0290a3fd51388a757b215111cfc6c4fa
0290a3fd51388a757b215111cfc6c4fa

Špirić: Vjerujem da će naredne sedmice u oba doma biti usvojen budžet

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić je, nakon što je taj dom danas usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, izjavio novinarima kako vjeruje da će naredne sedmice u oba doma imati usvojen budžet za 2020. godinu.

Napomenuo je da je Dom naroda prijedlog budžeta usvojio u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je prošle sedmice usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta, te da će biti potrebno izvršiti usaglašavanje između domova

– Ne radi se o nekim drastičnim promjenama koje bi zahtijevale dugo usaglašavanje, tako da očekujem naredne sedmice, ukoliko svi pokažu političku volju, da ćemo doći do konačnog teksta budžeta identično usvojenog u oba doma Parlamentarne skupštine BiH – naveo je Špirić.

Dodao je da mu je žao što se ušlo u amandmansku fazu, jer ne radi se o nekim amandmanima koji mijenjaju suštinu budžeta.  

– Da smo ga usvajali po hitnoj proceduri mogli smo i u jednom i u drugom domu danas završiti tu proceduru, ali došlo je do toga da je Predstavnički dom usvojio amandman koji je danas amandmanima vraćen na početnu poziciju i ostaje faza usaglašavanja – kazao je Špirić.

Naveo je da SNSD nije podnio ni u Predstavničkom domu ni u Domu naroda nijedan amandman, te da je SNSD bio za to da se ispoštuje dogovor i da se usvoji budžet bez amandmana.

– S obzirom na to da je prvi amandman usvojen u Predstavničkom domu, i da smo mi danas usvojili budžet koji je Predsjedništvo BiH proslijedilo po hitnoj proceduri, opet bismo imali fazu usaglašavanja. Prvi korak prema Domu naroda je bio napravljen tako da smo mi danas prijedlogom amandmana HDZ-a proces vratili na početak, uz još par amandmana HDZ-a. Naredna sedmica je dovoljna da Komisija izvrši usaglašavanje i vjerujem da ćemo naredne sedmice dobiti budžet bez amandmana – naveo je Špirić.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Pokrenuta istraga zbog smrti dječaka na Kornatima, vozač glisera na slobodi

Naredna vijest

Radnik poginuo nakon pada sa devetog sprata zgrade u izgradnji u Sarajevu