82344380798ada358d6b66e47af3fbfe
82344380798ada358d6b66e47af3fbfe

Dom zdravlja Mostar uputio apel građanima za poštivanje epidemioloških mjera

S obzirom na povećanje broja inficiranih koronavirusom u Mostaru, djelatnici Doma zdravlja Mostar uputili su upozorenje i molbu građanima Mostara da se pridržavaju svih mjera za sprječavanje širenja covida-19 kako bi sačuvali svoje i zdravlje svojih sugrađana te pomogli i olakšali zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv ove infekcije.

“Broj inficiranih koronavirusom u gradu Mostaru u konstantnom je i značajnom porastu. U periodu ožujak-svibanj ove godine imali smo zabilježenih 89 slučajeva zaraženih covidom-19 na području Mostara, a u zadnja tri tjedna imamo preko 120 potvrđenih slučajeva. Naravno, ni taj broj nije konačan i sigurno je da je realan broj zaraženih u ovom gradu znatno veći”, ističu iz Doma zdravlja.

Navode kako obolijevaju uglavnom osobe mlađe i srednje životne dobi, a kliničke slike oboljelih variraju od blažih do teških simptoma, čak i sa teškim upalama pluća zbog kojih je potom, kako kažu, potrebna hospitalizacija u covid bolnicu i potporna terapija.

“Sve je teže kontrolirati situaciju na terenu po pitanju korona infekcije iz više razloga, a to su prevelik porast broja oboljelih od ove infekcije, istovremeno pružamo i sve ostale redovne usluge, nemamo suradnju s pacijentima kakvu smo imali u takozvanom prvom valu, ne poštuje se izrečena izolacija, pacijenti su pod pritiscima poslodavaca da kriju simptome ili svoj kontakt sa zaraženom osobom, istovremeno i pojedini radnici dolaze febrilni na posao i kriju od svojih nadređenih pojavu simptoma. Također, u manjku smo po pitanju zaštitne opreme i medija za testiranje, uporno upozoravamo sve nadležne da se situacija komplicira, ali zbog tromog sustava pomoć nam ne stiže kada nam je potrebna”, poručuju iz Doma zdravlja Mostar.

Dodaju kako se ekonomski sustav polako vraća na noge, ali zdravstveni tone sve dublje.

“Nadali smo se da će u ovim ljetnim mjesecima zdravstveni i ekonomski sustav osjetiti olakšanje po pitanju korona infekcije. Na jesen, zbog redovne pojave sezonske gripe i istovremenog obolijevanja korona infekcijom, s ovako iscrpljenim zdravstvenim sustavom nećemo moći dugo izdržati i bojimo se da nećemo imati kapacitete koji nam trebaju da našim pacijentima pružimo najbolju zdravstvenu uslugu”, navode djelatnici mostarskog Doma zdravlja.

Dom zdravlja Mostar u suradnji sa Stožerom grada Mostara ovim putem moli sugrađane da nose maske, peru ruke poslije svake aktivnosti, udalje se jedni od drugih u redovima dok čekaju, te da se druže unutar svojih uskih krugova na otvorenom.

“Nastavite sa svojim redovitim aktivnostima, radite, privređujte za svoju obitelj i za društvo, ali molimo vas čuvajte se. Ne dajte blizu svojim bakama, djedovima i svojim bolesnim ukućanima, ne dajte da vam ljeto upropasti bolest koju ste mogli spriječiti samo malim trudom i disciplinom, prijavite policiji osobu koja ne poštuje izolaciju, javite nam se ako dobijete simptome da vam pomognemo kako ne bi napravili veću štetu nego što jest. Samo malo s vaše strane nama će puno pomoći”, ističu iz Doma zdravlja Mostar.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Akšamija: Beščasni pokušaji oduzimanja licence Gavrankapetanoviću

Naredna vijest

Zdravstveno stanje premijera Viškovića dobro, u kućnoj je izolaciji