cbc9981703c689bfbb6a273fcf84e705
cbc9981703c689bfbb6a273fcf84e705

Komšić: Dodik ponizio Evropsku komisiju i EU

21.07.2020.

“Samoinicijativnim otkazivanjem sastanka Radne političke grupe u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine između predstavnika vlasti u BiH i EU Delegacije u BiH, član Predsjedništva BiH iz entiteta RS Milorad Dodik, pridružio se Draganu Čoviću u blokiranju implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, mišljenja je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić podsjeća da je još jučer evropski komesar za susjedstvo i proširenje EU Oliver Varhelyi razgovarao sa Dodikom, te tom prilikom naglasio potrebu za nastavkom reformi u okviru 14 prioriteta.

“Međutim, gospodin Dodik je gurajući prst u oči evropskog komesara odmah nakon razgovora otkazao sastanak Radne političke grupe. Time je pokazao šta misli o i gospodinu Varhelyiu, gospodinu Satleru ali i o evropskom putu”, kazao je Komšić.

 

“Odluka Dodika da grubo ponizi predstavnike Evropske unije koji izdašno finasiraju entitet RS, koji se nalazi na ekonomskom izdisaju, i bez čije pomoći taj entitet ne bi mogao opstati, korespondira sa naporima predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da sabotira svaki pokušaj implementacije mjera i preporuka iz Mišljenja Evropske komsije”, istakao je član Predsjedništva BiH Komšić.

 

S druge strane, kako naglašava Komšić, iako je potpuno očito da Dodik i Čović blokiraju evropski put, potpuno je razočaravajući odnos Delegacije EU u BiH, koja u tome kao da ne vidi nikakav problem, pa čak ni onda kada Dodik po uzoru na Čovića ponižava  Varhelyia, kao što Čović ponižava Satlera.

 

“Drugačije se ne može shvatiti tako postupanje prema zvaničnicima Evropske unije, osim u slučaju da zvaničnici Evropske unije u takvom odnosu prema njima i u takvom odnosu prema evropskom putu BiH ne vide nikakav problem. U posljednje, kao zagovornik evropskog puta BiH i implementiranja 14 prioriteta iz Mišljenja EK, ne želim ni vjerovati”, naglasio je Komšić.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss