio zdravstvenim radnicima. Dodik je naglasio da su “RS i Srbija prirodno naslonjene jedna na drugu”.

Dodik je rekao i to da će pokušati uvjeriti Aleksandra Vučića da pitanje RS i Kosova posmatra jedinstveno, a kazao je i to da “ako Kosovo ostaje u Srbiji i RS ostaje u Bosni i Hercegovini.”

 

Izjave Vučića i Dodika u Banjaluci izazvale su dosta reakcija u bh. političkoj javnosti.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Borenović: Dodik jedno priča do podne, drugo od podne

Naredna vijest

KCUS: Još 27 pozitivnih na COVID-19, ukupno 100 danas u Sarajevu