5ded74ca72343b4eaab40e9ea2288643
5ded74ca72343b4eaab40e9ea2288643

Naoružavanjem policije u RS-u Dodik ne želi otcjepljenje, već demonstrira silu opoziciji u tom entitetu

23.07.2020.

Zveckanje oružjem jedna je od jednosmjernih karti za odlazak iz BiH za brojne obrazovane i mlade građane/ke. Iako su prošle godine od rata, umjesto prosperiteta, u državi vlada opći haos neusaglašenosti interesa političkih elita. A u tom haosu igre riječima, isključivo kako bi se postigli ciljevi političkih lidra, a koje se svode na „ponovni rat„ česte su u medijskom prostoru. No, ipak za visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka one predstavljaju realnu prijetnju, stoga je nedavno za bečki Der Standard govorio o naoružanju Policije Republike Srpske.

Policija u Republici Srpskoj je bolje naoružana nego vojska Slovenije i ima mnoge elemente jedne armije. Oružje dugog dometa, koje je Republika Srpska nabavila, obično se kupuje za vojsku rekao je Inzko.

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar za Interview.ba potvrdio je dobro naoružanje Policije Republike Srpske, ali je naglasio da ono nije ni blizu naoružanja neke države, a osobito ne Slovenije.

Policija RS jeste dobro naoružana, ona ima najmodernije pješadijsko naoružanje, ima nekoliko oklopnih transportera, ali ona još uvijek nema artiljeriju, nema borbene avione i nije naoružana kao država. Ne bih se složio s gospodinom Valentinom Inzkom da je Policija RS-a naoružanija od Slovenije. Što se tiče naoružanja Policije RS-a treba reći da su oni sada dobili 2,500 hiljada automatskih puški koje su podijeljene u Kragujevcu i da imaju novi transpoter „Despot„ koji se proizvodi u Ugljeviku. Policiju RS-a u Kasarni Zalužani obučavaju specijalci iz Rusije – istakao je Kozar.  

Mišljenja je da Republika Srpska naoružavajući svoju policiju nema za cilj nasilno odvajanje od BiH.

Ukoliko bi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se odlučio na tu soluciju jako bi puno rizikovao, budući da bi to dovelo do teških posljedica po RS. Dodik je više puta najavljivao referendume na kojim je htio da se narodi izjasne o otcjepljenju, ali nikada taj referendum nije proveden. Mislim da je cilj Dodika i establišmenta u RS da naoružavanjem policije u RS-u pokaže oružanu snagu u BiH i pošalje poruku opoziciji u RS da može i naoružanjem da riješi određena pitanja unutar tog entiteta. Niakako na nivou BiH, jer ako bi se odlučio da ide u taj sukob naišao bi na otpor Oružanih snaga BiH, a zatim i policijskih agencija na nivou BiH. Prije svega mislim na  Državnu agenciju za istrage i zaštitu SIPA-u i na Agenciju za koordinaciju policijskih tijela, to su naoružane formacije u okviru države koje bi u bilo kojoj situaciji gdje bi se narušavala cjelovitost državave oružano intervenisali. Dodik svojim izjavama samo paradira, to su izjave bez osnova – kazao je Kozar.

S druge strane Inzko tvrdi kako su ciljevi ostali isti: „Republika Srpska hoće nezavisnost”.

Kada je u pitanju naoružavanje Kozar ističe kako se ono vrši prema entitetskim zakonima, ali da način naoružavanja nije određen nikakvim zakonima, već da su to isključivo podzakonski akti koji se donose na osnovu potreba ministarstava unutrašnjih poslova.

I dok brojne druge zemlje podliježu pacifističkom načinu djelovanja, u Bosni i Hercegovini se stalno govori o naoružanju, a iznova se postavlja pitanje kolike su realne potrebe, zašto i kome?

(Adin Šabić, Interview.ba)

 

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss