8259511b519b10c178f10f2782e99002
8259511b519b10c178f10f2782e99002

Britanija obustavlja objavljivanje crnog bilansa virusa korona

Nadležni u Velikoj Britaniji saopštili su danas da privremeno obustavljaju svakodnevno objavljivanje najnovijih podataka o smrtnom bilansu pandemije korona virusa u toj zemlji, zbog sumnji da je ta statistika pretjerana.

Naime, britanska vlada naložila je reviziju metodologije izračunavanja broja umrlih pošto su stručnjaci upozorili na to da je, zbog načina na koji je evidencija o umrlima do sada vođena u Engleskoj, slika tog statističkog parametra možda iskrivljena u poređenju s drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Privremenu obustavu objavljivanja podataka o broju umrlih vlada je obrazložila saopštenjem u kojem se ističe da se u preminule od COVID-19 po trenutnoj metodologiji ubrajaju sva lica koja umru poslije dobijanja pozitivnog nalaza na testiranju na korona virus, a da se pri tome ne uzima u obzir vremenski period koji protekne od testiranja do trenutka smrti.

 

U saopštenju se navodi da će svakodnevno objavljivanje podataka o smrtnom bilansu pandemije biti nastavljeno kada ovaj problem bude riješen.

 

Reviziju načina vođenja evidencije u petak je naredio britanski ministar zdravlja Mat Henkok, poslije tvrdnji grupe stručnjaka da, po sadašnjoj metodologiji, čak i COVID-pozitivni koji se uspješno izliječe “a poslije tri mjeseca umru od srčanog udara ili ih pregazi autobus” bezrazložno bivaju svrstani u preminule od COVID-19.

 

Prema aktuelnim zvaničnim podacima, COVID-19 je u Velikoj Britaniji odnio više od 45.000 života, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji Evrope, podsjeća Rojters.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Đoković se vratio u Španiju

Naredna vijest

Sudar u Vogošći: Vatrogasci sjekli lim da bi izvukli vozača