6d7d1327776d59290aa4b96a63e5b648
6d7d1327776d59290aa4b96a63e5b648

Glas protiv diskriminacije: Senat UNSA-e podržao Gavrankapetanovića

22.07.2020.

Na današnjoj online sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu izglasana je i Incijativa za podršku člana akademske zajednice prof. dr. Ismeta Gavranakapetanovića koju je predložio rektor UNSA-e Rifat Škrijelj.

Stavljanje ove inicijative na dnevni red pokušao je osporiti Medicinski fakultet odnosno dekanesa Semra Čavaljuga, a upravo ona i Fakultet nisu proveli sudsku presudu kojom se Gavrankapetanović treba vratiti u nastavni proces nakon što je mu je nezakonito raskinut ugovor o radu jer je napustio Klinički centar UNSA.

Iako je Medicinski fakultet ponovo uspostavio radni odnos profesoru Gavrankapetanoviću još mu nije omogućeno da drži nastavu studentima.

Medicinski fakultet i Čavaljuga pokušali su i utjecati na izbor rektora Škrijelja, a nakon što je sa 21 glasom izabran 1. jula, Čavaljuga, predstavnica KCUS-a Enra Suljić odmah su napustile amfiteatar Mašinskog fakulteta. Samo nekoliko dana prije sa Medicinskog fakulteta je upućeno saopćenje za javnost u kojem je izražena nada da će Škrijelj biti „rektor još koji dan“. 

Rektor Univeziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj potvrdio je za Novinsku agenciju Patria da je na današnjoj elektronskoj sjednica sa 24 glasa za podržana Inicijativa i zaključak kojim se daje puna podrška Gavrnkapetanoviću kao članu akademske zajednice i redovnom profesoru Medicinskog fakulteta.

Na ovaj način Senat podiže svoj glas protiv diskriminacije profesora Gavrankapetanovića koja je dvije godine prisutna na Medicinskom fakultetu i da se više ne obmanuje sud kad mu nije dozvoljeno već tri semestra da ne održi nijedno predavanje na Medicinskom fakultetu, zbog čega je sud dva puta izricao kazne toj instituciji i odgovornom licu – kazao je Škrijelj.

On je potvrdio da su ovu inicijativu pokušali zaustaviti KCUS pridružena članica i nastavna baza i Medicinski fakultet. 

Na pitanje da li će o ovom slučaju obavijestiti i druge institucije, Škrijelj je kazao:  

– Tačan je podatak da ću se kao rektor u narednim danima obratiti mnogim institucijama za zaštitu prava profesora Gavrankapetanovića i još po nekim pitanjima u cilju odbrane univerzalnih civilizacijskih vrijednosti – kazao je Škrijelj.  

Smajlović nakon konferencije Etičkog komiteta: Tek sada im nikada neću oprostiti

Memić: Sve oko Gavrankapetanovića je izmišljena afera kako bi se skrenula pažnja sa slučaja liječenja Nadin

Rasprava Etičkog komiteta Ljekarske komore: Izjava kolege koji tvrdi da se odbilo liječiti dijete je neistina i stavljanje mete na leđa svih kolega

(NAP, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss